Biopotraviny a mykotoxiny

29.6.2006 00:00
Zdravá výživa

Mohou biopotraviny obsahovat plísně proto, že nebyly chemicky ošetřeny?

Někteří spotřebitelé a dokonce i vědci se obávají toho, že když kupříkladu zelenina nebyla chemicky ošetřena, mlže obsahovat plísně (mykotoxiny). Řada výzkumů v EU (Itálie, Švédsko, Německo i ČR) však tyto obavy vyvrátila.

Z výzkumů totiž vyplývá, že použití pesticidů může být pro rostlinu stresujícím faktorem a v důsledku toho je u konvenční zeleniny zaznamenám vyšší výskyt mykotoxinů.

Konkrétně byl dělán pokus s pastinákem, který prokázal větší odolnost ekologického pastináku, a to i při jeho uskladňování.

Z výzkumů totiž vyplývá, že přítomnost mykotoxinů v potravinách souvisí více s jejich nesprávných skladováním než se způsobem pěstování.

Navíc je známo, že ani používání chemických postřiků (fungicidů) tvorbě těchto plísní zcela nezabrání.

Zdroj: Hodnocení jakosti a bezpečnosti produktů ekologického zemědělství, porovnání produktů ekozemědělství, produktů BIO a konvenčního zemědělství, přednáška ÚZPI 23. 11. 2004, prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., VŠCHT, FTBT, Ústav chemie a analýzy potravin
Autor: Mgr. Světluše Bodoková; Zdroj: ÚZPI

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o vyplnění dotazníku na diplomku...
Pavla  |  30.3.2010 08:56

Nejvíce mykotoxinů obsajhuje pivo Svijany, navíc ještě vinu popírají.
jana  |  12.8.2013 14:07

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *