10 potravin, které pomáhají předcházet ucpávání tepen

28.10.2014 00:01
Zdravá výživa

Následující potraviny snižují hladinu špatného cholesterolu, brání oxidaci cholesterolu a tvorbě kalcifikovaných plaků v cévách.

o Česnek
Od dávných dob česnek se používá k léčbě srdečníchonemocnění a hypertenze. Podle studie zveřejněné v preventivní medicíně, česnek inhibuje kalcifikace koronárních tepen, které slouží jako marker pro tvorbu plaku.

o Vinná réva
Hrozny jsou bohaté na flavonoidy, quercetin, a resveratrol.Bylo zjištěno, že tyto flavonoidy zabraňují oxidacišpatného cholesterolu, který vede k tvorbě plaku vcévní stěny. Také snižuje riziko vzniku krevníchsraženin, které mohou vést k srdečnímu infarktu.

o Špenát
Špenát je bohatý na draslík a kyselinu listovou, kterépůsobí jako obrana proti vysokému krevnímu tlaku. Špenát jetaké bohatý na lutein, rostlinný karotenoid, který nejen chrání před věkem podmíněnou makulární degenerací sítnice, ale takézabraňuje infarktu myokardu tím, že chrání tepny před usazováním cholesterolu.

o Ryby
Studie provedená výzkumníky v Southamptonské Universitě zjistily, že omega 3 oleje, které jsou v rybách, jako je tuňák a losos, zastavují hromadění tukových depozit v tepnách. Tyto mastné kyseliny se zabráňují vytváření sraženin a oxidaci cholesterolu.

o Olivový olej
Pouze zoxidovaný cholesterol je schopen držet se stěny tepny a tvořit plaky. Mononenasycené tuky přítomné v olivový oleji ve směsi s molekulami špatného cholesterolu
vytvářejí menší pravděpodobnost, že bude cholesterol oxidovat.

o Rajčata
Podle studie, kterou zveřejnili korejští výzkumní pracovníci, lykopen, sloučenina přítomna v rajčatech, pomáhá zabránit kornatění tepen. Vědci zjistili, že ženy s nejvyšší hladinou lykopenuv krvi mělz nejméně zkornatěné tepny.

o Granátová jablka
Šťáva z granátového jablka nejen zabráňuje zkornatění tepen pomocí snížení poškození krevních cév, ale může také zvrátit průběh tohoto onemocnění. Granátové jablko a šťáva z něj mají vysoký obsah antioxidantů, které mohou pomáhat v boji proti kornatění tepen.

o Kiwi a meloun
Tyto na antioxidanty bohaté potraviny snižují špatný LDL cholesterol, který je tvořen v procesu kornatění tepen. Jezte jeden šálek melounu nebo jedno kiwi denně na pročištění tepen.

o Brusinková šťáva
Tato šťáva odvádí tuk z tepen. Místo toho, aby se tuk hromadil v cévách, tato šťáva zvyšuje schopnost buněk absorbovat tuk a používat jej pro výrobu energie. Pijte tři sklenice brusinkové šťávy každý týden na pročištění tepen.

o Oves
Díky rozpustné vláknině v ovsu, cholesterol nemá šanci. Toto vláknina se váže na cholesterol
a odvádí jej přímo z vašeho systému. Některé studie prokázaly, že jíst jen 1 1/2 až 2 1/2 šálky vařené ovesných otrub denně může snížit hladinu cholesterolu o téměř 20%.

Zdroj: HealthDigest

Související články

6 potravin, které vám pomohou snížit krevní tlak

17.10.2014 00:01

Zdraví národa: Testy na lipidy nedopadly dobře

3.10.2014 00:01

Fibrilace síní jako jedna z nejčastějších příčin mozkové mrtvice

14.8.2014 00:01

17 zdraví prospěšných účinků kajenského pepře

24.2.2014 00:01

Kurkuma - neuvěřitelně zázračná bylina

29.11.2013 08:31

Přírodní prostředky pro zlepšení stavu cév a podporu krevní cirkulace

20.11.2013 00:01

Potraviny jako léky

28.10.2013 00:01

Extrakt z hroznových jader a jeho úžasné vlastnosti

23.10.2013 00:01

Granátové jablko dokáže pročistit tepny

18.10.2013 00:01

Účinek kurkumy je srovnatelný s mnoha léky

10.10.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Lněná semínka

29.7.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Semena z granátových jablek

15.7.2013 00:01

5 tipů na prevenci vysokého cholesterolu

30.11.2012 00:01

Extrakt z hroznových semínek snižuje krevní tlak

26.9.2012 00:01

Jablka pro zdraví

18.9.2012 00:01

6 látek pro zdravější srdce

14.9.2012 00:01

Jablečný pektin pomáhá udržovat hladinu krevního cukru, cholesterolu i odstraňovat těžké kovy

10.9.2012 00:01

Přírodní látky ředící krev

20.7.2012 00:01

Co by měli dělat lidé pro snížení rizika onemocnění srdce a cév

17.10.2011 00:01

K čemu je dobrý cholesterol?

23.5.2011 00:00

Jak se vyhnout trombóze v letadle?

27.10.2010 00:00

Medový meloun pro dobrý tok krve

10.8.2010 00:00

TEST: Hrozí vám mozková mrtvice?

30.7.2010 00:00

Extrakt z hroznových semínek je významný pomocník pro zdravé srdce, cévy, kůži, kosti i zuby

20.4.2010 00:00

Pozor na ztučnění jater neboli steatózu jater

8.4.2010 00:00

Váš úhlavní nepřítel - HOMOCYSTEIN

23.3.2010 00:00

Misku ovsa denně

30.10.2008 00:00

Omega 3 kyseliny

13.12.2007 00:00

OLIVENOL - prevence rakoviny a infarktu

30.11.2007 00:00

Rybí tuk ozdravuje i zkrášluje

24.11.2006 00:00

Vlašské ořechy snižují škodlivý vliv nasycených tuků

19.10.2006 00:00

Mandle jsou dobrým zdrojem vitaminu E

2.6.2006 00:00

Rajčatová šťáva prospívá krvi diabetiků

26.5.2006 00:00

Když hrozí mrtvice

18.5.2006 00:00

Strava snižující cholesterol působí obdobně jako statiny

5.4.2006 00:00

Klíčem ke zdraví je homocystein

20.2.2006 00:00

Vitamín E - mocný antioxidant

16.12.2005 00:00

Homocysteinová teorie vzniku ischemické choroby srdeční (ICHS)

12.12.2005 00:00

Česnek - nejen přírodní antibiotikum

28.11.2005 00:00

Lněný olej pro zdravou kůži, mozek, srdce a cévy

9.11.2005 00:00

Karotenoidy - dary přírody pro zdraví

2.11.2005 00:00

Nebezpečná je konzumace okysličeného cholesterolu

17.5.2005 00:00

Nebezpečná je konzumace okysličeného cholesterolu

16.5.2005 00:00

Vitamín C výrazně snižuje riziko onemocnění srdce

5.4.2005 00:00

I diety mohou zvyšovat cholesterol v krvi

26.3.2004 00:00

Může být hladina cholesterolu příliš nízká?

26.11.2003 00:00

Hladina fibrinogenu a vaše zdraví

19.9.2002 00:00

Jak se tvoří nánosy cholesterolu?

22.8.2002 00:00

Jaké máte riziko srdečního infarktu

18.1.2002 00:00

Hrozba jménem ICHS

12.5.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Výborné zkušenosti máme já i celá naše rodina s lékařským...
Anička  |  3.11.2014 21:45

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *