10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Lněná semínka

29.7.2013 00:01
Zdravá výživa

Vláknina z lněných semen potlačuje zvyšování hladiny krevních lipidů po jídle. Vědci University of Copenhagen tvrdí, že lněná vláknina potlačuje chuť k jídlu a podporuje hubnutí.

Len se pěstuje po staletí a byl proslulý svou užitečností po celém světě. Hippokrates psal o lnu k úlevě od bolesti břicha a francouzský císař Charlemagne měl oblíbené lněné semeno natolik, že přijal zákony vyžadující jeho spotřebu!

Hlavní zdravotní přínosy lněného semene jsou díky vysokému obsahu kyseliny alfa-linolenové (ALA), vlákniny a lignanů.

Esenciální mastná kyselina ALA má silný protizánětlivý účinek, snížuje produkci látek, které podporují zánět, snižuje hladinu C-reaktivního proteinu (CRP) a biomarkerů zánětu.

Prostřednictvím ALA a lignanů len dokáže blokovat růst nádoru u zvířat a může pomoci snížit riziko rakoviny u lidí.

Lignany jsou fytoestrogeny, rostlinné sloučeniny, které mají estrogenu podobné účinky a antioxidační vlastnosti. Fytoestrogeny pomáhají stabilizovat hladinu hormonů, což zmírňuje příznaky PMS a menopauzy, a potenciálně může snížit riziko vzniku rakoviny prsu a prostaty.

Vláknina lněného semene podporuje zdravou funkci střev. Jedna polévková lžíce celého lněného semene obsahuje tolik vlákniny jako půl šálku vařených ovesných otrub. Len díky rozpustné vláknině může snižovat hladinu cholesterolu v krvi, pomáhat snižovat riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

Podrcené lněné semínko poskytuje větší nutriční výhody než celé semeno. Rozdrťte semena doma pomocí mlýnku na kávu či mixéru a přidávejte je k cereáliím, do pečiva a koktejlů.

Zdroj: Prevent Disease

Související produkty

Přidat komentář

 
* *