Brokolice, květák a zelí proti rakovině

28.6.2006 00:00
Zdravá výživa

Chemická látka I3C, která je obsažena v brokolici, květáku a zelí, dokáže "opravit" DNA v buňkách, a tím zabránit jejich rakovinnému bujení. Zjistili to vědci z Georgetownské univerzity ve Spojených státech. Podle vědců má stejnou vlastnost také genistein - látka obsažená v sóji.

Souvislost mezi zmíněnými druhy zeleniny a nižším rizikem onemocnění rakovinou bylo známé už dříve. Výsledky studie otištěné v časopise British Journal of Cancer vysvětlují, jak se to děje. "Teď je jasné, že funkce určujících rakovinných genů je ovlivňována složením naší potravy," řekl šéf vědeckého týmu Eliot Rosen. Podle něj ale ještě musí být funkce obou látek na geny prozkoumána na molekulární úrovni.

Zmíněné látky zřejmě zvyšují množství genů BRCA1 a BRCA2, jež zabraňují předávání poškozených genetických informací na další generace buněk. Lidé s vadným genem BRCA jsou vystaveni vyššímu riziku onemocnění některými druhy rakoviny, jako například rakoviny prsu, vaječníků nebo prostaty.

Zdroj: ČTK

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

brokolice je vybotna,jenom nechat v pare posolit a nahoru sejra,mnaaaaaaam
kacka  |  14.2.2007 16:54

Zdravím všechny, taky jsem neměl rád syrovou zeleninu. a jak jsem se s...
Petr  |  15.2.2007 05:54

Brokolice je moderní zelenina 22. století. Komu chutná květák, tomu...
kel  |  15.2.2007 12:40

ja brokolici take rada, me se libi, ze je krasne zelena a kdyz ji dobre...
milda  |  15.2.2007 21:12

ja varim brokolici v pare,prosolir morskou soli,pak potru troskou masla v...
 |  15.2.2007 21:58

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *