Dieta s vyloučením lepku

20.10.2006 00:00
Zdravá výživa

Jedná se o zřejmě nejčastější alergii (a také její mírnější formu, tedy nesnášenlivost), řešenou celoživotním používáním tzv. bezlepkové stravy. Problém je již natolik známý, že se o něm začíná velmi otevřeně diskutovat a psát především v tom smyslu, že na tuto bílkovinu začíná být citlivých stále více dětí.

Nelze vyloučit, že mnoho vážných problémů se zažívacím traktem je důsledkem právě masivního použití tzv. tvrdé pšenice. Dokonce nelze vyloučit, že bude nutné dát za pravdu makrobiotikům tvrdícím, že tento druh pšenice způsobuje problémy, protože je (v podstatě geneticky) modifikován tak, že naše populace ho "nepřijímá" - prostě se ještě nestačila adaptovat.

Problém nesnášenlivosti lepku je natolik významný, že již vznikla nestátní občanská iniciativa sdružující postižené osoby - Svaz celiatiků. Těm jistě není nutné nic vysvětlovat a možná ani radit -jsou dostatečně informováni, například i díky vlastním tiskovinám. Počet celiatiků, zdá se, stoupá, i když nijak závratně. Na druhé straně řádově stoupá počet lidí, kteří jsou na pšenici pouze citliví, nikoliv alergičtí. Není vyloučeno, že to souvisí s několika faktory:

  • již zmíněným nepřizpůsobením se novému druhu;
  • stoupající senzibilizací se stoupající frekvencí konzumace;
  • předčasným použitím pšeničné krupice v kojenecké a batolecí výživě!
    Celiatici mají vážné problémy s výběrem absolutně bezlepkových potravin, přičemž z toho, že dodržují tuto speciální dietu, plyne celá řada možných dalších komplikací.

    Nelze vyloučit, že problémy s pšenicí (méně již s ostatními obilovinami) postihnou osoby s krevní skupinou "O". Pro ně by asi bylo řešením ji nahradit původní tuzemskou odrůdou pšenice, která se jmenuje špalda. Bývala jednou z nejdůležitějších obilovin u nás, hned po žitu a ječmeni, případně i ovsu. Moderní šlechtěné odrůdy (tzv. tvrdá pšenice) se vyznačují významně zvýšeným obsahem bílkovin, mezi nimi nejvíce právě lepku. Tyto pšenice se používají již prakticky na celém světě a vyrábí se z nich především bezvaječné těstoviny.

    Alergie na lepek může mít podle některých autorů ještě další souvislosti. Nelze totiž vyloučit, že časné poškození střeva lepkem je jednou z hlavních příčin (kromě vrozených dispozic) vzniku Crohnovy choroby.

    Nyní některá drobná upozornění pro celiatiky:
    Sójová omáčka českého původu je víc pšeničná než sójová. Také v originální japonské sójové omáčce je bohužel pšenice. Dejte velký pozor na uzeniny, konzervy, a to především ty, které jsou s "omáčkou". Podobně si dávejte pozor na "minutky polité sosem" v restauracích. Kontrolujte složení potravin, používaných v případě, že se při přípravě stravy řídíte speciálními "kuchařkami".

    Zdroj: Petr Fořt - Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti

  • Související produkty

    Přehled komentářů

    zobrazit všechny komentáře 

    A kde jsou tady ty kaše k dostání ?
    Nikola  |  31.5.2018 21:29

    kaše, ale mozek...
    Copak  |  1.6.2018 16:05

    Jestli myslíš ty od topnaturu, tak zkus lékárnu a nebo já si je...
    Simona  |  22.6.2018 14:46

    Já jsem si je koupila minulý týden a chuťově mě to fakt překvapilo. Ty...
    Alča  |  1.7.2018 16:13

    já s těmí kašemi nemyslím přímo topnatur, ale nemám dobré...
    Janča  |  4.8.2018 18:23

    zobrazit všechny komentáře

    Přidat komentář

     
    * *