Co může způsobovat nedostatek zeleniny

4.6.2018 09:01
Zdravá výživa

Zelenina kromě toho, že jídlo oživuje, zaručuje vyváženou výživu se správným množstvím vitamínů a minerálních látek. Nedostatečné množství zeleniny a ovoce může mít negativní dopady na zdraví. Tělo začne vysílat signály, že mu něco chybí.

Nedostatek vitamínu C může vyvolat vznik modřin, krvácení dásní a zkracovat dobu uzdravování. Jeho přísun můžeme zajišťovat konzumací paprik, listové zeleniny, rajčat, brokolice, zelí či kapusty.

Nedostatek kyseliny listové může vyvolávat chronickou únavu a anemii. Proto je dobré doplňovat vitamín B konzumací zeleniny se zelenými listy a s obsahem škrobu, jako jsou fazole, čočka a chřest.

Jestliže nejíme dostatek zeleniny, chybějí nám vitamíny, které tyto potraviny dodávají, a to se může negativně projevit na imunitním systému. Organismus tak nedokáže přemoci viry. “Naplňovat ledničku listovou zeleninou je zdravý a přirozený způsob, jak bojovat proti infekci, protože tato zelenina je vynikajícím zdrojem vitamínu C, který pomáhá tělu budovat si obranné reakce a čelit volným radikálům. Zkracuje rovněž dobu rekonvalescence,“ zdůrazňuje dietoložka Abby Sauerová.

Jistá občasná zapomnětlivost se může objevit v každém věku, ale postupné slábnutí mozkových funkcí a nižší výkonnost mozku mohou být příznakem nedostatku výživných látek.

Lutein, výživná látka, která pomáhá zlepšovat schopnost učení a paměť, se vyskytuje v různé listové zelenině, ale také v karotce, v brokolici, v kukuřici a v rajčatech,“ upozorňuje Sauerová. Jestliže svou stravu každý týden obohatíme o tyto druhy zeleniny, zajistíme mozku výraznou stimulaci.

Výživa může hrát také zásadní roli ve schopnosti organismu reagovat na stres. Zánět je přirozenou odpovědí organismu na stresové situace. Je tedy vhodné organismu dodávat potraviny s protizánětlivými vlastnostmi, jako je například losos nebo tuňák, které jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, a listovou zeleninu a papriky, které obsahují antioxidanty, polyfenoly a karotenoidy.

Ovoce a zelenina obsahují vlákninu, která navozuje pocit sytosti, takže pak toho sníme méně. “Většina ovoce a zeleniny má také nízkou kalorickou hodnotu, a to je velká výhoda, když chceme shodit nějaký ten kilogram,“ uvádí doktorka Emily Rubinová z univerzitní nemocnice Thomase Jeffersona.

ČTK/Corriere della Sera

Související články

Co by měly budoucí maminky vědět o kyselině listové

23.3.2018 00:01

Hořké potraviny regulují chuť k jídlu i chrání před nádory

19.12.2017 09:01

Jak odolat vlčímu hladu

4.12.2017 08:01

Strava proti rakovině

16.11.2017 09:01

Smoothie - zdravý nápoj pro tělo i duši

1.6.2017 00:01

Pěstujte si zeleninu doma - klidně i na balkoně

12.5.2017 00:01

Pěstujte si vitamíny doma v misce

22.3.2017 00:01

Jak skladovat vypěstovanou úrodu

20.9.2016 00:01

Jak získat největší zdravotní účinek z brokolice

20.9.2016 00:01

5 potravin snižujících cholesterol

20.7.2016 00:01

Chilli papričky, elixír zdraví a krásy

29.5.2015 00:01

Ideál je pět porcí ovoce či zeleniny denně

9.1.2015 00:01

Papája může snížit riziko rakoviny děložního čípku o 81% u žen s virem HPV

24.11.2014 00:01

3 největší přírodní zdroje vitamínu C

8.9.2014 07:11

Kterou zeleninu raději syrovou a kterou vařenou

17.9.2013 00:01

Zdravá lehká letní jídla: Zeleninové gazpacho

1.8.2013 00:01

Konzumace rajčat snižuje riziko mrtvice

9.1.2013 00:01

Základní nákupní lístek vegetariána

5.12.2012 00:01

Vitamín A, karotenoidy a vaše zdraví

1.10.2012 10:31

Potraviny ve spíži

20.2.2012 00:01

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Bílé zelí s hráškem

16.2.2011 00:00

Artyčoky - zelenina proti nadýmání

30.7.2010 00:00

Léčivé polévky z celého světa: Španělské ochlazující Gaspacho pro snížení cholesterolu

28.7.2010 00:00

Zdravá barevnost zeleniny

21.7.2010 00:00

Zdravá lehká letní jídla: Okurkové špalíčky plněné avokádovou pěnou

12.7.2010 00:00

Ovoce a zelenina 5x denně

12.5.2010 00:00

Zelenina a ovoce v zimě

26.1.2010 00:00

Salát na talíři

16.9.2009 00:00

Brokolice údajně pomáhá i proti následkům cukrovky

10.9.2008 00:00

Potvrzeno: brokolice chrání proti rakovině

15.8.2008 00:00

Nový objev v hygieně ovoce a zeleniny. Pouhé omytí nestačí.

4.12.2007 00:00

Karotenoidy - dary přírody pro zdraví

2.11.2005 00:00

Pickles - kvašené potraviny pro lepší zažívání

11.8.2004 00:00

Krása bez chuti - proč potraviny nechutnají jako dřív

6.5.2004 00:00

Pročišťovače jater z vaší zahrádky

1.4.2004 00:00

Nedostatek ovoce a zeleniny hromadně zabíjí

18.11.2003 00:00

Pročistěte si tělo čerstvým ovocem a zeleninou

12.6.2003 00:00

Zelenina pro různá roční období

9.1.2003 00:00

Přírodní zdroje vitamínů

30.10.2002 00:00

Aloe, cibule, česnek, okurka a další byliny v indiánské medicíně

7.3.2001 00:00

Rajčata v boji proti rakovině prostaty

26.2.2001 00:00

12 rad a předpisů pro zvýšení vitality

9.3.2000 00:00

Ovoce a zelenina

1.3.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Doplňujte konzumaci zeleniny vhodnými přírodními produkty, které...
katerina15  |  11.6.2018 14:18

no fůůůj, není nad čerstvou zeleninu ze zahrádky. A teď začíná...
?  |  11.6.2018 14:30

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *