Dělení balených vod

13.5.2010 00:00
Zdravá výživa

Nabídka balených vod je v dnešní době velmi rozmanitá. V obchodě si můžete koupit vody perlivé nebo bez bublin, přírodní nebo s příchutí, nebo vody pramenité či minerální. Vyznat se proto v nabídce balených vod a vybrat tu správnou nemusí být snadné, což ukazují výsledky průzkumu společnosti STEM/MARK.

 

Tři pětiny obyvatel neví, že balená voda se rozděluje do 4 kategorií a to i přesto, že příslušná kategorie musí být uvedena na etiketě. Už vůbec pak netuší, že rozdíly mezi nimi spočívají ve způsobu úpravy vody, a hlavně v různě přísných požadavcích na zdroj, odkud se voda čerpá. 

Kojenecká voda je natolik kvalitní voda z podzemního zdroje, že je vhodná pro přípravu kojenecké stravy. Vztahují se na ní nejpřísnější požadavky na zdravotní nezávadnost. Kojenecká voda smí obsahovat i malé množství minerálních látek, do půl gramu na litr vody. Nesmí obsahovat více než 0,2 g/l sodíku. Kojenecké vody nelze upravovat žádným způsobem s výjimkou ozáření UV paprsky. 

Přírodní minerální voda pochází z podzemního zdroje schváleného a kontrolovaného ministerstvem zdravotnictví. Obsah minerálních látek, kvalita a chuť minerální vody jsou stálé. Základní podmínkou minerální vody je fyziologický účinek. To znamená, že obsahuje významné množství minerálních látek, které naše tělo potřebuje ke správnému vývoji a neumí si je samo vyrobit. Např. Ondrášovka obsahuje 200 mg/l vápníku, který je nezbytný pro naše kosti a zuby. Denní potřeba vápníku je 800 ? 1200 mg. Množství sodíku v minerálkách není zákonem nijak stanoveno. Povolené jsou u minerálek pouze takové úpravy, které nezmění charakteristické složení.

Pramenitá voda (dříve nazývaná stolní) je také čistá voda z podzemního zdroje, který ale není sledován tak přísně jako u minerálek. Minerální složení i chuť mohou kolísat. Pramenitou vodu je možné pít v neomezeném množství každý den. Horní hranice pro obsah sodíku v pramenité vodě je 100 mg/l. Ani pramenité vody nesmí být upravovány tak, aby se nějak výrazně změnilo jejich složení.

Pitná balená voda nemusí vůbec pocházet z podzemního zdroje. Většinou je stáčena z vodovodu a tomu odpovídá tak její složení a chuť. Může být mírně cítit po chloru stejně jako voda z kohoutku. Na rozdíl od všech ostatních druhů vod, pitnou vodu může výrobce různě upravovat, např. přidávat chemické látky, které zamezí množení bakterií.  

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

dfdasfd
dsafdsf  |  13.5.2010 10:30

Určitě by se hodilo i info o mineralizaci a ještě to, že jsou také vody...
M  |  13.5.2010 16:34

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *