Bezpečné skladování potravin je velmi důležité

17.3.2016 00:01
Zdravá výživa

Přečtěte si základní tipy a doporučení, jak uchovávat potraviny, a které obaly použít, abyste zachovali nejen chutnost, ale i bezpečnost jídla.

Od lékařů i jiných odborníků často slýcháme základní pravidla zdravého stravování, dle kterých je například potřeba umývat zeleninu i ovoce a na krájení masa používat speciální prkénko. Tyto věci tak už děláme automaticky. Stejně důležité ale přitom je, jak je balené jídlo, které kupujeme. I to, jak ho uchováváme v ledničce či spíži.    


Neriskujte bolesti břicha, průjmy či zvracení
Špatně zabalené a nevhodně skladované jídlo může zkrátit svoji životnost o několik dní i týdnů, ztratit řadu živin a být rájem pro bakterie. Ze špatně skladovaného a zpracovaného masa, nepasterizovaného mléka či kontaminovaných nápojů se můžete V nakazit například bakterií E.coli. Onemocnění se může projevit až za deset dní a poznáte ho podle těžkých průjmů, bolestí břicha a zvracení. Podobný průběh má i nakažení kampylobakterií. lahůdkových potravinách, nepasterizovaném mléku či ohřívaných jídlech můžete nalézt listeriózu a ze špatně zpracovaného masa, vajec či nemytého ovoce a zeleniny hrozí salmonela.


Těmto a mnohým dalším onemocněním se dá přitom jednoduše předcházet. Důležité je zaměřit se na dostatečnou hygienu v kuchyni, správné balení, skladování a manipulaci s potravinami. V restauracích či u kupovaných jídel ale tyto zásady těžko uhlídáme. Měli bychom si proto alespoň všímat, v jakých obalech potraviny uchovávají či jak je dostáváme zabalené. „Nejlepší volbou při uchovávání masa a podobných potravin jak v restauracích, tak domácnostech jsou samozřejmě jednorázové obaly. Jsou nejhygieničtější, díky uzavírání zatavitelnými fóliemi zabrání kontaminaci ze vzduchu, šetří čas a hodí se i na cesty,“ vysvětluje Bohdan Daněk, výrobní ředitel společnosti Blatinie specializující se na výrobu obalů.


Nejen maso a mléčné výrobky vyžadují opatrnost
Pokud si čerstvě uvařené jídlo přinesete domů v jednorázovém obalu, rozhodně byste ho měli skladovat v ledničce a spotřebovat ho co nejdříve. „Jídlo balené v plastových obalech je určeno ke spotřebě až do 3 dnů, při použití vakua, inertních plynů, popř. pasterizaci se tato doba prodlužuje až na 21 dní,“ popisuje časové rozpětí Bohdan Daněk. Pokud chceme dobu skladování ještě prodloužit, vhodnou možností je jídlo i s obalem zamrazit. Většina výrobců dnes navíc umožňuje jídlo následně bez problémů i s obalem rozmrazit a ohřát v mikrovlnné troubě, takže se po celou dobu nedostane do styku s jinými potravinami a kuchyňským náčiním.


U suchých potravin, jako je káva, čaj, mouka či těstoviny, byste měli dbát na neprodyšnost obalů. Ačkoliv nehrozí kontaminace bakteriemi, při špatném zabalení může docházet k unikání vůně a vlhkosti a natáhnutí pachů z jiných potravin.

U sypkých potravin, jako jsou koření, mouka či cukr, navíc hrozí napadení moly. Ideální jsou proto velmi pevná víčka nebo potravinářské stretch folie, zabezpečující dostatečnou ochranu těchto produktů.

Sušeným bylinkám na čaj navíc prospívá spíše temné prostředí, proto je vhodnější je skladovat v tmavších obalech.

Související články

Průjmy po grilování

7.8.2015 00:01

Jak grilovat mořské ryby

10.7.2015 00:01

Nový portál pro hlášení negativních účinků potravin

2.6.2015 00:01

Potraviny mohou zabíjet

26.5.2015 00:01

Jak správně podávat sekt?

31.12.2014 00:01

Jak poznat čerstvou rybu?

29.8.2014 00:01

4 tipy, jak skladovat a přepravovat potraviny v horkých dnech

30.7.2014 00:01

Rajčatová slupka brzy jako bezpečný obal konzerv

3.9.2013 00:01

Extrakt z grepových jader - přírodní antiseptický a desinfekční prostředek

7.11.2012 00:01

Nebezpečí geneticky upravované kukuřice pro zdraví

25.10.2012 00:01

Těhotenství a nebezpečné potraviny

6.3.2012 00:01

Bezpečná příprava potravin

3.2.2012 00:01

Proč číst obaly potravin?

5.11.2010 00:00

Nejhorší postupy při přípravě jídla

28.9.2010 00:00

Uchovávání potravin: Který plast je bezpečnější?

23.6.2010 00:00

Teflon v kuchyni a jeho nebezpečí

18.2.2010 00:00

Škodlivé látky v potravinách

30.3.2009 00:00

Některé obaly potravin obsahují nepovolené látky

23.12.2005 00:00

Grilovat lze i zdravě

15.7.2005 00:00

Kromě průjmu hrozí v horku z potravin i zánět mozkových blan

20.8.2004 00:00

Nebezpečí kontaminace vody a potravin

24.3.2003 00:00

Jak a kdy vzniká průjem

4.3.2003 00:00

V Německu berou akrylamid v potravinách vážně

19.11.2002 00:00

Syrová strava - pro a proti

12.11.2002 00:00

Jak se chránit před rakovinotvorným akrylamidem v potravinách

22.10.2002 00:00

Otravy z hub

12.8.2002 00:00

Jak se vyhnout salmonelové nákaze

19.7.2002 00:00

Akutní průjmy v létě

3.7.2002 00:00

Strava v horkých dnech

26.6.2002 00:00

Otrava jídlem

12.10.2001 00:00

O salmonelóze, pásovém oparu a vitamínech

19.2.2001 00:00

Jsou úpravy jídla zdravé ?

5.5.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Děkuji za informace, osobně jsem v uchovávání potravin velmi pečlivá....
LuckaMeláková  |  28.5.2016 23:12

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *