Čerstvé bylinky v kuchyni

5.4.2018 00:01
Zdravá výživa

Zkuste si letos i vy ozvláštnit své tradiční oblíbená jídla čerstvými bylinkami nebo se inspirujte novými recepty.

Čerstvé byliny obsahují v přirozené podobě mnoho zdraví prospěšných látek. Nutno však upozornit, že nic se nemá přehánět. Proto volte rostliny, které bezpečně znáte, ve správném dávkování. Využijte například kopřivu, která má silné čisticí účinky a podporuje krvetvorbu. Obsahuje vysoké procento železa, vápníku a pozitivně působí na růst vlasů. Další královskou bylinou je smetanka lékařská neboli pampeliška. Látky v ní obsažené napomáhají trávení a podporují činnost jater a žlučníku. Listy jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten, jsou významným zdrojem křemíku, draslíku a vápníku. Neméně účinnými bylinkami jsou i jitrocel kopinatý, jetel luční, bršlice kozí noha, brutnák lékařský nebo kozlíček polní. Vždy se přesně informujte, jaká část rostliny je zdraví nejvíce prospěšná a kdy je nejlepší období pro její sběr. Používat je můžete jako přísadu do salátů, jako součást při vaření omáček a polévek, nebo dokonale čerstvého smoothie.


3 tipy na zelené smoothie
1 kiwi, 1/2 limetky, 1/3 salátové okurky, 2 rostlinky bršlice kozí nohy, 2 listy pampelišky, 1/2 sklenice filtrované vody

1 jablko, 1/2 citrónu, 6 listů kopřivy, 1/2 sklenice filtrované vody

1/2 banánu, 6 listů špenátu, 1 rostlinka jetele lučního, 1/2 limetky, 1/2 sklenice filtrované vody

Pro výrobu smoothies je vhodné použít vysokorychlostní mixér. Přiy vysoké rychlosti 45.000 otáček za minutu získáte až 15x jemnější konzistenci se zachováním vysokého procenta důležitých vitamínu a živin v potravinách.


Jarní kopřivová polévka
Budeme potřebovat: 2 mrkve, 4 brambory, hrst mladých kopřivových, 3 listy medvědího česneku, 50 g másla, 500 ml vody, 1ks zeleninového bujónu, 120 ml smetany
Pokud máte mixér s funkcní vaření, mixér obstará vše za vás. Uvaří i namixuje a vy si tak můžete jen vychutnat polévku plnou vitamínů.


Pokud dodržíte pár základních pravidel, bylinky dodají svým aroma pokrmům zcela výjimečnou chuť. Nejlepší jsou samozřejmě rostlinky v bio kvalitě. Musíte s nimi zacházet střídmě, protože čerstvé bylinky dodají vašemu pokrmu intenzivní chuť více než sušené.  Pro jejich použití zvolte buď rozmělnění v dlaních, nebo hmoždíři, posekat je můžete nožem nebo je nahrubo natrhat. Pro okamžitou konzervaci vůně i chutí použijte olivový olej, do kterého je můžete naložit.  Vyzkoušejte například zajímavé kombinace oblíbeného rozmarýnu, tymiánu, petržele, saturejky, koriandru, estragonu, šalvěje, citrónové trávy, oregana, máty nebo bazalky.


Steak s bylinkovým olejem
Budeme potřebovat: 45 ml olivového oleje, snítku rozmarýnu, tymiánu a estragonu, 2 stroužky česneku, 1 chilli papričku, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl a pepř
Do oleje přidejte jemně nasekané bylinky, česnek a chilli papričku. Lehce dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem. Nechte 15 minut odstát. Steaky osušte papírovou utěrkou a předehřejte si gril. Když přestane kontrolka blikat fialově, položte steaky na grilovací pláty a zavřete víko. Počkejte, až se barva kontrolky změní podle požadovaného stupně úpravy: žlutá (rare), oranžová (médium), červená (well done). Hotové steaky osolte, opepřete podle chuti a zakápněte připraveným bylinkovým olejem.

Více informací
www.tefal.cz

Související články

16 důvodů, proč je prospěšné mít na zahradě či v obci i nějaký ten plevel

23.3.2018 00:01

Jarní pampeliškový salát

15.3.2018 00:01

Detoxikaci organismu si můžete užít

15.3.2018 00:01

Divoké byliny nejen do polévky

1.3.2018 00:01

9 bylinek pro tělo i duši

28.2.2018 00:01

Detoxikace aneb jarní úklid organismu

27.2.2018 00:01

Mizí hmyz, vymírají ptáci - a co my s tím?

15.2.2018 00:01

Očistěte svá játra od přebytečných toxinů

18.1.2018 00:01

Jaké bylinky sbírat na posilnění imunity?

21.9.2017 00:01

Vyrobte si veganský dresink z bylinek

15.3.2017 00:01

5 nejlepších divokých rostlin do smoothie

9.8.2016 00:01

Výborné divoké byliny

20.5.2016 00:01

Kořen pampelišky a léčba rakoviny

18.5.2016 00:01

Jak pečovat o bylinky v průběhu roku

11.5.2016 00:01

5 zajímavostí o syrové stravě

9.5.2016 00:01

Kopřiva a náš mozek

14.4.2016 00:01

15 nejzdravějších potravin, které vás udrží ve formě

31.3.2016 00:01

Jak na jaře pročistit organismus

1.3.2016 00:01

15 stravovacích návyků staletých

14.9.2015 00:01

Nepoužívejte Roundup! Ničí zdraví lidí na celé planetě.

20.11.2014 00:01

6 bylin a koření podporujících hubnutí

4.9.2014 00:01

Recepty na 4 zdravé a lehké letní pokrmy s bylinkami

9.7.2014 00:01

3 plevele účinnější než léky

28.5.2014 00:01

Bylinky ve vegetariánské kuchyni pro ochucení i doplnění vitamínů

21.10.2013 00:01

Pro lepší trávení sáhněte po anýzu

27.8.2013 00:01

Základní nákupní lístek vegetariána

5.12.2012 00:01

10 rostlin, které byste neměli vyhazovat z jarní zahrady

8.6.2012 00:01

Pampeliška proti rakovině

30.4.2012 00:01

Plané byliny a zelené natě

25.4.2012 00:01

Potraviny ve spíži

20.2.2012 00:01

Jak dostat z bylinek to nejlepší?

14.10.2011 00:01

Jaru sluší zelená

11.5.2011 00:00

Pochutnejte si na květinách

29.3.2011 00:00

Důležité informace o antiparazitárních rostlinách

4.3.2011 00:00

Krátký seznam protistresových látek ve stravě

9.9.2010 00:00

Řapíkatý celer obohatí jídelníček i prospěje vašemu zdraví

15.7.2010 00:00

Domácí bylinková lékárnička

7.7.2010 00:00

Což takhle dát si trochu jiný špenát?

7.4.2010 00:00

Protizánětlivá strava

29.10.2009 00:00

Vyrobte si zelený nápoj pro zdraví

15.5.2009 00:00

Pampeliška je lehce dostupná léčivka

6.5.2009 00:00

Bylinky ze zahrádky pro posílení organismu

25.3.2009 00:00

Biostrava dopomáhá k pevnějšímu zdraví

8.1.2007 00:00

Ochlaďte se jídlem

1.8.2006 00:00

Kudzu - plevel jako pomocník pro alkoholiky a kuřáky

24.6.2005 00:00

Pročišťovače jater z vaší zahrádky

1.4.2004 00:00

Léčivé účinky rostlin

26.4.2002 00:00

Jak podpořit zažívání

27.3.2002 00:00

Kouzla s kořením

14.11.2001 00:00

Využití kopřivy v lidovém léčitelství

12.3.2001 00:00

Aloe, cibule, česnek, okurka a další byliny v indiánské medicíně

7.3.2001 00:00

Omládněte v máji

3.5.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Vyskoušejte přírodní obsah vitamínů, proteinů a minerálů činí z...
katerina15  |  12.4.2018 15:17

To je čerstvá bylinka do kuchyně? Dává se do polívky, nebo pod maso?
a  |  12.4.2018 15:22

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *