Chcete žít do sta let? Jezte bulharské jogurty!

13.5.2003 00:00
Zdravá výživa

Lactobacillus bulgaricus zní možná někomu jako ošklivá nemoc, ale tento mikroorganismus, který se sráží v mléce, je možná důvod, proč Bulharka Maria Šopová nedávno oslavila v pohodě své sté narozeniny.

Maria neví, že možná vděčí za dlouhý život této přátelské bakterii, a s úsměvem, který odhaluje poslední dva zuby v ústech, odpovídá: "Je to štěstí od boha."

Tato stoletá stařenka, která si do 80. let držela krávu, se živila mléčnými výrobky - hlavně jogurtem - a žila většinu života v půvabné horské vesnici Momčilovci v jižním Bulharsku.

Bulharsko je pyšné na to, že na jeho území byl objeven jogurt a odhaleno světu tajemství dlouhověkosti, ale jeho spotřeba od pádu komunistického režimu začala klesat.

Jogurt pomalu mizí z bulharského stolu. Roční spotřeba na hlavu se snížila ze 40 kilogramů v 80. letech, kdy byla nejvyšší na světě, na 22 kilogramů v roce 2001.

Tento pokles kopíruje pokles zemědělské produkce v posledních 13 letech, kdy se Bulharsko prodírá obtížnou cestou k tržní ekonomice.

Možná není náhoda, že v osmimilionovém Bulharsku také klesl počet stoletých lidí. Zatímco před sto lety připadali na tisíc obyvatel čtyři století, v roce 2001 to už byl méně než jeden na tisíc obyvatel.

Nyní je jogurt ve všech obchodech na světě, ale nebylo tomu tak na počátku 20. století, než ruský biolog Ilja Mečnikov, nositel Nobelovy ceny z roku 1908, spojil dlouhověkost s jogurtem.

Mečnikov, který pracoval v Pasteurově ústavu v Paříži, srovnal statistiky z 36 zemí a zjistil, že v Bulharsku žije více stoletých lidí než v jiných zemích. Usoudil, že je to díky konzumaci místního jogurtu.

Později se v mnoha vědeckých studiích v Evropě, Japonsku a USA prokázalo, že bakterie v jogurtu pomáhají zachovat dobré zdraví tím, že chrání lidské tělo před toxiny, infekcemi, alergiemi a některými typy rakoviny.

Historikové si myslí, že jogurt byl součástí stravy starověkých obyvatel Bulharska, Tráků, kteří byli dobrými pastevci ovcí. Soudí, že v tráčtině 'jog' znamenalo hustý a 'urt' zase mléko. Tak prý vzniklo slovo jogurt. Mléko se tehdy dávalo do pytlů z ovčí kůže, které se nosily připevněné na těle. Teplota těla a mikroflora z pytlů způsobily fermentaci mléka.

Někteří vědci si myslí, že předchůdcem jogurtu byl fermentovaný mléčný nápoj zvaný kumys. Dělaly ho z kobylího mléka nomádské kmeny, které přišly z Asie na Balkán.

"Tradiční bulharský jogurt je jedinečný produkt díky jedinečnému mikroklimatu v naší zemi," tvrdí Cona Stefanová, šéfka výzkumného střediska LB Bulagaricum, které vyváží know-how jogurtu.

"Má svou specifickou chuť a vlastnosti. Je šťavnatý a tak hustý, že když otočíte nádobu dnem vzhůru, přilne ke stěnám a nevypadne."

LB Bulgaricum má jedinečnou sbírku 700 kmenů bakterie Lactobacillus bulgaricus, což umožňuje vyrábět různé druhy jogurtových kultur a dosahovat různých chutí a hustoty.

V minulých 30 letech tato společnost prodala know-how jogurtu více než 20 zemím, včetně Japonska, Německa, Švýcarska, Nizozemska, Francie, Filipín a Rakouska.

"Bulgaricus může ale růst jen v Bulharsku, všude jinde mutuje," tvrdí Georgi Georgiev, manažer společnosti Lactina Ltd., která se zabývá výzkumem a výrobou zdravých potravin.

Georgiev řekl, že jeho tým objevil kmeny Lactobacillus bulgaricus v půdě, v kůře některých stromů, v květech a dokonce v mraveništi v ekologicky čistých oblastech, jako je například Momčilovski v jihobulharském pohoří Rodopy.

Experimenty ukázaly, že dřevěné tyčky ponechané v mraveništi a poté ponořené do převařeného a zchlazeného mléka ho mohou zfermentovat a změnit v jogurt, stejně jako antické stříbrné mince, tvrdí Georgiev.

Jogurt je dobrý zdroj vitaminu B, kalcia a proteinů. Kromě toho, že má příznivý vliv na zažívací systém, lze ho také použít jako vynikající čistící masku, na léčení popálenin od slunce a zmírňuje bolestivost aft.

"Mnozí vědci tvrdí, že fermentované mléko má silné protinádorové účinky, a to díky kyselé mléčné bakterii," říká profesor Akjoši Hosono z Japonska.

I když místní spotřeba poklesla, Bulharsko se nehodlá vzdát své pověsti vynálezce jogurtu.

Ministr hospodářství řekl, že Sofia chce, aby Světová obchodní organizace zakázala jiným zemím označovat jejich jogurty jako "bulharské".

"Je to potravina nového tisíciletí. Svět pomalu začíná šílet po zdravých potravinách," řekl Georgiev.

Zdroj: ČTK/Reuters

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

a nebude mi blbe ?
kaja  |  23.5.2003 14:39

Jogurtová kultura na domácí výrobu jogurtu, kefíru a sýrů na...
Bulgjogurt  |  5.1.2012 16:56

To musíte asi 2-3x do roka bacilovou kulturu vyměnit, a to za novou - z...
Jan  |  9.4.2016 23:44

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *