Co byste měli vědět o fazolích

17.12.2004 00:00
Zdravá výživa

Existují strakaté, červené, černé i bílé odrůdy fazolí. Jsou užitečným zdrojem draslíku, fosforu, železa, zinku, kyseliny listové a bílkovin. Lze je využít pro přípravu salátů, polévek, kaší, zapečených jídel, pomazánek či gulášů. Fazole mají však i své léčebné účinky.

Jeden šálek (tj. asi 180 g) sušených vařených fazolí denně by měl:
  • snížit koncentraci škodlivého LDL cholesterolu
  • stabilizovat inzulin a krevní cukr (pozor na luštěniny z konzerv - ty mohou hladinu cukru zvyšovat)
  • snížit krevní tlak
  • postarat se o pravidelnost stolice
  • ochraňovat před vznikem hemoroidů a rakoviny střev

    Fazole v kombinaci s rýží nebo jiným druhem obilniny poskytují plnohodnotné bílkoviny pro vegetariány.

    Při používání sušených fazolí je nutno je nejdřív namočit, vodu slít a poté nechat stát v nové vodě minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. Pak se fazole asi 15 minut prudce povaří opět v čerstvé vodě a nechají se stát na mírném plameni hodinu i déle, dokud náležitě nezměknou. Syrové nebo nedovařené fazole mohou bosahovat nestravitelné látky, které by mohly způsobit otravu. Ajurvédská medicína navíc pro zmírnění potíží s nadýmáním radí vařit luštěniny vždy s kurkumou, kmínem, česnekem, hřebíčkem, pepřem anebo zázvorem.

    I dobře uvařené fazole působí některým lidem nadýmání. Je to způsobeno tím, že plno lidem chybějí enzymy alfagalaktozidázy, potřebné kre strávení oligosacharidů - složitých cukrů obsažených v luštěninách. Nestrávené cukernaté látky jsou potom napadány v trávicím traktu bakteriemi, přičemž jsou z nich uvolňovány různé plyny. Avšak lidé, kteří jedí fazole často, se této stravě brzy tělesně přizpůsobí a potřebné enzymy se začnou tvořit. Doktorka Flemingová zjistila, že lidé, kteří jedli 270 g fazolí denně, si stěžovali během prevních 12-48 hodin na plynatost, poté potíže vymizely.

    Zdroj: Jídlo jako jed, jídlo jako lék a Drahomíra Červená, Karel červený - Léčba výživou
  • Přehled komentářů

    zobrazit všechny komentáře 

    Je škoda, že tato rubrika osiřela..... Fazole patří k super...
    Honza  |  10.12.2009 18:11

    fazole a zejména zelené fazolové lusky jsou za syrova jedovaté. Varem se...
    pozor,  |  10.12.2009 20:24

    Potvrzuji účinky fazolí. Dokonce i málo uvařené mají velice rychlé...
    lala  |  23.9.2010 19:41

    Fazuľa ako taká nespôsobuje zažívacie ťažkosti. Tieto sú...
    Pichy  |  28.9.2010 15:49

    jj bacha na syrovy fazole. Zrovna v den, kdy jsem chtěl zahájit...
    Honza  |  18.9.2013 20:07

    zobrazit všechny komentáře

    Přidat komentář

     
    * *