Čatní - ochucovadlo podporující trávení

28.5.2010 00:00
Zdravá výživa

Čatní je trvanlivou směsí vařeného ovoce nebo zeleniny, octa, cukru a koření, která se používá v indické kuchyni. Čatní se připravuje také jako nevařená pasta z bylin, kokosu a koření. Čatní se podává k jídlu v malém množství na dochucení a k podpoření trávení.

 

Ingredience se rozemelou a dají do uzavíratelné skleničky. Pasta se uchovává v ledničce.

MÁTOVÉ NEBO KORIANDROVÉ ČATNÍ

1 hrst čerstvé máty nebo koriandru, 5 šalotek, 1-2 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžička soli, 2 lžičky cukru, 1 lžička koření indického garam masala , 1/2 šálku citrónové šťávy, 2 lžíce vody

Listy máty nebo koriandru omyjte, šalotku nakrájejte na malé kousky, přidejte česnek, sůl, cukr, koření, šťávu z citronu a vodu. Rozmixujte všechny ingredience, nejdříve malou rychlostí, po chvíli otřete nože mixéru. Možná bude třeba přidat lžičku i více vody či citrónové šťávy. Postupně zvyšujte rychlost mixéru, až vznikne pyré. Dejte je do misky a přikryjte pro zachování aroma. Nechte vychladit v lednici. Bez použití mixéru rozmělněte v hmoždíři. Následně přidejte vodu. 

MUDr. David Frej - Ajurvéda - http://www.dr.frej.cz/

Přidat komentář

 
* *