Dlouhá polévka

4.7.2007 00:00
Zdravá výživa

Dlouhá polévka je fenoménem známým pod různými názvy po celém světě. Naši předkové pro ni měli velmi poetický název - "polévka do kouta", velmi silný vývar ze slepice. Podávala se rodičkám, aby rychle načerpaly sílu, nutnou pro normální chod domácnosti.

Číňané mají rádi všechno taxativně měřeno, proto tuto polévku uvádějí jako vývar, vařený osm nebo dvanáct hodin. Dlouhodobé vaření má své opodstatnění, krmíte-li se dlouhou polévkou, netrávíte pouze několik lžic tekutiny, ale také energii osmi nebo dvanácti hodin vaření. Čínská dietetika uvádí, že čtvrtlitr dlouhé polévky zabezpečí organismu základní energii na čtyřiadvacet hodin.

Velmi výhodné je vařit ve vývaru mořské řasy, dodají vývaru minerály, které pro obnovu tělesných funkcí jsou mimořádně potřebné.

Francouzi to vylepšili rozstrouhaným sýrem, přelitým hotovou dlouhou polévkou. Po vyluhování sýra vývar slijeme do hrnečku, rozkvedláme syrový žloutek a dáme nemocnému vypít; pokud má problémy s trávením, krmíme ho třeba po kapkách.

Z terapeutického pohledu tradiční čínské medicíny má dlouhá polévka nedocenitelný význam. Slaná teplá tekutina podporuje slanou chutí ledviny, které jsou zásobárnou základní energie živého organismu, teplotou zvyšuje kvalitu malinkatého ohýnku, který v ledvinách podle tradiční čínské medicíny hoří - ohýnku MING MEN. Čím delší je doba hoření, doba, po kterou se polévka připravovala, tím větší množství energie organismus získává.

Možná to bude západním uším znít legračně, ale nejstravitelnější je energie ohně ze dřeva, méně stravitelná je energie z uhlí a ještě méně energie z plynu. Energii z elektrického vařiče nazývají současní staří čínští mistři jako chudou, energii z mikrovlnky jako mrtvou. Mikrovlnná trouba by se z pohledu čínské medicíny měla minimálně používat pro děti, těhotné a kojící matky, vyčerpané a nemocné osoby. V případě nádorového bujení by se mělo použití mikrovlnných zařízení naprosto vyloučit, protože jejich působení je velmi podobné působení nádoru a nikdo z nás nádor krmit určitě nechce.

Zdroj: Eva Joachimová, Radoslav Svoboda - Rakovina země neznámá?

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Když polévku,tak rákosnickou,je to rychlý a když do toho vysype ty...
Kraťas  |  8.8.2008 13:03

Když polévku,tak rákosnickou,je to rychlý a když do toho vysype ty...
Kraťas  |  8.8.2008 13:03

Mně taky chutnají rákosnický polívky, ale je to ukrutná žíravina.
Tonda  |  8.8.2008 13:11

Dlouhá polévka je fenoménem známým pod různými názvy po celém...
Vysvětlení  |  8.8.2008 13:12

Jak mám doma v paneláku vařit na ohništi?
Líba  |  3.1.2014 20:42

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *