Cukrová past

18.11.2011 00:01
Zdravá výživa

Otázka cukru je hlavní problém. Jeho konzumenti obecně nevědí, jakým rizikům se vystavují. Vlastně jsme po celý život vystaveni reklamám v obchodech, televizi a časopisech, které doporučují použití výrobků z rafinovaného cukru od cereálií k snídani až po limonády a salátové zálivky.

Jsem přesvědčen, že roz­sáhlé užívání cukru v naší kultuře představuje zásadní problém pro zdraví lidí. Jeho nadměrná konzumace (v USA ročně více než 45 kg na osobu) je primár­ním zdrojem nemocí jak fyzických, tak duševních, které postihují děti i dospělé. Cukr přispívá ke vzniku všech nejběžnějších známých chorob, kažení zubů a obezitě. Chcete-li jíst zdravě, musíte cukr vynechat, omezit příjem rafinova­ných potravin a nahradit je příjmem polysacharidů, jako jsou obiloviny.

William Duffy ve své knize Cukrová deprese silně apeluje na to, abychom z jídelníčku rafinovaný cukr vyřadili, a popisuje svou vlastní dramatickou změ­nu. která nastala, když přestal jíst cukr.

Rozebírá historii cukru od počátků výroby rafinovaného cukru, chronologicky řadí jeho použití a vlivy, které měl cukr na různé společnosti. Bezpočetné příklady zavedení rafinovaného cukru do civilizace ukazují rychlý nárůst infekčních onemocnění a cukrovky a pokles obecné zdravotní úrovně daných lidí. Počátky cukrovarnického průmyslu a otrokářství v letech 1600-1700 spolu úzce souvisejí stejně jako dobře prozkou­maná souvislost mezi použitím tabáku získávaného cukrem a plicní rakovinou. (U tabáku získávaného přírodním suše­ním tomu tak očividně není).

Možná, že právě kvůli střídavým zvra­tům fyzického stavu a následné duševní nerovnováze, jako jsou deprese, úzkost a podrážděnost, způsobeným cukrem vznikly ve Francii v 17. století první psy­chiatrické léčebny. Mozkové buňky rea­gují na změny hladiny cukru v krvi nejcitlivěji. Degenerativní účinky cukru lze také sledovat v určitých situacích, kdy je cukr používán jako hlavní zdroj potravy. Z lékařského hlediska lze tyto duševní výkyvy a fyzické degenerace pochopit, když vezmeme v úvahu fakt, že cukr ničí v těle mnoho důležitých živin, jako jsou bílkoviny, vitamin B, zinek, chróm a hoř­čík, které jsou bezezbytku důležité pro duševní i citové funkce a jejichž úbytek je spojován s depresemi, únavou a nízkou hladinou cukru v krvi.

Rafinovaný cukr může také vyvolávat menstruační bolesti a ženské problémy, protože v tomto období se metabolismus mění. Vyloučením cukru se můžete těch­to menstruačních potíží zbavit. Do čínského lékařství to skvěle zapadá, protože zdraví sleziny zde souvisí s vyvážeností sladkých jídel a pravidelnou menstru­ací. Nadbytek sladkostí (cukru) může slezinu vyvést z rovnováhy, a to může vést k menstruačním potížím.

Z dalších příkladů a názorů na cukr uvádím ná­zor Sira Fredericka Bantinga z roku 1929 z Panamy, který si všiml, že majitelé plantáží, kteří konzumova­li velké množství svého rafinovaného cukru, obvykle trpěli cukrovkou, zatímco sklízeči třtiny, kteří pouze žvýkali surovou třtinu, žádné příznaky cukrovky ne­měli. Ve 30. letech 20. stol. vedl stomatolog dr. Weston Price průzkum, při němž objel svět, a ničivé účinky rafinovaného cukru u domorodých národů popisuje ve své knize Strava a fyzická degenerace: srovnání primitivních a moderních stravovacích návyků a jejich vlivů:

Lidé, kteří žijí v tzv. zaostalých primitivních podmínkách, měli vynikající zuby a obecně se těšili skvělému zdraví. Jedli přírodní nerafinované potraviny ze svého okolí. Jakmile jim byly v důsledku styku s civilizací přivezeny rafinované cukernaté potraviny, započala u nich fyzická degenerace, která se začala rozví­jet způsobem pozorovatelným během jedné jediné generace.

Zdroj: Elson M. Haas - Jak zůstat zdravý v každém ročním období

Související články

Zdravé mlsání: křížaly

20.9.2011 00:00

Zavedení ovocných příkrmů u některých kojenců může způsobit vážné zdravotní problémy

9.9.2011 00:00

Cukrová intolerance u kojenců

13.5.2011 00:00

Umělá sladidla

29.6.2010 00:00

DIABETES 2. TYPU: podpůrná léčba a prevence

14.6.2010 00:00

Jíte hodně sladkostí a chcete zhubnout?

10.3.2010 00:00

Doporučeni výživy při nesnášenlivosti mléčného cukru - laktózy

26.6.2009 00:00

Máte hladinu krevního cukru v pořádku?

26.5.2009 00:00

Misku ovsa denně

30.10.2008 00:00

Detoxikace cukru

13.5.2008 00:00

Sacharidy v dětské výživě aneb Zdravé mlsání

13.3.2008 00:00

Méně cukru prodlouží život

30.1.2008 00:00

Jak zdravě sladit cukroví

30.11.2007 00:00

Dráždidla a stimulancia

4.10.2007 00:00

Hladina cukru v krvi

18.12.2006 00:00

Vánoční rady pro cukrovkáře

15.12.2006 00:00

Rizika pro vznik cukrovky

24.10.2006 00:00

Naše duševní zdraví ovlivňuje to, co jíme

9.2.2006 00:00

DLPA - aminokyselina pro dobrou náladu a snížení chuti k jídlu

9.12.2005 00:00

Přídatkový cukr je pro děti nebezpečný

2.2.2005 00:00

Pro tělo nezbytné cukry

3.11.2004 00:00

Jak se zbavit závislosti na cukru

6.1.2004 00:00

Podle vegetariánů strava vyléčí cukrovku, lékaři jsou opatrnější

17.11.2003 00:00

Trpíte hypoglykémií?

6.12.2002 00:00

117 způsobů, jak bílý cukr ničí vaše zdraví

2.12.2002 00:00

DL- PA - přirozené potlačení chuti k jídlu

11.11.2002 00:00

16 důvodů proč jíst rýži

7.2.2002 00:00

Vliv cukru na zdraví dětí

6.2.2002 00:00

Zdravé vánoční cukroví na poslední chvíli

19.12.2001 00:00

Vánoční cukroví bez cukru

13.12.2001 00:00

Jak sladili naši předkové?

5.10.2001 00:00

Šest pravidel pro zdravé kosti

6.8.2001 00:00

Cukrová závislost

20.6.2001 00:00

Čím nahradit bílou drogu?

7.1.2001 00:00

Pozor na skrytý cukr ! - v kečupu je o 8% více cukru než ve zmrzlině

20.9.2000 00:00

Pět bílých zel

22.6.2000 00:00

Omezte cukr, kávu a čokoládu

15.2.2000 00:00

Co pleti škodí a proč?

1.2.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Med mohu jen doporučit. Včelám se během léta vytočí med, který si...
Včelařka  |  24.11.2011 10:27

U nás sklanice medu nevydrží týden. Meduje se u nás o sto šest. A za ta...
Medo-žerka  |  24.11.2011 16:30

Hezky napsáno. Se slazením se to přehání až tak, že i tabletky jsou...
Mary  |  27.11.2011 17:59

Vzhledem k tomu v čem všem je cukr nevěřím tomu, že by existovalo mnoho...
PB  |  10.12.2011 17:17

Co to je proti tomu když v polskejch potravinách které se dováží je jed...
???  |  24.7.2013 10:01

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *