Co vám etiketa a značka napoví o kvalitě potraviny

14.3.2018 00:01
Zdravá výživa

Víme, na co si dát pozor při nákupu nejběžnějších deseti potravin.

Z výzkumu agentury STEM/MARK z roku 2017 o značení a vnímání značek kvality potravin, který zadal Státní zemědělský intervenční fond, vyplývá, že se trend nakupování v posledních letech otočil o 180 stupňů. Zatímco před pár lety hrála hlavní roli cena, v současnosti si spotřebitel hlídá především kvalitu a čerstvost. Rozdíly ve složení nabízeného zboží jsou však stále mnohdy propastné a spotřebitel je odkázán na podrobné čtení etiket.

V tomto ohledu jsou vodítkem značky kvality, které obdrží pouze potraviny splňující přísné předpisy. Víte, co byste měli vědět, než vyrazíte na nákup? Přečtěte si užitečné rady - vše totiž na výrobku nenajdete.

Určitě se vám již stalo, že jste v rukou drželi podobné zboží a přemýšleli, zda koupit výrobek z pravé, nebo levé ruky. Který z nich bude lepší? Jaký je v nich rozdíl? Co vydrží déle čerstvé? Pokud nevíte, je ta pravá chvíle, udělat si v tom pořádek. Hodně odpovědí najdete také na etiketě, musíte ji ale umět správně číst nebo znát významy uvedených pojmů. „Krásným příkladem je kuřecí maso. Na etiketě je mimo jiné uvedena i země původu, ale běžný spotřebitel z tohoto údaje nemůže poznat, jaké podmínky zpracování jsou v dané zemi běžné,“ říká MVDr. František Mates, odborník ze Sdružení drůbežářských podniků. „Přitom to má zásadní vliv na kvalitu masa,“ doplňuje.

Kvalita = čerstvost, sezonnost a místo původu
Většina lidí si spojuje kvalitu potravin se značkami kvality - není divu, kontrola provedená Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí totiž opět potvrdila vysokou kvalitu potravin oceněných značkami Klasa a Regionální potravina. Vliv značek kvality na spotřebitele je vysoký - dvě třetiny populace se díky nim více zajímají o kvalitu potravin a obecně se snaží značkami řídit. Pod kvalitou potravin si představují čerstvost a minimum přídatných látek a konzervantů. Mezi nejznámější značky kvality patří podle spotřebitelů Klasa (89 % u podpořené znalosti). Po ní následuje značka Regionální potravina. Zhruba polovina nakupujících preferuje český sortiment a je spíše toho názoru, že se za poslední roky kvalita zlepšila. Většina je rovněž přesvědčena, že české potraviny jsou lepší než zahraniční. Spotřebitele v minulém roce přesvědčila zejména Klasa, která tak v TOP 10 českých značek zaujala čestné místo.

10 nejběžnějších potravin na pranýři: víte, co na první pohled nebo z etikety nepoznáte?

Mléko
Mléka se mezi sebou liší v obsahu tuku a ve způsobu jeho tepelného ošetření. Běžně je k dostání mléko nízkotučné (max. 0,5 % tuku), polotučné (min. 1,5 % tuku), plnotučné (min. 3,5 % tuku) a plnotučné nestandardizované (min. 3,5 % tuku). Rozdíl v obsahu bílkovin, vitaminů a minerálů mezi čerstvým a trvanlivým mlékem je zcela minimální. Odlišují se tak pouze dobou použitelnosti. Trvanlivosti je dosaženo prostřednictvím vysokého teplotního záhřevu a následného sterilního balení do obalu, jenž brání přístupu světla a vzduchu. Do mléka se nesmí nic přidávat. Není tak možné dodávat například vodu, olej ani žádné přídatné látky.

Šunka
Šunky třídy nejvyšší jakosti a třídy výběrové musejí být „celosvalové“. Jsou tedy vyrobeny z celé anatomické části nebo z celých svalů. Standardní šunky mohou kromě masa, vody a soli obsahovat také některé povolené přísady, např. bílkoviny rostlinného původu, škrob, vlákninu a potravinářská barviva. Levnější výrobky, které nesplňují kritéria standardní šunky, nejčastěji nesou označení „nářez“, „cihla“ apod. a zpravidla také mají vyšší obsah vody.

Kečup
Aby mohl být kečup kečupem, musí splňovat stanovené požadavky na podíl rajčat. O jejich množství se spotřebitel dozví na obalu výrobku. Ještě vyšší podíl je pak požadován u kečupů označených jako „prima“, „extra“ či „speciál“. Pokud se výrobek jmenuje „kečupová omáčka“, „červená omáčka“, „kečap“ apod., zpravidla to znamená, že obsahuje menší než předepsané množství rajčatového podílu.

Sýr Eidam
Slovem „sýr“ nebo „sýrový“ lze označit jen výrobek vyrobený z mléka živočišných druhů sýrařskou technologií. Proto si dejte pozor na náhražky (např. směs na pizzu, smažák apod.), jejichž základem není mléko. Nejčastěji se jedná o náhradu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje.

Chléb
Chléb se člení podle druhu mouky v něm obsažené - pšeničný, žitný, žitno-pšeničný, pšenično-žitný, celozrnný, vícezrnný a speciální. Přestože množství a typ použitého žitného kvasu výrobci neuvádějí, obecně platí, že čím je v těstě více přírodního kvasu, tím je chléb kvalitnější a déle vydrží. Při zmražení čerstvého chleba zůstávají jeho vlastnosti stejné. Takovéto skladování na vlastnosti chleba nemá vliv.

Vejce
Údaje na obalu vajec (v podobě kódů) jsou již celkem jednoduše čitelné díky předtištěným vysvětlivkám. Zkratka CZ na obalu znamená, že vejce byla tříděna a balena v České republice. Z této informace ovšem není možné odvodit, odkud vejce pocházejí. Zemi původu vajec je možné nalézt přímo na skořápce vejce v kódu producenta - tento kód se na vejcích uvádí povinně. Rozdíly mezi jednotlivými druhy vajec (bio vejce, z klecových chovů, z podestýlky) nejsou z hlediska složení téměř žádné.


Máslo
Základem pro výrobu kvalitního másla je pouze kvalitní, co nejčerstvější smetana. Podle nařízení EU je pro máslo stanoven minimální podíl mléčného tuku 80 %. Másla vyráběná v České republice zpravidla obsahují 82 % mléčného tuku. Do másla se nesmí nic přidávat, tedy ani žádné konzervační látky či emulgátory.

Mouka
Nejprodávanějším moukou je u nás pšeničná mouka hladká světlá. V pekařství platí, že čím více lepku, tím je mouka kvalitnější. Na trhu jsou však k dostání i mouky bez lepku či s vysokým obsahem rozpustné vlákniny, stejně tak i mouky z různých druhů obilnin (např. ječmen, kukuřice, proso apod.).

Kuře
Na obalu výrobku se u kuřat povinně uvádí země původu. Jednotlivé země (i v rámci EU) mohou mít totiž jiné způsoby zpracování, což může ovlivňovat kvalitu. Kuřata mohou být například chlazena vodou a v mase je pak vyšší množství absorbované vody, za kterou platíte cenu jako za maso. Při dovozu ze třetích zemí (např. Brazílie) může být drůbež krmena masokostní moučkou. V případě českých kuřat není ani jedno možné.

Ovoce a zelenina
Ovoce i zeleninu vybírejte nejen očima, ale také čichem. Kvalitní kusy voní, nejsou potlučené a mají pevnou slupku beze skvrn a měkkých míst. Drobné povrchové vady slupky však nejsou výraznou závadou. Mějte na paměti, že každá odrůda se může chuťově lišit a je nejlepší jen po určité období v roce (konzumní zralost).

Více tipů na nákup kvalitních potravin najdete na stránkách www.akademiekvality.cz.

O značce „Klasa“
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti ji mohou spotřebitelé nalézt na obalech u více než 1000 produktů od více než 220 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách www.eklasa.cz.

O značce „Regionální potravina“
Již devátým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou v současné době vybírat ze 420 oceněných produktů od 322 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“
Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Jedná se sice o český předpis, ovšem tímto znakem nemusí být označeny jenom potraviny s původem v naší zemi. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat.

O značce „Ekologická produkce“
„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše - u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.

O značce „Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou ČR“
Značka vznikla v roce 2011, aby usnadnila orientaci spotřebitelů v původu zboží, a garantuje maximální možný podíl zapojení domácích výrobců a dodavatelů. Užívání značky “Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou ČR“ na potravinářském výrobku povolí prezident PK ČR po předchozím schválení výkonnou radou PK ČR.

O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“
Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:
Zaručené tradiční speciality (ZTS)
Chráněné označením původu (CHOP)
Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

Související články

Špatný stav vody v Čechách

29.1.2018 00:01

14 důvodů, proč bychom měli v obcích i na zahradách všichni vysazovat stromy

21.11.2017 09:01

Proč zařadit do jídelníčku mořské ryby a jak je správně vybírat?

4.10.2017 09:01

Pravda o tucích: potřebujeme i nasycené tuky

31.5.2017 00:01

Umíte číst z obalů potravin?

31.3.2017 00:01

Jaká strava není vhodná pro děti

27.1.2017 00:01

Kdy se vyplatí nakupovat velká balení vitamínů a minerálů

21.12.2016 00:01

MUDr. Petr Táborský: Pozor na fosfor - tuhnou nám z něj cévy

4.10.2016 00:01

Pozor na padělané léky!

30.6.2016 00:01

U kurkumínu je nejdůležitější jeho biologická dostupnost

8.2.2016 00:01

Dětské potraviny jsou mnohdy škodlivější než běžné potraviny

12.8.2015 00:01

Nová generace potravinových doplňků pro zdraví

11.6.2015 00:01

Dusičnany v potravě a jak minimalizovat jejich negativní dopad na zdraví

30.1.2015 00:01

7 škodlivin v komerčních nealko nápojích

12.8.2014 00:01

4 tipy, jak skladovat a přepravovat potraviny v horkých dnech

30.7.2014 00:01

5 potravin, které nejsou pro děti prospěšné

12.6.2014 00:01

Jak poznat dobré víno

21.5.2014 00:01

Nakupujte častěji, nakupujte čerstvé potraviny

14.5.2014 00:01

Co znamená Bio kvalita potravin?

20.12.2013 00:01

Potíže se rafinovanými potravinami

26.7.2013 00:01

Vegikapsle: Vitamínové kapsle bez hovězího

24.1.2013 00:01

Gold Specifics řada od firmy Solgar

21.12.2011 00:01

Co dělá potravinové doplňky SOLGAR tak velmi speciální?

23.11.2011 00:01

Dělení balených vod

13.5.2010 00:00

Složení kosmetiky - Recept na kosmetický přípravek

5.3.2010 00:00

Sójová omáčka; pozor na kvalitu

26.2.2010 00:00

Děti by měly jíst bio stravu

23.2.2010 00:00

Éčka součástí léků

16.2.2010 00:00

Co obsahuje tabákový kouř?

28.9.2009 00:00

Toxické kovy a jejich působení na naše zdraví

9.7.2009 00:00

Éčka v nápojích

25.6.2009 00:00

Jezte BIO, žijte BIO

2.6.2009 00:00

Škodlivé látky v potravinách

30.3.2009 00:00

Rakovinotvorný glycidamid v hranolkách a chipsech

30.9.2008 00:00

Složení potravy z něho dělá neposedu

7.1.2008 00:00

Dráždidla a stimulancia

4.10.2007 00:00

Glutamát sodný - Umělý orgasmus jazyku

23.8.2007 00:00

Aditiva, která mohou způsobovat zdravotní problémy

8.3.2007 00:00

Rtuť v rybách může poškodit zdraví

23.2.2007 00:00

Hyperaktivita dětí může být vyvolána konzervačními látkami

5.12.2006 00:00

Správné nápoje do letních veder

26.7.2006 00:00

Nápoje obohacené vitaminy A, C a E spíš škodí

17.3.2006 00:00

Jak se vyznat v nabídce aloí

15.11.2005 00:00

Škodliviny v prachu z domácnosti i kanceláří

5.5.2005 00:00

Co má společného sójové maso se sójou

2.5.2005 00:00

Nebezpečné látky v osvěžovačích vzduchu

28.12.2004 00:00

Ucpaný nos mohou způsobovat přísady v jídlech

21.4.2004 00:00

Zamoření organismu odpadními látkami

11.2.2004 00:00

Přecitlivělost na potraviny

16.10.2003 00:00

Kyseliny v perlivých nápojích kazí zuby

14.8.2003 00:00

Nemoc jako důsledek zanesení organismu

15.7.2003 00:00

Rakovinotvorný akrylamid v kosmetice

28.1.2003 00:00

Průmyslově zpracované potraviny přispívají k nadváze

10.10.2001 00:00

Test: Kolik toho víte o rybách?

6.6.2001 00:00

Konzervační látky v nosních sprejích mohou dráždit sliznici

17.5.2001 00:00

Balené vody

1.2.2001 00:00

Toxické látky v mase

27.11.2000 00:00

Energeticky nevyrovnaný moderní způsob stravování

13.9.2000 00:00

Potravinářské přísady

31.5.2000 00:00

Dobré a špatné tuky

22.5.2000 00:00

Jsou úpravy jídla zdravé ?

5.5.2000 00:00

Jsou vitamínové a minerální náhražky bezpečné ?

19.3.2000 00:00

Související produkty

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

od doby co se snažím žít fit život, tak se bez etikety u každé...
Daniela  |  21.5.2018 23:32

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *