Alergie, nesnášenlivost nebo přecitlivělost na potraviny?

4.5.2005 00:00
Zdravá výživa

Tyto tři slova bývají velmi často volně zaměňována, ale existují mezi nimi drobné rozdíly.

Co je to alergie?
Alergií rozumíme abnormální odpověď na normální látku. Když alergen - jako je například pyl ve vzduchu, srst domácích zvířat nebo některé druhy potravin - vstoupí do těla, imunitní systém je vyburcován k činnosti. U člověka, který není alergický, tělo vyprodukuje protilátky, které vetřelce tiše a bez rámusu zlikvidují. Navenek se nedostaví žádné příznaky. Ale pokud je někdo alergik, jeho tělo vyprodukuje příliš velké množství protilátek, které se navazují na buněčné membrány, způsobují jejich protržení a uvolnění velkého množství látek, jako je histamin nebo toxické leukotrieny. Tato reakce může znamenat velkou pohromu. Dojde k roztažení krevních cév. Otečou sliznice v nose a hlavových dutinách. Dostaví se svalové křeče. Průvodními Znaky jsou kýchání, výtok z nosu, oteklé a uslzené oči, kožní vyrážka a v mnoha případech také zvracení nebo průjem, migréna a potíže s dýcháním.

Pevné alergie na potraviny
Opravdové alergické reakce na potraviny, někdy označované jako pevné alergie, stále přetěžují imunitní systém. Ačkoli jsou naštěstí poměrně vzácné, pro pacienty mohou znamenat ohrožení života. Například alergie na ořechy nebo mořské ryby i při minimálním množství těchto potravin mohou vyvolat u organismu stav ohrožení. Jahody, vejce a některé potravní doplňky mohou také způsobit velmi nepříjemné reakce. Tyto alergie mají velmi často genetický základ a znamenají celoživotní ohrožení, proto že téměř není naděje, že by se jich člověk mohl zbavit. Alergeny mohou vyvolat několik různých reakcí. Především dochází k velké produkci histaminu, což vede k otoku hrdla a jazyka a ztížení přívodu kyslíku do plic vedoucímu až k sípání a bolestem na prsou. Krevní cévy se roztahují a dochází k přechodu tekutiny z krevního oběhu do tkání, což vede k dramatickému poklesu tlaku. Jsou vyplavovány toxické látky, které způsobují svalové křeče ve stěnách bronchiol (průdušinek) a vyvolávají stavy podobné astmatickým záchvatům a dušení. Výsledný (anafylaktický) šok se může dostavit v několika sekundách, minutách nebo až za několik hodin po kontaktu s alergenem. Nemocní s sebou obvykle nosívají injekce s adrenalinem pro případ ohrožení. Adrenalin působí proti histaminu tím, že otvírá a uvolňuje dýchací cesty a pomáhá obnovit normální dýchání. Někdy ale stačí jen chvíle váhání a může být pozdě. K dalším, méně nebezpečným reakcím, patří migréna, astma, kožní vyrážka, zvracení či průjem.

Co je to "potravní nesnášenlivost"?
Termín "potravní nesnášenlivost" obvykle označuje, že někteří lidé ztrácejí schopnost strávit určité potraviny kvůli nedostatečné funkci enzymů. Dobrým příkladem je nesnášenlivost k laktóze, která je způsobena nedostatkem enzymu laktázy potřebné ho ke strávení cukru obsaženého v mléce. Enzymové doplňky jsou schopny pomoci a příznaky zmírnit. Laktázové tablety jsou užitečné zvláště v případě, pokud člověk trpící touto poruchou musí jíst mimo domov a neví, zda potrava, kterou mu předložili, náhodou neobsahuje laktózu. Nejjednodušším způsobem, jak se vyhnout potížím,je ale samozřejmě vypustit z jídelníčku všechny mléčné výrobky. U potravní nesnášenlivosti nehraje imunitní systém žádnou roli.

Co je to přecitlivělost na potraviny?
Zatímco pevné alergie jsou poměrně vzácné, přecitlivělost na určité druhy potravin stále vzrůstá. Ve většině případů když sníte něco, co vám působí potíže, nadmete se a cítíte se velmi unavení. Jde o případ přecitlivělosti na určitou potravinu, ne o alergii. Reakce jsou jednoznačné a týkají se zažívacího ústrojí. Ještě nedávno někteří odborníci na výživu tvrdili, že se na těchto reakcích musí podílet i imunitní systém, ačkoli se vůbec nepodobají anafylaktickému šoku popsanému u pevných alergií. Dnes už je potvrzeno, že u přecitlivělosti nehraje imunitní systém žádnou roli. V dnešní době většina odborníků věří, že od přecitlivělosti na potraviny se může odvíjet řada dalších problémů jako jsou potíže s nadváhou, dlouhodobá únava, a dokonce i některé druhy artritidy.

Pro zajímavost
Problémy s přecitlivělostí na potraviny bývají často přecházeny jako něco ne příliš podstatného, módního nebo bláznivého. Ale odmítavá reakce na potraviny, které sníte, není nic nového a není to ani žádný výmysl. Herbert Shelton se o tento problém během své praxe hluboce zajímal. Zjistil, že překvapivé množství lidí se ze své přecitlivělosti zcela uzdravilo, když začali jíst snadněji stravitelné kombinace potravin. Tím dokazoval, že netrpěli alergií, ale jen zvýšenou vnímavostí. Ačkoli se jeho závěry me zi lékaři nedočkaly nijak velkého ohlasu, rozhodně je nemůžeme pominout. Velká část příznaků spojených s přecitlivělostí na určité potraviny se totiž nápadně podobá příznakům dlouhodobě špatného trávení a vstřebávání živin.

Zdroj: Velká kniha o dělené stravě, nakladatelství Columbus

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Já váš způsob živata respektuju,i když je pro mě nepochopitelný.Asi...
Pája  |  19.5.2005 20:54

Z tvých reakcí je teď vidět více tolerance než v dřívějších...
Petr  |  24.5.2005 16:00

Při alergiích, nadýmání, oslabení imunity organismu nabízí poměrně...
blanka  |  14.7.2010 23:31

Ahoj Marku, jestli máš nějaký hůře sehnatelný knihy v pc, tak budu...
Granvin  |  15.7.2010 00:30

Alergie může zhoršovat i antikoncepce kterou berete. Především ta...
Antikoncepce ničí střeva, játra a ledviny  |  1.10.2011 19:49

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *