Dietní opatření při onemocnění ledvin

12.10.2018 00:01
Zdravá výživa

Lidé, kterým jejich lékař sdělil, že mají sníženou funkci ledvin a že jejich ledviny neodstraňují z krve odpadní látky v dostatečné míře, musí své stravování přizpůsobit stavu poškození ledvin. Jinak by jim hrozilo hromadění zplodin metabolismu ve všech tkáních a buňkách, což by poškodilo i další životně důležité orgány a celé tělesné systémy. Nejvíce je přitom ohroženo srdce a cévy. Dodržování správné diety může přitom postup selhávání ledvin značně zpomalit.

Většinou si diagnózu chronického onemocnění ledvin od lékaře vyslechnou lidé, kteří jsou dlouholetými diabetiky nebo mají dlouhá léta vysoký krevní tlak, který správně neléčí. Další významnou skupinou ohrožených jsou lidé s velkou nadváhou, kuřáci a pijáci alkoholu. Rychlost zhoršování funkce ledvin může být individuální a hodně přitom záleží, jestli pacient spolupracuje s lékařem a dodržuje správný léčebný režim. Jinak se může konečné stadium, tedy selhání ledvin dostavit velmi brzo a pak je nutné funkci ledvin nahradit dialýzou nebo transplantací.

Tempo, jakým k poklesu ledvinných funkcí dochází, je závislé na vyvolávající příčině a přidružených nemocech. Vždy se dá ale zpomalit vhodným stravováním a životním stylem. „Výskyt chronických onemocnění ledvin má rostoucí trend nejen v České republice, ale i na celém světě. Počet nemocných se zvyšuje se stárnutím populace, kdy se více lidí dožívá komplikací způsobených civilizačními onemocněními. Z průzkumů vyplývá, že přibližně 5 % dospělé populace trpí chronickým onemocněním ledvin v pokročilém stadiu. V podmínkách České republiky to znamená minimálně půl milionu osob s již významným snížením funkce ledvin,“ varuje MUDr. Karel Petrů, primář dialyzačního střediska Fresenius Nephrocare v Praze 6 - Střešovicích.

U těchto lidí je zásadní, aby byla diagnóza stanovena co nejdříve a mohla být zahájena konzervativní léčba, jejíž podstatnou součástí je kromě léčby vyvolávajícího onemocnění také dieta a úprava životního stylu. V každé fázi onemocnění budou doporučení nefrologa jiná, a proto je nutné s ním svou dietu pravidelně konzultovat a přizpůsobovat ji laboratorním výsledkům, které ukazují na aktuální schopnost ledvin odstraňovat z krve odpadní látky. „Jednou ze zásadních změn v jídelníčku je například omezení příjmu bílkovin, soli atd. To výrazně sníží množství odpadních látek v krvi. Velké množství bílkovin se nachází třeba v mase, ve vejcích, luštěninách nebo v mléčných výrobcích a uzeninách,“ říká nutriční terapeutka dialyzačních středisek Fresenius NephroCare Dana Sasaková.

Bílkoviny však nejsou jediným problémem. V těle se totiž při snížené funkci ledvin, hromadí i některé minerály. Jejich příjem je nutné omezit, jinak by došlo k poruchám rytmu srdce, urychlení procesu aterosklerózy, zadržování vody v těle, a mnoha dalším, život ohrožujícím komplikacím. Jedná se o především o sodík, draslík a fosfor. „Velké množství draslíku obsahuje například ovoce (banány, sušené ovoce, hrozny, avokádo), zelenina (špenát, brambory, brokolice, rajčata a další druhy zeleniny), ořechy a mandle, celozrnné výrobky a mléčné výrobky,“ vypočítává Dana Sasaková a dodává: „Na fosfáty jsou bohaté mléčné výrobky, maso, ryby, celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy, hořká čokoláda a kakao, nealkoholické nápoje (např. Cola) a pivo. Sodík je nejvíce obsažen v různých polotovarech a pochutinách, proto pacientům doporučujeme tento druh potravy úplně vynechat. Lepší je, když si pacienti vaří doma z čerstvých surovin.“

V pokročilejších fázích chronického onemocnění ledvin může docházet k tomu, že pacientovi klesá produkce moči. Pak je na čase ve spolupráci s nefrologem snížit i příjem tekutin. V opačném případě hrozí převodnění organizmu se všemi negativními důsledky, jakými jsou otoky, vysoký krevní tlak a zátěž pro srdce a cévy.

„Součástí dialyzačních středisek Fresenius NephroCare jsou i nefrologické ambulance, které pečují také o pacienty, kteří ještě nemusí docházet na dialýzu, ale přesto již mají funkci ledvin sníženou. Podle výsledků jim upravujeme dietní a pitný režim. Většinou je posílají diabetologové nebo praktičtí lékaři, ale mohou samozřejmě přijít i sami a požádat nás o konzultaci, pokud mají podezření, že s funkcí jejich ledvin není něco v pořádku,“ dodává primář Karel Petrů.

Související články

Odborníci radí, jak pomoci orgánům zbavit se toxinů

26.3.2018 00:01

Draslík - nepostradatelný i nebezpečný

13.11.2017 08:01

Nalaďte se na biorytmus svých orgánů a budete v pohodě

24.10.2017 09:01

7 signálů, že ledviny nefungují, jak by měly

18.10.2017 08:01

Vyšetření ledvin při preventivní prohlídce

24.3.2017 00:01

Jak na infekce močových cest

8.2.2017 00:01

Návštěva urologa

2.2.2017 00:01

Nutriční desatero pro zdravé ledviny bez ledvinných kamenů

17.1.2017 00:01

Jak vznikají ledvinné kameny a jak se léčí

5.1.2017 00:01

Prevence vzniku ledvinových kamenů

24.11.2016 00:01

Nové preventivní vyšetření odhalí onemocnění ledvin

1.11.2016 00:01

Domácí hemodialýza

23.8.2016 00:01

Jak se může projevovat funkční oslabení vnitřních orgánů

13.6.2016 00:01

Jak pomoci tělu zbavit se nadměrného zadržování vody

8.6.2016 00:01

Šťáva proti ledvinovým kamenům

4.9.2014 00:01

4 důležité vitamíny pro vaše ledviny

14.8.2014 00:01

Češi hodně solí

10.1.2014 00:01

Co vše ledvinám škodí?

25.1.2013 00:01

Citronová šťáva proti ledvinovým kamenům

10.7.2012 00:01

Diabetici dávejte si pozor na ledviny

17.5.2012 00:01

Otoky kotníků

29.11.2011 00:01

Ledvinová bolest hlavy

24.6.2011 00:00

Nadměrná žízeň může být příznakem nemoci

8.3.2011 00:00

V únoru jsou nejvíce zatíženým orgánem ledviny.

21.2.2011 00:00

Jaká vyšetření se provádějí při podezření na onemocnění ledvin?

28.12.2010 00:00

Příčiny chronické nedostatečnosti funkce ledvin

17.11.2010 00:00

Změny v moči: Kdy navštívit doktora?

15.9.2010 00:00

Cestování s dialýzou

3.8.2010 00:00

Nepodceňujte prevenci onemocnění ledvin

14.1.2010 00:00

Každému desátému fungují špatně ledviny

14.4.2008 00:00

Dýně pomáhají ledvinám a při hubnutí

12.10.2007 00:00

Zamoření organismu odpadními látkami

11.2.2004 00:00

V zimě je potřeba chránit ledviny

18.12.2000 00:00

Nedostatkem hořčíku trpí velký počet lidí

4.10.2000 00:00

Co prozrazuje náš obličej o stavu vnitřních orgánů ?

29.8.2000 00:00

Nadbytek bílkoviny ve stravě

21.2.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *