Čokoláda snižuje riziko infarktu podobně jako aspirin

15.12.2006 00:00
Zdravá výživa

Několik čtverečků černé čokolády denně má prý stejné účinky jako aspirin na snižování srážlivosti krve a tím zmírnění rizika ucpání tepen, které často vede k srdečním infarktům. Tvrdí to studie amerických vědců, která byla uveřejněna v úterý ve Washingtonu.

"Velcí milovníci čokolády nám dokázali, že chemická látka obsažená v kakaových bobech, zvaná flavonoidy, má podobný biochemický účinek jako aspirin pro snižování srážlivosti krevních destiček," řekla vedoucí výzkumného týmu Diane Beckerová na výroční konferenci American Heart Association v Chicagu.

Beckerová ale upozornila, že studii nelze brát jako návod ke konzumaci kilogramů sladkostí na bázi čokolády, která obsahuje také hodně cukru a másla. Lékařská věda ale může podle ní doporučit denně dvě kávové lžičky černé čokolády v její nejčistší podobě, což je suchý extrakt z kakaových bobů.

Vědci už vědí téměř dvě desetiletí, že černá čokoláda bohatá na flavonoidy snižuje krevní tlak a má další příznivé účinky na krevní oběh.

Výsledky poslední studie ale ukazují na rozdíl od předchozích výzkumů, že omezené dávky černé čokolády mají dostatečně velké protisrážlivé účinky a že není třeba k dosažení tohoto efektu konzumovat jí několik kilo, říká Beckerová. Doporučuje sníst denně malý kousek čokolády nebo vypít teplou čokoládu.

Zdroj: ČTK

Související produkty

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

stojí to za hovno
gjwgcjwe  |  7.2.2007 12:17

cokolada je zdrava, vylucuje toxicke latky z tela, posledni vyzkum = zlepsuje...
milenka  |  21.2.2007 21:49

čokoláda obsahuje plísně, tak pozor, pak jíst hřebíček....
věra  |  1.6.2009 13:12

Nebo šroubek.
 |  1.6.2009 20:31

Čokoládu jedí ve velkém skoro všichni lidé, co se dožili věku nad 110...
Braniš  |  13.11.2012 13:36

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *