Cholesterol ve vajíčkách srdci a cévám až na vyjímky nevadí

24.4.2015 00:01
Zdravá výživa

V  tabulce je ukázán obsah cholesterolu ve vybraných potravinách, které jsou sestupně seřazeny z hlediska obsahu cholesterolu. I když je zde vaječný žloutek na druhém místě, ?na rozdíl od svých sousedů obsahuje pro naše těla velice prospěšné látky a minimum nepříznivých látek. Proto již nejsou vajíčka z hlediska předcházení srdečně-cévním příhodám zatracována ? na rozdíl od potravin v jejich sousedství.

Navíc v řadě studií bylo zjištěno, ?že konzumace vajec dokonce může zvýšit i krevní hladiny ochranného cholesterolu, ?který nazýváme HDL cholesterol a který chrání naše tepny před aterosklerózou.

Potravina                       Obsah cholesterolu v mg na 100 g

Mozeček                        2300

Vaječný žloudek            1500

Játra                              360

Sádlo                             300

Máslo                             250

Tučné sýry                     150

Uzeniny                         100

Vepřové kotlety              96

Kuře                               75

Mořské ryby                   50

Plnotučné mléko            10

Odstředěné mléko         0,5




Jedno vejce denně je OK skoro pro všechny
K definitivní změně názorů kromě postupných a pracně získaných vědeckých poznatků často přispěje i výrazně viditelný a často extrémní příklad konkrétní osoby. Jedním z milníků byl příběh téměř devadesátiletého muže, který žil pod dohledem v azylovém domě a patnáct let jedl dvacet pět vajíček denně a měl při této dietě normální hladinu cholesterolu v krvi. Tento příběh byl publikován před více než dvaceti lety v jednom z nejprestižnějších světových lékařských časopisů. I když se autor soustředil převážně na kompenzační mechanismy, které zabraňují vstřebávání cholesterolu z vajec ve střevě, stejně si v té době od svých kolegů přečetl dosti kritiky. Nicméně tyto nálezy byly z velké části následně potvrzeny a nedávno vyšla v jednom z dalších předních lékařských časopisů rozsáhlá studie zabývající se vlivem konzumace vajec na výskyt srdečních infarktů a mozkových mrtvic. Autoři shrnuli poznatky ze studií zahrnujících tři až čtyři miliony tak zvaných osoboroků (počet sledovaných osob vynásobený dobou sledování) a šest až osm tisíc cévních příhod - srdečních infarktů ?a mozkových mrtvic. Zjistili, že jedno vejce denně z hlediska výskytu srdečních infarktů ?a mozkových mrtvic neškodí. Výjimkou byli pacienti s cukrovkou, u kterých byl při častější konzumaci vajec zaznamenán vyšší výskyt onemocnění srdečních tepen. Z ne zcela jasných důvodů však byli při větším příjmu vajec diabetici naopak chráněni proti krvácivým mozkovým příhodám.

Vejce jsou nepochybně zdrojem řady cenných živin; jejich vysoký obsah cholesterolu ?pro většinu z  nás není nebezpečný a rozumná (tím myslíme v průměru jedno vejce denně) konzumace kvalitních vajec pro nás neznamená závažná zdravotní rizika. Výjimkou jsou pacienti s těžkými dědičnými poruchami látkové výměny tuků s výrazně vysokými hladinami cholesterolu (nad 8 - 10 mmol/l) a zřejmě pacienti s cukrovkou. U těchto osob je skutečně vhodné snížit konzumaci vaječných žloutků na maximálně 2 týdně. I zde by se však větší pozornost měla věnovat spíše potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků a soli.

Související články

Potraviny nevhodné pro malé děti

9.4.2015 00:01

Konzumace vajíček bez rizika

1.4.2015 00:01

Cholesterol v potravinách prý nevadí, ten špatný v krvi ale ano

24.2.2015 00:01

10 potravin, které pomáhají předcházet ucpávání tepen

28.10.2014 00:01

5 tipů na prevenci vysokého cholesterolu

30.11.2012 00:01

Jablečný pektin pomáhá udržovat hladinu krevního cukru, cholesterolu i odstraňovat těžké kovy

10.9.2012 00:01

Vegetariáni dopřejte si více luštěnin, vajec a ořechů

15.2.2012 00:01

Výživová hodnota vajec

21.9.2011 00:00

K čemu je dobrý cholesterol?

23.5.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci vajec

25.3.2011 00:00

Konzumace sladkovodních ryb pomáhá snižovat hladinu cholesterolu

24.4.2009 00:00

O škodlivosti některých mléčných výrobků

20.4.2009 00:00

V létě trápí lidi častěji střevní potíže ze špatného jídla

29.7.2008 00:00

Beta-glukany snižují cholesterol a podporují imunitu

24.1.2008 00:00

Vlašské ořechy snižují škodlivý vliv nasycených tuků

19.10.2006 00:00

Strava snižující cholesterol působí obdobně jako statiny

5.4.2006 00:00

Homocysteinová teorie vzniku ischemické choroby srdeční (ICHS)

12.12.2005 00:00

Málo cholesterolu prý zvyšuje riziko Parkinsonovy nemoci u mužů

13.10.2005 00:00

Nebezpečná je konzumace okysličeného cholesterolu

17.5.2005 00:00

Pozor na grepy při užívání léků a antikoncepce

21.2.2005 00:00

Cholin

22.10.2004 00:00

I diety mohou zvyšovat cholesterol v krvi

26.3.2004 00:00

Může být hladina cholesterolu příliš nízká?

26.11.2003 00:00

Potřeba bílkovin v dětském věku

29.7.2003 00:00

Snídaně pro zahřátí, energii a štíhlou linii

4.4.2003 00:00

Jak se tvoří nánosy cholesterolu?

22.8.2002 00:00

Chutné jídlo z jarní přírody

28.5.2002 00:00

Otrava jídlem

12.10.2001 00:00

Před trháním mandlí zkuste vynechat mléko a vejce aneb Dietní program dr. K. Werthmanna

18.9.2000 00:00

Dobré a špatné tuky

22.5.2000 00:00

Vajíčka

22.4.2000 00:00

Zdroje bílkovin

22.2.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

se píše žloutek.
Žloudek  |  24.4.2015 15:03

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *