15 nejzdravějších potravin, které vás udrží ve formě

31.3.2016 00:01
Zdravá výživa

Je-li optimální zdravotní stav váš cíl, nemůžete se vyhnout přemýšlení o svém jídelníčku. Vaše fyzické zdraví je přímým odrazem toho, co jste vložili do vašeho těla, a jak obecně žijete svůj život. Balené zpracované potraviny mohou být pohodlné, ale vaření s použitím čerstvých nezpracovaných surovin je nutné, pokud chcete zlepšit své zdraví.

Uvědomte si, že jedním z klíčů, jak zůstat zdravý, je se vyhnout zpracovaným potravinám, jak jen to je možné. To znamená, že někdo, vy, váš partner nebo někdo jiný musí trávit pravidelný čas v kuchyni.

Poté, co budete jíst nefalšované skutečné potraviny, které jsou co nejblíže k jejich přirozeném stavu, pak v podstatě všechno, co budete jíst, bude “superfood.“ Získáte z nich všechny živiny, protože živiny se nacházejí v hojnosti v čerstvých, syrových potravinách.

Přesto tento seznam konkrétních 15 položek může být užitečný pro vaše správné nasměrování.

1. Naklíčená semena

Přidávejte naklíčená semena do svých zeleninových šťáv a salátů.
Naklíčením semen v nich stoupá množství proteinů, vitaminů a minerálů a obvykle poskytnou 30 násobek obsahu živin biozeleniny! Klíčky obecně rovněž obsahují cenné enzymy (až 100krát více enzymů než syrové ovoce a zelenina), které umožňují vašemu tělu vstřebávat a využívat živiny z jiných potravin, které jíte.
Klíčky si můžete snadno pěstovat sami ve vlastní kuchyni.

2. Vejce z ekologického chovu ve volném výběhu

Bílkoviny jsou nezbytné pro budování, údržbu a opravu tělesných tkání, včetně vaší pleti, vnitřních orgánů a svalů. Bílkoviny jsou také hlavní složkou imunitního systému a hormonů.
Vejce obsahují také lutein a zeaxantin pro zdraví očí, cholin pro váš mozek, nervový a kardiovaskulární systém a vitamín B12.

3. Máslo vyrobené z mléka krav krmených trávou

Staromódní dobré máslo, vyrobené z mléka krav krmených trávou, je bohaté na látky zvané konjugovaná kyselina linolová (CLA). CLA je známá tím, že pomáhá bojovat s rakovinou a cukrovkpu a může vám dokonce pomoci zhubnout.
Máslo je bohatým zdrojem snadno vstřebatelného  vitamínu A (potřebný pro široké spektrum funkcí, od zachování dobrého vidění až k udržení dobře fungujícícho endokrinního systému) a všech ostatních vitamínů rozpustných v tucích (D, E a K2), které často chybí v moderní průmyslové stravě. Máslo je bohaté na důležité stopové prvky včetně manganu, chrómu, zinku, mědi a selenu (silný antioxidant).

4. Kvašené zelenina

Váš gastrointestinálního trakt ubytovává 100 bilionů bakterií. Tyto bakterie skutečně převyšují vaše buňky v poměru 10 : 1. Pokud váš trávicí trakt nefunguje dobře, můžete mít celou řadu zdravotních problémů včetně alergií a autoimunitních onemocnění. Trpíte-li nějakou vážnou nemocí, je naprosto nezbytné, abyste léčili  a utěsnili střeva, abyste se mohli plně zotavil. Vyrovnávání zvěřinec mikroorganismů, které žijí ve vašem gastrointestinálním traktu je klíčovou rolí při udržování silného imunitního systému.

K udržení zdravého střeva jsou fermentované potraviny nutností. Jen jedna čtvrtina až polovina šálku fermentovaných potravin, užívaná s jedním až třemi jídly denně, může mít výrazně pozitivní vliv na vaše zdraví. Jogurt a kefír jsou dva příklady, ale existuje mnoho dalších fermentovaných potravin. A stejně jako u kefíru a jogurtu, můžete snadno a levně kvasit svou vlastní zeleninu.

Fermentované potraviny jsou též zdrojem vitaminu K2, jehož nedostatkem trpí mnoho lidí.

5. Avokádo

Avokádo, které je ve skutečnosti klasifikováno jako ovoce, má nízký obsah fruktózy a vysoký obsah zdravých mononenasycených tuků. Výzkum prokázal zdravotní výhody avokáda pro cévní systém a zdraví srdce.
Také má velmi vysoký obsah draslíku (více než dvojnásobek nalezený v banánech) a pomůže vyrovnat váš životně důležitý poměr draslíku k sodíku. Avokádo rovněž poskytuje téměř 20 esenciální živin posilujících zdraví, včetně vlákniny, vitaminu E, B-vitamínů a kyseliny listové. Avokádo též můžete použít jako náhradu tuků v receptech volajích po másle nebo jiných olejích. Dalším přínosem avokáda je, že je jedním z nejbezpečnějších plodů, které si můžete koupit konvenčně pěstované, takže nemusíte utrácet více za bio produkty. Jeho silná slupka chrání vnitřek ovoce od pesticidů.

6. Ořechy

Výzkum naznačuje, že ořechy mohou skutečně pomoci zhoubnout a žít déle.  Ořechy mají vysoký obsah zdravých tuků, které vaše tělo potřebuje pro optimální funkci.

7. Bio kokosový olej

Kromě toho, že je vynikající pro štítnou žlázou a váš metabolismus, kokosový olej je bohatý na kyselinu laurovou, která se přeměňuje v těle na monolaurin, schopný ničit viry s lipidovým obalem jako je HIV, herpes, chřipka, spalničky, gram-negativní bakterie a prvoky jako je Giardia lamblia.

Jeho mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (MCT) také zajistí celou řadu zdravotních výhod, včetně zvýšení metabolismu vašeho těla a boj s patogeny. Navíc kokosový olej může sloužit jako přírodní léčba Alzheimerovy choroby, jelikož MCT jsou také primárním zdrojem ketolátek, které působí jako alternativní zdroj paliva pro mozek a mohou pomoci zabránit atrofii spojené s demencí.

Kokosový olej je snadný na trávení a nevyvolává zvýšení hladiny inzulinu v krvi. Pro rychlé dodání energie, můžete prostě jíst lžíci kokosového oleje nebo ho přidat do svého jídla. Ujistěte se, že si vyberete bio kokosový olej, který je nerafinovaný, nebělený, bez tepelného zpracování nebo chemikálií a neobsahuje geneticky upravené suroviny. Jako přidanou hodnotu má kokosový olej nespočet dalších využití kromě vaření a jídla - od lokální péče o pleť a, zuby až po generální úklid domácnosti.

8. Čerstvé bylinky

Byliny jsou nejen skvělým kořením pro lepší chuť, ale jsou klíčem k nutriční hustotě potravin, které jíte. Jen jeden příklad, obyčejný černý pepř ve skutečnosti zvyšuje biologickou dostupnost všech dalších potravin - bylin a jiných sloučenin! Byliny mohou chránit proti nemocem, eliminovat toxiny z těla a poskytovat vám  vitamíny a minerály. Pokaždé, když jídlo ochutíte bylinkami a kořením, zhodnotíte si jídlo bez přidání jediné kalorií.

Kurkuma je jedním z příkladů koření se silnými a vědecky prokázanými léčivými účinky proti různým nemocem včetně rakoviny.

9. Syrový česnek

Syrový česnek je jídlo, které by mělo být v nabídce každý den. Posiluje přirozené schopnosti vašeho těla, aby vás ochránil před vysokým krevním tlakem a osteoporózou a výzkum naznačuje, že snižuje riziko různých forem rakoviny. To je silný antimikrobiální prostředek, působící jako přírodní antibiotikum, antifungální, antivirové a antiparazitické činidlo. Česnek musí být čerstvý, aby vám poskytl optimální přínos. Čerstvý stroužek musí být rozdrcený nebo nasekaný s cílem stimulovat uvolňování enzymu zvaného alliinasa, který zase katalyzuje tvorbu allicinu.

Výzkum ukázal, že jak se allicin tráví v těle, tak produkuje kyselinu sulfenovou, sloučeninu, která reaguje s nebezpečnými volnými radikály rychleji než kterákoli jiná známá sloučeninou. Chcete-li aktivovat léčivé vlastnosti česneku, rozetřete čerstvý stroužek lžící před spolknutím nebo jej prostřednictvím svého odšťavňovače přidejte do své zeleninové šťávy. Jeden nebo dva stroužky střední velikosti jsou obvykle dostatečné a jsou dobře snášené většinou lidí. Léčivá látka allicin je zničena během jedné hodiny po rozetření česneku.

10. Domácí vývar

Domácí kostní vývar je vynikající pro urychlení hojení a zotavení se z nemoci, protože pomáhá “léčit a utěsnit“ střeva. Obsahuje zdravý tuk, ale také důležité minerály jako je vápník, hořčík, fosfor, křemík, síra a stopové prvky, jakož i štěpný materiál z chrupavek a šlach, včetně chondroitin-sulfátu a glukosaminu.
Uvařit si svůj vlastní kostní vývar je velmi efektivní z hlediska nákladů. Měli byste se ujistil, že kosti jsou z ekologicky chovaných a trávou krmených zvířat.

11. Himalájská sůl

Sůl je nezbytná pro život a vaše tělo ji potřebuje pro optimální funkci. Ale je důležité si uvědomit, že existují velké rozdíly mezi rafinovanou a vysoce zpracovanou solí nalezenou ve zpracovaných potravinách, stolní sůlí a nerafinovanou přirozenou solí, jako jsou mořské soli či himálajské soli. První z nich bude podporovat škodlivé účinky na zdraví, zatímco druhé jsou pro mnoho biologických procesů důležité:

Sůl je hlavní součást vaší krevní plazmy, lymfatické tekutiny, extracelulární tekutiny a dokonce plodové vody. Přenáší živiny do a ven z vašich buněk a pomáhá udržovat vaši acidobazickou rovnováhu. Zvýšuje gliové buňky v mozku, které jsou zodpovědné za kreativní myšlení a dlouhodobé plánování. Sodík i chlor jsou rovněž nezbytné pro neurony.
Udržuje a pomáhá regulovat krevní tlak. Pomáhá vášemu mozku komunikovat se svaly, takže se můžete pohybovat. Podporuje funkci nadledvinek, které produkují desítky životně důležitých hormonů
 
Sůl v  přírodním surovém stavu jako je například himalájské sůl, obsahuje asi 85 procent chloridu sodného a 15 procent v přírodě se vyskytující mineráů, stopových prvků včetně křemíku, fosforu a vanadu. V horkých dnech nebo po cvičení, kdy se potíte, můžete vytvořit zdravý sportovní nápoj na doplnění ztracených elektrolytů a minerálů smícháním špetky himalájské soli a lžíce čerstvé citronové šťávy ve sklenici vody.

12. Konzervovaný aljašský losos

Stoupající hladiny znečištění vedly ke kontaminaci většiny ryb do té míry, že jsou potenciálně nebezpečné, zejména pro děti a těhotné ženy, pokud by je jedly příliš často nebo v příliš velkém množství. Klíčem, jak jíst ryby v těchto dnech, je vybrat si ryby, které mají vysoký obsah zdravých omega-3 mastných kyselin a nízký obsah nebezpečných znečišťujících látek. Divoce žijícíl aljašský losos (ne z chovu) splňuje tento popis, a je jedním z mála druhů ryb, které doporučujeme jíst.

Zatímco ryby zůstávají čerstvé po dlouhou dobu, pokud jsou zmrazené, další možností je, abyste se zásobili konzervovaným lososem. Jen se ujistěte, že je označen “aljašský losos,“. Vyhnětet se lososu obecnému, jelikož všichni lososi označení “Atlantic Salmon“ v současné době pochází z rybích farem. Také losos nerka nemůže být chován, takže pokud zjistíte, že jde o losos nerka, který musí být divoký, tak jde o dobrou volbou. Ostatní rybí konzervy, které jsou v bezpečnější kategorii (mající nižší riziko kontaminace a vyšší nutriční hodnotu), jsou sardinky, ančovičky a nakládané sledě.

13. Syrové mléko z ekologického zemědělství od krav pasoucích se na trávě

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, pasterované mléko není bezpečnější než syrové mléko od zdravé, trávou krmené krávy, chované podle ekologických norem. Data ukazují, že dokonce i nemoci spojené s konzumací syrového mléka jsou minimální a mnohem nižší než ty, které jsou z pasterizovaného mléka. Tráva je přirozenou potravou krávy. Kukuřice a další obiloviny nejsou. Když krávy jedí zrna, což je standardfv uzavřených chovech, složení jejich těla je změněnovčetně bilance základních tuků. V důsledku stravy zvířat, vysoce kvalitní syrové mléko má mnoho zdravotních výhod, které pasterované mléko postrádá. Například syrové mléko od krávy krmené trávou obsahuje:

Zdravé bakterie, které jsou dobré pro váš trávicí trakt
Více než 60 trávicích enzymů, růstové faktory a imunoglobuliny (protilátky)
Konjugovanou kyselinu linolovu (CLA)
Prospěšné tuky, aminokyseliny, proteiny ve vysoce biologicky dostupné formě, všechny 100 procentně stravitelné
Vitamíny A, B, C, D, E, K ve vysoce biologicky dostupných formách, a velmi vyváženou směs minerálních látek (vápník, hořčík, fosfor a železo), jejichž absorpce je zvýšena přítomností živých laktobacilů.

14. Syrovátkový protein

I v případě, že nemáte přístup k syrovému mléku, můžete použít vysoce kvalitní, minimálně zpracovanou syrovátku získanou z mléka ekologicky chovaných trávou krmených kráv. Syrovátková bílkovina obsahuje beta-glukany a imunoglobuliny, které chrání imunitní systém a podporují přirozené detoxikační procesy vašeho těla.

Syrovátkové bílkoviny jsou často označovány jako zlatý standard proteinů, a když jsou užívány 30 minut před a/nebo po tréninku, mohou pomoci zvýšit jak spalování tuků, tak budování svalů. Aminokyseliny nalezené v vysoce kvalitní syrovátkové bílkovině aktivujíi určité buněčné mechanismy, včetně mechanismu zvaného mTOR, 14, což nejen podporuje syntézu svalových bílkovin, ale také podporuje štítnou žlázu a chrání před poklesem hladiny testosteronu po tréninku.

15. Jogurt a kefír z ekologického mléka od krav krmených trávou

Kultivované mléčné výrobky, jako jsou jogurty a kefír vyrobené z ekologického mléka od krav krmených trávou jsou další hnací silou výživy, které budete chtít mít na skladě a můžete si je snadno udělat sami s použitím startovací kultury. Kromě kravského mléka, můžete rovněž využít syrové kozí nebo ovčí mléko. Kefír a jogurt jsou kultivované mléčné výrobky, které obsahují různé druhy bakterií (probiotik).

Jogurt obsahuje přechodně prospěšné bakterie, které udržují váš trávicí systém čistý a poskytují potravu pro přátelské bakterie, které již jsou přítomny. Kefír skutečně pomáhá kolonizovat váš střevní trakt - čin, který jogurt nezvládne. Navíc, kefír obsahuje několik hlavních kmenů přátelských bakterií a prospěšných kvasinek , které se běžně nevyskytují v jogurtu. Kefír může poskytnout větší výživnou hodnotu než jogurt tím, že pomáhá trávit potraviny, které jíte a udržovat prostředí tlustého střeva čisté a zdravé. Obsahuje také vitamíny, minerály a esenciální aminokyseliny, které pomáhají vašemu tělu s jeho přírozenou samoléčivou schopností a funkcí údržby.

Zdroj: mercola.com

Související články

10 tipů, jak zvýšit výživovou hodnotu vašeho jídla

2.2.2016 00:01

Potraviny pro zdravé cévy a srdce

15.1.2016 10:01

Jezte kari 3x týdně

11.1.2016 00:01

21 potravin pro zdravé cévy a srdce

5.1.2016 00:01

Středomořská strava omlazuje mozek

10.12.2015 00:01

Vitamín K2: Použití a výhody

18.11.2015 00:01

Odlehčete tělu omezením lepku ve stravě

2.11.2015 00:01

15 stravovacích návyků staletých

14.9.2015 00:01

Pouze polovina lžíce skořice denně udělá zázraky pro vaše zdraví

11.3.2015 00:01

Nedostatek vitaminu B z vás může udělat blázna - přehled nejlepších potravinových zdrojů

23.2.2015 00:01

57 způsobů, jak kokosový olej může prospět vašemu tělu

14.1.2015 00:01

4 potraviny bohaté na enzymy, které zlepší vaše trávení

12.1.2015 00:01

8 superpotravin pro uchování tělesného a psychického zdraví

3.12.2014 00:01

8 růžových potravin, které mohou chránit před rakovinou prsu

19.11.2014 00:01

Nedostatek vitamínu B12

14.11.2014 00:01

8 nejlepších superpotravin, které dodají energii a zlepší vaší náladu

31.10.2014 00:01

Jak otevřít kokos a jeho zdravotní účinky

29.10.2014 00:01

10 potravin, které pomáhají předcházet ucpávání tepen

28.10.2014 00:01

Čtyři potraviny pro dobrý spánek

22.10.2014 00:01

6 potravin, které vám pomohou snížit krevní tlak

17.10.2014 00:01

Jak zařadit superpotraviny do svého jídelníčku: Maca

14.10.2014 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Meruňková jádra

8.10.2014 00:01

6 nejlepších potravin pro rychlé vybudování svalové hmoty

6.10.2014 00:01

10 důvodů, proč si začít ihned čistit zuby kokosovým olejem

2.10.2014 00:01

Jak zařadit superpotraviny do svého jídelníčku: Acai

1.10.2014 00:01

Jak zařadit superpotraviny do svého jídelníčku: Spirulina

24.9.2014 00:01

Recept na koktejl s konopným proteinem

23.9.2014 00:01

Šťáva proti ledvinovým kamenům

4.9.2014 00:01

22 rad, jak omládnout se zdravými potravinami

26.8.2014 00:01

7 škodlivin v komerčních nealko nápojích

12.8.2014 00:01

Potraviny proti ledvinovým kamenům

11.8.2014 00:01

Pijte šťávu z hroznů

13.6.2014 00:01

Kešu a další potraviny proti depresi

29.4.2014 00:01

9 potravin pro vaše zdraví

21.3.2014 00:01

Díky vitamínům řady B snižujícím hladinu homocysteinu zůstanete inteligentní

20.3.2014 00:01

9 skvělých probiotických potravin

13.3.2014 00:01

Jak jsou fermentované potraviny prospěšné vašemu zdraví

20.2.2014 00:01

Potraviny proti vysokému krevnímu tlaku

11.2.2014 00:01

Avokáda jako perfektní potravina

8.1.2014 00:01

3 potraviny, které obsahují vitamín D

6.12.2013 00:01

Co je to manukový med a jak je prospěšný našemu zdraví?

29.11.2013 08:31

Černá rýže: Superpotravina bojující s rakovinou

21.11.2013 00:01

Proč se vyhýbat falešným potravinám?

6.11.2013 00:01

Sezonní potraviny prospívají zdraví

1.11.2013 00:01

Potraviny jako léky

28.10.2013 00:01

12 pozitivních účinků dýňových semínek na zdraví

25.10.2013 00:01

Účinek kurkumy je srovnatelný s mnoha léky

10.10.2013 00:01

Využití naklíčených semínek ve stravě

24.9.2013 00:01

Potraviny, které mohou přispět ke snížení krevního tlaku

18.9.2013 00:01

5 nejlepších potravin pro klidný spánek

9.9.2013 00:01

Potraviny, které pomáhají při artritidě a zánětlivé bolesti

30.8.2013 00:01

Potíže se rafinovanými potravinami

26.7.2013 00:01

Léčivé nápoje na bázi semen

11.7.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Konopná semena

27.6.2013 00:01

Jak se z pšenice stal původce nemocí

19.6.2013 00:01

5 nejlepších druhů ovoce proti stresu

10.6.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Chia semínka

30.5.2013 00:01

Proč byste měli jíst jedno avokádo denně

23.5.2013 00:01

10 nejvíce protizánětlivých potravin

19.4.2013 00:01

Zdravotní účinky a potenciální rizika brokolice

5.4.2013 00:01

7 nejvíce zásaditých potravin

4.4.2013 00:01

Potraviny, které vám pročistí játra

21.3.2013 00:01

Pikles: Zdravá kvašená zelenina

20.3.2013 00:01

10 způsobů, jak přidávat kurkumu do vašich jídel

14.2.2013 00:01

Potraviny vhodné pro detoxikaci těžkých kovů

5.2.2013 00:01

11 způsobů jak zlepšit zažívání

10.12.2012 00:01

Základní nákupní lístek vegetariána

5.12.2012 00:01

Zdravotní užitek z pití teplé vody s citronem

23.11.2012 00:01

Banány a jejich zdravotní účinky

8.11.2012 00:01

Potraviny s protiplísňovým účinkem

11.10.2012 00:01

Quinoa - jeden z nejvíce zdravých zdrojů kompletních bílkovin

17.7.2012 00:01

Čím si (snad) můžeme osladit?

29.5.2012 00:01

Náhražky potravin místo kvalitních potravin

24.5.2012 00:01

Toxiny z GMO (geneticky modifikovaných organismů) v tělech živočichů i člověka

11.5.2012 00:01

Potraviny ve spíži

20.2.2012 00:01

Vegetariáni dopřejte si více luštěnin, vajec a ořechů

15.2.2012 00:01

Bezpečná příprava potravin

3.2.2012 00:01

Protirakovinné účinky kurkumy

9.9.2011 00:00

Nechte se propálit japonským křenem: wasabi

5.9.2011 00:00

Kontaminující cizorodé látky v potravě

15.6.2011 00:00

Koření a potraviny

20.4.2011 00:00

Řapíkatý celer obohatí jídelníček i prospěje vašemu zdraví

15.7.2010 00:00

Papája a lidský papilomavirus (HPV)

18.6.2010 00:00

Laskavec neboli amarant je velmi výživná a zdravá obilovina

27.5.2010 00:00

Naklíčená semena jsou dobrým zdrojem vitamínů

26.5.2010 00:00

Strava je hlavním faktorem ovlivňujícím zdraví

22.3.2010 00:00

Strava v roli spalovače tuků

8.2.2010 00:00

Stroužek česneku denně ochrání srdce

28.1.2010 00:00

Protizánětlivá strava

29.10.2009 00:00

Dobré a špatné potraviny

21.8.2009 00:00

Vyrobte si zelený nápoj pro zdraví

15.5.2009 00:00

Škodlivé látky v potravinách

30.3.2009 00:00

Potraviny pro zdravou štítnou žlázu

26.3.2009 00:00

Červená řepa - bohatý zdroj kyseliny listové a minerálů

18.12.2008 00:00

Misku ovsa denně

30.10.2008 00:00

Fíky - zdravá přesnídávka

17.6.2008 00:00

Zázvor - koření i léčivo

29.5.2008 00:00

Umebošky - léčivé švestky

8.4.2008 00:00

Borůvky mohou bojovat proti rakovině střev

4.4.2007 00:00

Biostrava dopomáhá k pevnějšímu zdraví

8.1.2007 00:00

Snesitelnost syrové stravy

26.10.2006 00:00

Vlašské ořechy snižují škodlivý vliv nasycených tuků

19.10.2006 00:00

Kurkuma čelí rakovině prostaty

5.9.2006 00:00

Kari koření možnou prevencí Alzheimerovy choroby

31.3.2006 00:00

Potraviny podporující střevní peristaltiku

4.1.2006 00:00

Potraviny pro podporu krvetvorby

7.11.2005 00:00

Rady pro výživu sleziny

12.10.2005 00:00

Stravování podle bible jako zdravý životní styl

27.5.2005 00:00

Pickles - kvašené potraviny pro lepší zažívání

11.8.2004 00:00

Ovoce pro zdravé oči

22.6.2004 00:00

Kari pomáhá v boji s Alzheimerovou chorobou

27.4.2004 00:00

Pročišťovače jater z vaší zahrádky

1.4.2004 00:00

Středomořská strava chrání srdce

27.11.2003 00:00

Proč konzumovat cizrnu

20.11.2003 00:00

Středomořská strava - balzám na srdce

12.11.2003 00:00

Proč jíst pohanku

11.11.2003 00:00

Pročistěte si tělo čerstvým ovocem a zeleninou

12.6.2003 00:00

Sezam - pro zdravé kosti, vlasy a dlouhý život.

14.4.2003 00:00

Strava pro zdravé tlusté střevo

13.12.2002 00:00

Jak špatně jíme

19.2.2002 00:00

Degenerující strava

12.2.2002 00:00

Teorie zmírňujících látek

12.12.2001 00:00

Kvašené potraviny obohatí váš jídelníček

9.10.2001 00:00

Jak sladili naši předkové?

5.10.2001 00:00

Test: Kolik toho víte o rybách?

6.6.2001 00:00

Jsou ovoce a ořechy potraviny pro mozek?

28.12.2000 00:00

Toxické látky v mase

27.11.2000 00:00

Návod na správné zacházení s ovocem a zeleninou

22.8.2000 00:00

Antroposofický výživový systém

26.6.2000 00:00

Potravinářské přísady

31.5.2000 00:00

Zdraví ze zahrádky

22.5.2000 00:00

Dobré a špatné tuky

22.5.2000 00:00

Starobylý výživový systém - mazdaznan

8.5.2000 00:00

Vajíčka

22.4.2000 00:00

Základní stravovací principy

5.3.2000 00:00

Potraviny proti stresu

11.2.2000 00:00

Vaše tlusté střevo a vaše strava

5.2.2000 00:00

Červená řepa prodlužuje život

17.1.2000 00:00

Vaše mučivé bolesti může vyvolávat strava. Aneb potravinová alergie a nesnášenlivost.

2.1.2000 00:00

Co jedí lidé, kteří nedostanou rakovinu

1.1.2000 00:00

Související produkty

Přidat komentář

 
* *