Bezlepkové hody

12.8.2016 00:01
Zdravá výživa

Lepek je bílkovina obsažená v obilí, která mnoha lidem nedělá dobře. Naše recepty vás snadno přesvědčí, jak může být bezlepková strava pestrá a nápaditá.

Žampiony plněné klobáskou chorizo
„Tohle jídlo je lehké, a přitom překvapivě výživné. Ve spojení se salátem představuje ideální letní oběd. Pro večerní posezení s přáteli vybírejte menší hlavičky žampionů a pikantní chorizo,“ doporučuje Sabina Kmecová z kavárny a bistra Nebespán v Kašperských Horách, kde nabízejí také jídla bez lepku. „V posledních letech sledujeme zájem lidí o pokrmy bez lepku, a tomu uzpůsobujeme i naši nabídku zákusků, bezlepkových dortů a dalších jídel. V budoucnu předpokládáme, že bude tento trend ještě sílit, a proto se na něj chceme více zaměřit.“
Suroviny (pro 4 osoby): 8 větších pevných žampionů, 150 g kvalitní chorizo klobásky, 3 oloupaná cherry rajčata (můžou být i z konzervy), 2 malé šalotky, olivový olej, 100 g sýra (např. gouda), čerstvá plocholistá petržel
Postup:
1. Omyjte žampiony, odřízněte jim nožičky a ty nakrájejte na malé kousky. Chorizo klobásky oloupejte a také jemně pokrájejte (případně můžete obojí společně rozmixovat nahrubo).
2. Na pánvi na olivovém oleji nechte lehce zezlátnout najemno nakrájenou šalotku, přidejte směs chorizo klobásek a nožiček žampionů. Přidejte pokrájená rajčata a krátce orestujte.
3. Klobouky naplňte připravenou směsí a rozložte je náplní nahoru do zapékací misky. Vložte je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 10-15 minut.
4. Nastrouhejte najemno sýr a žampiony jím posypte. Zapečte dalších 5 až 10 minut do zlatova. 5. Při servírování posypte čerstvě nasekanou petrželí.
Náš tip: Delikátní chuť plněných žampionů skvěle doplní variace zelených salátů s dipem vymíchaným z 1 lžíce kvalitní majonézy, 1 lžíce zakysané smetany a 1 lžičky hrubozrnné hořčice.

Bazalkové pesto
„Jako milovnice italské kuchyně si už roky hrajeme s domácími pestíčky. Bazalkové pesto je lekce číslo jedna, a když si jednou uděláte své vlastní doma, na to z obchodu už nikdy nepomyslíte. Trik je přidat více oleje, pesto se vám tak vytvoří bleskově a je prostě božské,“ říká známá moderátorka Jana Havrdová, která spolu se svými kamarádkami založila Ourlovelycooking.com, web plný originálních, zdravých a chutných receptů.
Suroviny:
2 velké hrsti bazalkových lístků, 50 g strouhaného parmazánu, 50 g pinií, 2 stroužky česneku, olivový olej dle potřeby, sůl, pepř, případně chilli papričky
Postup:
1. Opláchněte bazalkové lístky a otřepte z nich vodu. Nastrouhejte parmazán a na suché pánvi zlehka opečte pinie.
2. Všechny ingredience dejte do mixéru a zalijte je pořádnou dávkou olivového oleje.
3. Několikrát zkuste pulsně stisknout. Dle potřeby dolijte olej, osolte a opepřete.
Pesto dejte do skleniček a zavařte je. Takto vám vydrží celé měsíce. Je ale třeba ho vždy zalít dalším olejem, který pomáhá konzervovat!
Náš tip: Pesto můžete podávat s krekry plnými semínek, po kterých se doslova zapráší, sotva je položíte na stůl. Jednoduchý recept najdete na www.Ourlovelycooking.com



Související články

Jak začít a jak postupovat s živou stravou

9.6.2016 00:01

Pochoutky pro zdravý životní styl nebo speciální dietu

16.12.2015 13:51

Bezlepkový jídelníček pro udržení váhy - ženy

25.11.2015 00:01

Odlehčete tělu omezením lepku ve stravě

2.11.2015 00:01

Bez lepku. Bez laktózy. S chutí!

28.7.2015 09:51

4 složky potravy, které mohou otrávit váš mozek

15.5.2015 00:01

Celiakii neboli nesnášenlivosti lepku lze předcházet již v 1.roce dítěte

24.3.2015 00:01

Co dělat, když máte intoleranci na laktózu a nemůžete kravské mléko

9.2.2015 00:01

Potravinová alergie: nadýmání, křeče, zácpa, vyrážky...

16.12.2014 00:01

Tesco představilo novou sekci speciální výživy

22.10.2014 16:31

Pšenice má negativní vliv na mozek

7.3.2014 00:01

10 příznaků intolerance na lepek

21.1.2014 00:01

Tři nejlepší bezlepkové mouky

14.1.2014 00:01

Bezlepkové vánoční cukroví

17.12.2013 00:01

Celiakie - alergie na lepek

30.10.2013 00:01

Jak se z pšenice stal původce nemocí

19.6.2013 00:01

VZP výrazně zvýšila příspěvky na bezlepkovou dietu

16.5.2013 00:01

Co dělá potravinové doplňky SOLGAR tak velmi speciální?

23.11.2011 00:01

Celiakie a doporučené potravinové doplňky

10.11.2010 00:00

Jak zahušťovat jídla bez lepku

11.3.2010 00:00

Přímý vliv výživy na funkce mozku

9.2.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Jáhly s jablky

22.1.2010 00:00

Dieta s vyloučením lepku

20.10.2006 00:00

Civilizace přináší více alergií a poruch imunity

6.10.2006 00:00

Globus nově nabízí i sortiment bezlepkových výrobků

24.4.2006 00:00

Negativní dopad bezlepkové diety na občana České republiky

7.4.2006 00:00

Autismus jako metabolická porucha a léčba dietou bez lepku a mléka

2.3.2006 00:00

BEZLEPKOVÁ DIETA

15.2.2006 02:32

VM-75 - jednička mezi multivitamíny

8.12.2005 00:00

Škrob v obilovinách neprospívá zdraví

18.10.2005 00:00

Rady pro výživu sleziny

12.10.2005 00:00

Pšenice imunitě nesvědčí

28.9.2005 00:00

Setkání celiaků

2.6.2004 00:00

Jak nám mohou být prospěšné jáhly?

24.3.2004 00:00

Proč jíst pohanku

11.11.2003 00:00

Poruchy vstřebávání živin

24.6.2003 00:00

16 důvodů proč jíst rýži

7.2.2002 00:00

Náš denní chléb

18.5.2000 00:00

Roztroušená skleróza -možné příčiny

9.1.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *