Celozrnná mouka je zdravější

9.4.2018 00:01
Zdravá výživa

Poměr vyrobené mouky se bude do budoucna výrazně měnit ve prospěch celozrnné proti klasické. Zatímco loni činil jen pět procent z celkové produkce Mlýna Perner ze Svijan na Liberecku, příští rok už by to mělo být nejméně deset procent. Změna souvisí se stále větším důrazem na zdravý životní styl, celozrnná mouka je totiž lidskému zdraví výrazně prospěšnější.

Mlýn loni zpracoval 140.000 tun pšenice a jeho velkými odběrateli jsou například nadnárodní výrobci cukrovinek, kterým dodává převážně klasickou hladkou mouku. Ale i ti do některých výrobků začínají dávat celozrnnou.

Dosud mlýn dodával celozrnnou mouku pouze výrobcům pečiva a cukrovinek, ovšem nyní jedná s řetězci a chce se s klasickým kilovým balením celozrnné mouky dostat až k zákazníkovi. “Máme zájem jednat se všemi řetězci a myslím, že do půl roku by se mouka s názvem Pernerka mohla objevit alespoň v některých řetězcích,“ uvedl jednatel Daniel Perner.

Od klasické se celozrnná mouka liší v tom, že se mele celé zrno, tedy nejen jeho vnitřek, ale i otruby, tedy obal zrna, který obsahuje vlákninu a minerály a má lepší glykemický index. “Máme novou mlecí technologii, která výrazně zlepšuje parametry celozrnné mouky. Jelikož otruby jsou houževnatější než vnitřek zrna, zůstávaly v mouce ve větších částicích, takže pečivo se více rozsýpalo, rychleji tvrdlo a nebylo ani tak dobré. Tyto problémy mizí, protože mouka bude v kvalitě hladké,“ uvedl Perner.

Kromě klasické pšeničné mouky bude vyrábět také mouku špaldovou, žitnou, ovesnou, pohankovou a rýžovou. “Kromě rýže se dá všechno pěstovat v ČR, takže bereme od tuzemských dodavatelů. S pěstiteli jsem domluvený, že se zvýší osevní plochy pohanky a myslím, že i zemědělci budou rádi, že budou moct pěstovat něco jiného než jen pšenici a řepku,“ řekl Perner.

Zájem o celozrnné výrobky roste především ve velkých městech, kde je hodně sportujících a aktivně žijících lidí. “Zájem je také vidět u prodejců a ještě je potřeba přesvědčit lidi ve výrobě, že je to trend, který by mohl vylepšit i jejich ekonomickou situaci,“ řekl Perner.

Chystá se rozvíjet i marketing směrem ke koncovému zákazníkovi, který bude postavený na dlouhodobé spolupráci například s Vysokou školou chemicko-technologickou a společném výzkumu a vývoji. “Nechci prázdné slogany, ale marketing založený na faktech, která řeknou zákazníkovi proč a v čem jsou celozrnné výrobky lepší. Chci, aby se připojili k propagaci i lékaři či foodblogeři,“ řekl Perner.

Zdeněk Meitner - ČTK

Související články

Zpět do formy - Jídelníček pro odlehčení

19.3.2018 00:01

Odlehčený jídelníček do plavek

30.6.2017 00:01

Podpořte růst svalů pomocí přirodní stravy

26.4.2016 00:01

Jídelníček pro ženy k udržení váhy

21.4.2016 00:01

Jídelníček na hubnutí pro ženy

4.2.2016 00:01

Potraviny pro zdravé cévy a srdce

15.1.2016 10:01

Bezlepkový jídelníček pro udržení váhy - ženy

25.11.2015 00:01

Odlehčete tělu omezením lepku ve stravě

2.11.2015 00:01

Důležitá role vlákniny

15.1.2015 00:01

10 potravin, které pomáhají spalovat břišní tuk

7.1.2015 00:01

7 jednoduchých způsobů, jak se zbavit břišního tuku

28.8.2014 00:01

7 triků, jak zhubnout po čtyřicítce

13.8.2014 00:01

5 potravin, které nejsou pro děti prospěšné

12.6.2014 00:01

Přírodní podpora tvorby hormonů štítné žlázy

6.3.2014 00:01

Pohankové slupky léčí i zahřívají

25.2.2014 00:01

Jak nestloustnout na horách

27.12.2013 00:01

Černá rýže: Superpotravina bojující s rakovinou

21.11.2013 00:01

Prospěšnost hnědé rýže pro zdraví

8.11.2013 00:01

Proč si při redukční dietě hlídat glykemický index potravin (GI)

21.6.2013 00:01

Základní nákupní lístek vegetariána

5.12.2012 00:01

Jak připravit zdravou a zábavnou svačinu do školy

21.9.2012 00:01

Základní pravidla pro zdravou redukci hmotnosti

17.4.2012 00:01

Střevní divertikly a jejich prevence

7.2.2012 00:01

Přílohy v dietě: jíst nebo vynechat?

9.11.2010 00:00

Krátký seznam protistresových látek ve stravě

9.9.2010 00:00

Pečivo při redukci váhy? Jistě, ale vybírejme dobře

28.5.2010 00:00

Stravovací zásady pro štíhlou linii

25.3.2010 00:00

Zdravá snídaně je, když si dáte ...

8.9.2009 00:00

Novoroční předsevzetí - zdravě snídat

30.12.2008 00:00

Sacharidy v dětské výživě aneb Zdravé mlsání

13.3.2008 00:00

Dobře si vybrat potraviny

23.1.2008 00:00

Ne každé tmavé pečivo je celozrnné

29.8.2007 00:00

Jak pokrýt potřebu vápníku?

23.3.2007 00:00

Hubnutí přirozenou cestou

14.9.2006 00:00

Jak si uchovat čisté tepny?

12.2.2004 00:00

Proč jíst pohanku

11.11.2003 00:00

Nepostradatelná béčka

23.6.2003 00:00

Přírodní zdroje minerálů

19.11.2002 00:00

Přírodní zdroje vitamínů

30.10.2002 00:00

Ani pestrá strava nedodává tělu všechny potřebné živiny

18.3.2002 00:00

Energii tělu dodají komplexní uhlovodany

7.1.2001 00:00

Pět bílých zel

22.6.2000 00:00

Stravou proti zácpě

5.6.2000 00:00

Celozrnné obiloviny - ideální zdroj vaší energie

26.5.2000 00:00

Vláknina a nemoci

4.1.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *