4 potraviny bohaté na enzymy, které zlepší vaše trávení

12.1.2015 00:01
Zdravá výživa

Enzymy jsou velmi citlivé živiny, které zodpovídají za provádění prakticky všech metabolických funkcí. Máme v našem těle kolem 3000 unikátních enzymů, které se podílí více než na 7000 enzymatických reakcích. Jednoduše řečeno, bez enzymů bychom přestali fungovat.

Bohužel průměrná strava je téměř zcela bez účinných enzymů. Zpracované a vařená jídla často zcela zničilo obsah enzymů.  Máte-li jakékoli zdravotní potíže, měli byste používat více enzymů ve vaší stravě. Tyto 4 potraviny uspokojí enzymatickou potřebu vašeho těla.

Papája

Papája je bohatým zdrojem proteolytických enzymů například papainu, což může výrazně pomoci trávicímu procesu. Papain je považován za jeden z nejvíce efektivních enzymů při trávení masa a jiných bílkovin a štěpení peptidových vazeb bílkovinných komplexůn a jednotlivé aminokyseliny použitelné pro růst a opravy těla.

Vzhledem k tomu, že papája je bohatá na přírodní cukry, je dobrý nápad jíst jí samotnou (ne s těžkým živočisnými bílkovinami), nejlépe 15-30 minut před jídlem.

Ananas

Bromelain je složitá směs látek udělal, která se extrahuje z kmene a plodů ananasu. Mezi desítkami složek, které existují v tomto surovém extraktu, jsou nejlépe prostudovány proteiny trávící enzymy zvané cysteinové proteinázy. Tyto enzymy nejsou omezeny jen na zažívací trakt. Nicméně, jak ukázal výzkum, pomáhají i s nadměrným zánětem, nadměrnou srážlivostí krve a u některých typů nádorového růstu.

Vzhledem k tomu, ananas je též bohatý na přírodní cukry, je vhodné jíst ho samostatně, nejlépe 15 až 30 minut před jídlem.

Včelí pyl

Včelí pyl je věru považován za jednu z nejvíce kompletních přírodních potravin. Obsahuje téměř všechny živiny potřebné pro člověka a má široké spektrum prospěšných enzymů včetně amylázy, katalázy, cytochromů, cozymázy, dehydrogenázy, diaforázy, diastázy, pectázy a fosfatázy.

Včelí pyl se může užívat samostatně nebo dát do směsí s ovesnými vločkami, do superfood občerstvení či koktejlů. Včelí pyl může způsobit alergické reakce, takže to mějte na paměti, když ho užíváte poprvé.

Fermentované zeleniny

Kvašení používané k výrobě kysaného zelí a kimchi se vyvinulo před staletími jako prostředek k zachování zeleniny přes zimní měsíce. Římská armáda cestovala se sudy zelí, které používala jako prevenci střevních infekcí mezi vojáky během dlouhých výprav.

Kvašené zelenina je vynikajícím potravinovým zdrojem mnoha živin včetně živých enzymů (za předpokladu, že není pasterizovaná). Tyto enzymy jsou doprovázeny živými prospěšnými probiotiky, což je výjimečně efektivní kombinace pro trávicí proces.

Fermentované zeleniny můžete jíst samotné nebo s jakýmkoliv jídlem jako přílohu. Pokud chcete zlepšit trávení jakéhokoliv jídla, můžete zvážit přílohu s fermentovaných potravin.

Mezi ostatní na enzymy bohaté potraviny patří melouny, mango, kiwi, hroznové víno, avokádo, syrový (nepasterizovaný) med, kefír, listová zelenina, syrové ovocné a zeleninové šťávy a kokosová voda.

Další informace: http://www.naturalnews.com/048004_enzymes_digestion_food_sources.html#ixzz3M4jR0uMq

Související články

8 superpotravin pro uchování tělesného a psychického zdraví

3.12.2014 00:01

Manukový med zabíjí všechny bakterie, kterých se dotkne

27.11.2014 00:01

Papája může snížit riziko rakoviny děložního čípku o 81% u žen s virem HPV

24.11.2014 00:01

8 nejlepších superpotravin, které dodají energii a zlepší vaší náladu

31.10.2014 00:01

Včelí produkty pomáhají při léčbě nemocných

6.6.2014 00:01

9 skvělých probiotických potravin

13.3.2014 00:01

Jak jsou fermentované potraviny prospěšné vašemu zdraví

20.2.2014 00:01

Co je to manukový med a jak je prospěšný našemu zdraví?

29.11.2013 08:31

Vegetariánství prý prodlužuje život až o 15 let

15.10.2013 00:01

Ohromující přínosy včelího pylu pro zdraví:

29.5.2013 00:01

10 nejvíce protizánětlivých potravin

19.4.2013 00:01

Pikles: Zdravá kvašená zelenina

20.3.2013 00:01

Včelí pyl - zdroj živin pro dlouhověkost

25.7.2012 00:01

Včelí pyl pro zdravou prostatu

16.5.2012 00:01

Bromelain pomáhá při zánětu vedlejších nosních dutin a urychluje hojení ran.

10.5.2012 00:01

Když střeva postihne zánět

13.5.2011 00:00

Komplementární metody léčby rakoviny s ověřenou účinností: Enzymatická terapie

3.3.2011 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dýně s kvašeným zelím

2.3.2011 00:00

Papája a lidský papilomavirus (HPV)

18.6.2010 00:00

Jak si spravit narušené zažívání?

4.1.2010 00:00

Co jsou enzymy?

14.12.2009 00:00

Miso – léčebná přísada do jídel

9.12.2009 00:00

Zelí a jeho léčivé vlastnosti

9.2.2009 00:00

Earth source

18.12.2007 00:00

Živiny, které brzdí růst rakoviny

23.3.2006 00:00

Zelím proti chřipce?

3.2.2006 00:00

Trávicí enzymy - podpora trávení a protizánětlivý účinek

12.1.2006 00:00

MISO - pro ochucení polévek, omáček a pomazánek

4.1.2006 00:00

Kyselé zelí proti rakovině?

18.11.2005 00:00

Léčivý ananas

13.9.2004 00:00

Pickles - kvašené potraviny pro lepší zažívání

11.8.2004 00:00

Báječné přírodní léky - Med

5.2.2004 00:00

Enzymy v naší stravě

10.10.2003 00:00

Fytochemikálie proti rakovině

17.1.2003 00:00

Enzymy pro správné trávení

14.1.2003 00:00

Syrová strava - pro a proti

12.11.2002 00:00

Enzymy mohou pomoci při léčbě střevního onemocnění zvaného ulcerózní kolitida

16.10.2001 00:00

Průmyslově zpracované potraviny přispívají k nadváze

10.10.2001 00:00

Kvašené potraviny obohatí váš jídelníček

9.10.2001 00:00

Enzymy

26.6.2001 00:00

Enzymatické války

2.11.2000 00:00

O zelí a králích

20.6.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *