Cereáliemi proti rakovině: nepodceňujte správnou peristaltiku střev

31.10.2009 00:00
Zdravá výživa

Přínos cereálií pro naše zažívání a celkový metabolismus je podle odborníků na zdravou výživu nezanedbatelný. V cereáliích totiž nalezneme kouzlo správného pročištění našeho zažívacího traktu, což pozitivně působí na naši fyzickou kondici, zabraňuje vzniku karcinomu ve střevě a dalším problémům s peristaltikou střev.

 

  „Cereálie jsou otázkou funkčnosti střev. Obohacují potraviny, například pečivo, sušenky či cereální snacky o složky celulózy a nestravitelné složky, což je například šrot,“ vysvětluje Ludvík Pokorný, trenér kulturistiky a odborník na zdravou výživu.

Tento „šrot“ (cereálie) je podobný tomu, který se dává v krmivu domácí drůbeži. Rozdíl je v tom, že ten „lidský“ obsahuje celulózu, slupky a spoustu minerálních prvků. Působením zmiňovaných látek nám nestravitelné cereálie způsobují stírání zbytků ze střev, čímž se zlepšuje peristaltika a lepší trávení. Střevo se potom stává vnímavější a to co sníme, to beze zbytku spotřebujeme. V momentě, kdy je střevo vyčištěno, je odolnější vůči karcinomu.

Nesprávnými stravovacími návyky v podobě konzumace bílého pečiva si může člověk způsobit například i pálení žáhy, ke které dochází v trávicím traktu vlivem chybějící složky kyseliny solné. „Trávení neprobíhá tak, jak by mělo a člověk může mít problémy také s plynatostí, říháním či vracením se žaludečních šťáv,“ dodává Ludvík Pokorný, který doporučuje například novinky v podobě cereálního sladkého pečiva, různých celozrnných chlebů nebo cereálního snacku, vhodného především pro děti.

Právě školáci jsou nejohroženější skupinou, která nejvíce podléhá špatným stravovacím návykům díky všudypřítomným reklamám. „Není výjimkou, že si děti nosí svačiny v podobě baget z bílé mouky se salámem, chipsy nebo čokoládové tyčinky a vše zapíjí colou,“ upozorňuje specialista na výživu Ludvík Pokorný.  Naopak by děti měly dostávat od svých rodičů vyváženou snídani v podobě tmavého pečiva se sýrem, kvalitní šunkou nebo jogurt s ovocem.

Obecným problémem je, že se lidé často stravují bílým pečivem, což je vlastně obroušené zrno. V trávicím traktu tak vzniká v podstatě jenom kašička, která se může ukládat na stěnách střeva. „Když potom například vidíme na rentgenu průřez takového střeva, které nemá potřebnou vlákninu nebo nestravitelné částice, může být ze 2/3 zaneseno a následně hrozí problém trávení, zažívání a hrozba karcinogenu“, upozorňuje Ludvík Pokorný.

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Ať žije Granvin a jeho reklama. www.salvare.cz
-  |  9.12.2009 19:25

doporučil by jsem koupit ovesné vločky míchané s různými semínkami a...
introvert4  |  9.12.2009 20:04

Klídek neznámý, kašli na reklamu, rada je to dobrá,a to je podstatné...
Maja  |  9.12.2009 20:27

chbc
fghfh  |  13.7.2010 23:36

Zajímavý článek. Já už přestala jíst i zapékané müsli. Teď jsem...
Terezka  |  13.7.2010 23:42

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *