Alergici, pozor na mořské plody!

13.8.2008 00:00
Zdravá výživa

Pobyt u moře je všeobecně považován za zdraví prospěšný, zvláště pro lidi, kteří trpí alergiemi a astmatem. Lékaři ale varují před nečekanými alergickými reakcemi na některá jídla, která se u nás běžně nekonzumují.

Osoby, které trpí alergií na pyly a roztoče, mívají alergiemi na potraviny častěji než běžná populace. Často jde o tzv. zkřížené alergie, kdy se u pacienta objeví klinické projevy alergie po kontaktu s jiným alergenem než tím, proti kterému si už vytvořil protilátky, pokud jsou si tyto alergeny svým složením podobné.

K nejčastějším potravinovým alergiím, která může zkazit pobyt u moře pacientům alergickým na roztoče a šváby, patří alergie na korýše. Ta může způsobovat reakce přímo ohrožující život.

"Je-li jedinec alergický na jeden druh korýšů, je 75 procentní pravděpodobnost, že se objeví reakce i na jejich další druhy. Hlavním alergenem korýšů je bílkovina tropomyosin, ktera je odolná vůči teplotě, nízkému pH a trávicím enzymům," vysvětluje MUDr. Ivana Šetinová z imunologického centra společnosti Synlab, provozující v Česku největší síť humánních laboratoří.

Tropomyosiny v různých korýších vykazují vzájemnou podobnost, což vede ke značné zkřížené reakci v rámci korýšů.

Pokud jste tedy alergičtí na roztoče a šváby a chystáte se na dovolenou k moři, vyhněte se raději lahůdkám z "mořských potvor", aby se vaše dny odpočinku neproměnily v noční můru.

Zdroj: Plus

Související články

Alergie - SPECIÁL

25.4.2008 00:00

Alergie na buráky

10.2.2003 00:00

Alergie na potraviny

8.4.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *