Bezpečná příprava potravin

3.2.2012 00:01
Zdravá výživa

Pokud se budete držet těchto několika jednoduchých zásad, zabráníte možným problémům, například otravě jídlem.

Vždy si umyjte ruce před manipulací s potravinami, po kašlání nebo kýchání a po použití záchodu.

Vyvarujte se kašlání nebo kýchání v blízkosti potravin.

Pro krájení syrových a vařených potravin používejte různé náčiní.

Během přípravy jídla průběžně uklízejte použité nádobí a po skončení prací omyjte pracovní plochy.

Všechny nádoby uchovávejte uzavřené.

Správná teplota

Aby se zničily bakterie, které se mohou v syrových potravinách vyskytovat, udržujte jídlo alespoň dvě minuty při teplotě 70 °C. Důkladně ho ohřejte a podávejte horké.

Uvařené jídlo nechte stát při pokojové teplotě nejdéle dvě hodiny, jinak se v něm mohou velmi rychle rozmnožit bakterie. Ohřívejte ho maximálně jednou. Uvařené jídlo rychle ochlaďte; jakmile je studené, zakryjte je a uložte do ledničky. Ohřáté jídlo znovu nezmrazujte.

Vysoce rizikové potraviny

Vejce a drůbež jsou zvláště náchylné k infekci salmonelou, nebezpečnou bakterií, kterou můžete zničit jedině při poměrně vysokých teplotách. Aby byla salmonela ve vejcích opravdu spolehlivě zničena, měli byste je vždy upravovat při teplotě nejméně 71 °C. Při této teplotě žloutek ztuhne.

Drůbež by se zásadně neměla podávat nedovařená. Zkuste zabodnout vidličku do nejtlustší vrstvy masa -- pokud je dovařené, měla by vytékat čirá nekrvavá šťáva.


Paštiky, plísňové sýry a nedostatečně prohřáté mražené potravinyzase mohou obsahovat listerii, bakterii, která způsobuje listeriózu. Větší nebezpečí představuje především pro těhotné ženy, ale i další potenciálně rizikovější skupiny lidí. Důkladným povařením nebo ohřátím mražených potravin byste měli listerii zničit, ale pokud patříte do některé z ohrožených skupin, měli byste se vyhnout paštikám a měkkým sýrům.

Kojenci a děti do dvou let, těhotné ženy, starší lidé a lidé, kteří mají sníženou imunitu nebo jsou nemocní, by neměli jíst syrová nebo nedovařená vejce. Také by se měli vyhnout majonéze, vaječným krémům, holandské majonéze, sněhovému cukroví, zmrzlině (i ovocné), dále náky­pům, pěnám a bílkové polevě, pokud nebyly vyrobeny z pasterizovaných vajec.

Zdroj: Celý život ve formě - nakladatelství Reader´s Digest Výběr

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

PANI DOKTORKO, JSTE TAK CHYTRA ŽE SE MI Z TOHO DĚLA Š PATNĚ MANILULUJETE...
RE  |  5.2.2012 15:15

Co tě v tom článku štve? Že si mají lidi mýt ruce,nebo neohřívat...
H  |  5.2.2012 16:43

Proti mytí rukou nic. Ale... proč by si těhotná nemohla dát laskonku?...
zzz  |  5.2.2012 23:10

No všechna jídla, která se dělají z vajec, sněhu z bílkú nejsou...
H  |  5.2.2012 23:47

laskonka se suší hodinu. Nicméně... není to trochu paranoidní? Dle...
zzz  |  8.2.2012 14:50

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *