Divoké byliny nejen do polévky

1.3.2018 00:01
Zdravá výživa

Divoké bylinky lze nalézt ve volné přírodě, ale leckdy i na své zahradě. Jsou obrovskou zásobárnou minerálních látek, podporují vylučování žaludečních šťáv, což je důležité pro dobré trávení, aktivují funkci žlučníku a jater a pomáhají organismu získávat imunitu.

Divoké rostliny obsahují zelené barvivo chlorofyl, které:

Čistí každou buňku.
Okysličuje a vyživuje buňky.
Posiluje obranyschopnost organismu.
Podporuje trávení.
Působí preventivně proti rakovině.
Vyrovnává tělesné pH.

Divoké bylinky lze přidávat do salátů, polévek, pomazánek i k masu. Dodávají jim totiž zajímavou svěží chuť i vůni.

Na zimu si můžete nasušit bylinnou směs z divokých rostlin, do které se hodí např.

Pelyněk - sušený je vhodný do čisticích polévek, kuchaři ho doporučují k tučným masům (kachně, huse, vepřovému a divočině), také k zelenině a houbám. Větvičky na vrcholu rostliny se trhají před květem. Pozor, má hodně hořkou chuť.

Sedmikráska - květy do kořenicích a čajových směsí.

Pampeliška - Všechny sušené části ( kořen, listy i květ) do směsí. Má hodně hořkou chuť.

Květy jetele - mají nasládlou chuť, takže jsou výtečné do všech směsí.

Řebříček - nasušíné květym s ostatními bylinami do směsí.

Jitrocel kopinatý - sušené listy.

Medvědí česnek - jeho aroma dodá polévce „šťávu“.

Bršlice kozí noha - má kmínovou chuť.

Ptačinec žabinec - je pikantní, s lehce oříškovou chutí.

Popenec - má pikantní chuť.

Šťovík - lodyha se nesuší, je příliš tuhá. Má kyselou chuť.

 

Jedlé části divokých bylin


Andělíka lékařská - kořeny, oddenky, mladé listy, lodyhy, nažky

Bedrník obecný - mladé listy

Blatouch bahenní - listy v malém množství, poupata

Bolševník obecný - mladé listy, uzavřená poupata, lodyha, kořeny

Čekanka obecná - mladé spodní listy, kořen

Černohlávek obecný - jedlá je celá mladá rostlina kromě kořenů

Česnáček lékařský - listy, květy i semena

Česnek medvědí - mladé listy, květy, cibulky

Hluchavka nachová - mladé listy a květy, můžete využít i hluchavku bílou

Hulevník lékařský - mladé listy

Jetel luční - květy a listy

Jitrocel kopinatý- listy, květenství

Jitrocel větší - listy, klasy, semena

Kokoška pastuší tobolka - květenství, mladé listy z listové růžice, kořeny

Komonice lékařská - mladé listy, nať

Kontryhel žlutozelený - mladé listy

Kopřiva dvoudomá - mladé výhonky, vrcholky starších rostlin před rozkvětem

Kostival lékařský - mladé listy

Kotvice plovoucí - plody

Kozí brada východní - mladé listy, stonky, úbory, kořen

Křen selský- kořen, listy je možné nakládat jako zelí

Kuklík měšstský- oddenek, jarní výhonky

Lebeda lesklá - listy mladých rostlin

Lopuch větší - kořeny, listy, semena

Merlík všedobr - listy, květenství, nahrazuje špenát

Mochna husí - listy a květy, kořeny vyrývejte od září do zimy

Mrkev divoká - kořen před květem, nejlépe v prvním roce života nebo na jaře druhého roku, nať

Orobinec širokolistý - oddenky, mladé výhonky, palice, semena

Orsej jarní - listy časně zjara před květem

Pcháč zelinný - listy, lodyha, kořeny v prvním roce života

Plicník lékařský - listy

Podběl lékařský - květy, listy

Popenec břečťanovitý - mladé výhonky, listy

Potočnice lékařská - listy a lodyhy, semena můžete použít míáto pepře

Prvosenka jarní - celá rostlina s výjimkou oddenku

Ptačinec žabinec - celá rostlina

Pupalka dvouletá - lisy, výhony, kořeny, zralá semena, v současnoásti se pupalka pěsuje na pupalkový olej využívaný v kosmetice i ve farmacii

Pupava bezlodyžná - lůžka květního úboru

Puškvorec obecný - klásky a oddenek

Rdesno peprník - čerstvá mladá nať, semena, mladé listy

Rozrazil potoční - celá rostlina bez kořenů

Řebříček obecný - mladé listy před vytvořením květní lodyhy

Ředkev ohnice - listy a výhonky mladých rostlin, semena a kořen, který sklízejte v průběhu srpna a září. Chutí připomíná křen.

Řepík lékařský - mladé listy a květenství

Řeřišnice luční - celá rostlina kromě kořenů

Sedmikráska chudobka - listy, květní pupeny a květy

Sléz lesní - mladé lístky, výhonky, květy, plody (takzvané chlebíčky)

Smetanka lékařská - kořen (v malém množství), listy, květenství

Šrucha zelná - mladé dužnaté lodyhy, výhonky

Šťavel kyselý - listy a květy, které mají nakyslou příchuť

Šťovík kyselý - mladá nať a listy, semena na mouku

Violka vonná - listy i květy. Listy obsahují hodně slizu, a jsou proto vhodné k zahušťování polévek.

Vrbka úzkolistá - listy a oddenky, které se dají jíst syrové nebo vařené

Zvonečník klasnatý - mladé listy a ještě uzavřená květenství, jež lze opražit na oleji, jedlý je i kořen, který vyrývejte na podzim

Zdroj: Vladislava Mlada Jirásková - Síla léčivých polévek, nakladatelství Eminent

UPOZORNĚNÍ: Pro konzumaci divokých rostlin je nutná jejich dokonalá znalost. Zejména v čeledi miříkovitých (mrkvovitých) je hodně jedovatých druhů.









Související články

Jarní pampeliškový salát

15.3.2018 00:01

9 bylinek pro tělo i duši

28.2.2018 00:01

14 důvodů, proč bychom měli v obcích i na zahradách všichni vysazovat stromy

21.11.2017 09:01

Jaké bylinky sbírat na posilnění imunity?

21.9.2017 00:01

Vyrobte si veganský dresink z bylinek

15.3.2017 00:01

5 nejlepších divokých rostlin do smoothie

9.8.2016 00:01

5 tipů na letní raw pokrmy

12.7.2016 00:01

Výborné divoké byliny

20.5.2016 00:01

Kořen pampelišky a léčba rakoviny

18.5.2016 00:01

Jak pečovat o bylinky v průběhu roku

11.5.2016 00:01

5 zajímavostí o syrové stravě

9.5.2016 00:01

Kopřiva a náš mozek

14.4.2016 00:01

Jak na jaře pročistit organismus

1.3.2016 00:01

Jak si sami můžete vyrobit tinkturu z bylin

27.10.2015 00:01

15 stravovacích návyků staletých

14.9.2015 00:01

Vyrobte si kopřivovou tinkturu pro zdravé a krásné vlasy

19.5.2015 00:01

Nepoužívejte Roundup! Ničí zdraví lidí na celé planetě.

20.11.2014 00:01

6 bylin a koření podporujících hubnutí

4.9.2014 00:01

Recepty na 4 zdravé a lehké letní pokrmy s bylinkami

9.7.2014 00:01

3 plevele účinnější než léky

28.5.2014 00:01

Pro lepší trávení sáhněte po anýzu

27.8.2013 00:01

Heřmánek pravý a jeho léčivé účinky

26.7.2013 00:01

10 rostlin, které byste neměli vyhazovat z jarní zahrady

8.6.2012 00:01

Pampeliška proti rakovině

30.4.2012 00:01

Plané byliny a zelené natě

25.4.2012 00:01

Jak dostat z bylinek to nejlepší?

14.10.2011 00:01

Jaru sluší zelená

11.5.2011 00:00

Na jaře posilněte svá játra

14.4.2011 00:00

Pochutnejte si na květinách

29.3.2011 00:00

Posilněte zadarmo své zdraví

4.3.2011 00:00

Důležité informace o antiparazitárních rostlinách

4.3.2011 00:00

Sběr léčivých bylin

14.2.2011 00:00

Diviznový nálev proti kašli, bolesti v krku, hemeroidám i průjmu

26.7.2010 00:00

Domácí bylinková lékárnička

7.7.2010 00:00

Deset tipů pro ekologický boj s plevelem

1.7.2010 00:00

Rozmarýn - povzbuzuje mozek a krevní oběh

27.4.2010 00:00

Což takhle dát si trochu jiný špenát?

7.4.2010 00:00

Rostlinné alergie

8.3.2010 00:00

Ostropestřec mariánský pro ochranu a léčbu jater

13.11.2009 00:00

Šalvěj lékařská - Salvia officinalis

13.8.2009 00:00

Krásný trávník nebo ekologická katastrofa?

4.8.2009 00:00

MĚSÍČEK ZAHRADNÍ - pro zdravou kůži, trávicí systém i pro zdravou zahradu

5.6.2009 00:00

MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ - proti nespavosti, úzkosti a nevolnosti

22.5.2009 00:00

Vyrobte si zelený nápoj pro zdraví

15.5.2009 00:00

Pampeliška je lehce dostupná léčivka

6.5.2009 00:00

Bylinky ze zahrádky pro posílení organismu

25.3.2009 00:00

Stimulace metabolizmu potravinami

18.9.2008 00:00

Rakytník řešetlákový - rostlina budoucnosti

15.5.2008 00:00

Kotvičník zemní - Tribulus terrestris - celkově posiluje organismus

24.4.2008 00:00

Biostrava dopomáhá k pevnějšímu zdraví

8.1.2007 00:00

Léčebné koupele

22.6.2005 00:00

Potraviny pro zdravá játra

7.2.2005 00:00

Dámy. Příroda nabízí pomoc v klimakteriu.

10.2.2003 00:00

Použití léčivých bylin

14.6.2002 00:00

Chutné jídlo z jarní přírody

28.5.2002 00:00

Léčivé účinky rostlin

26.4.2002 00:00

Pravěká dieta

29.3.2002 00:00

Využití kopřivy v lidovém léčitelství

12.3.2001 00:00

Aloe, cibule, česnek, okurka a další byliny v indiánské medicíně

7.3.2001 00:00

Jedovaté rostliny v dějinách lidstva

31.8.2000 00:00

Omládněte v máji

3.5.2000 00:00

Konopí - surovina budoucnosti

6.4.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *