Dobroty, které v zimě zahřejí

18.1.2016 00:01
Zdravá výživa

Zázvorový sirup zahřeje a navíc přináší úlevu při nachlazení. Je to zimní klasika a jeho výrobu zvládne každý. Během pár minut a z několika málo surovin vyrobíte lahodný nápoj. Zázvor navíc můžete využít hned dvakrát a připravit si kromě sirupu ještě skvělou kandovanou pochoutku,? říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

Potřebujeme: 0,75 kg zázvoru, cca l,5 l vody, 2 větší citróny, 2 kg cukru

Postup: Zázvor oloupeme (můžete slupku také oškrábat lžičkou) a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidáme na tenko nakrájený citrón a dáme vařit cca 20 minut. Přidáme cca 750 g cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších 20 minut. Pokud chceme vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžeme (ale nemusíme) odstavit a nechat 24 hodin louhovat. Druhý den směs opět 20 minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z 1 citrónu, zamícháme a přecedíme přes plátýnko do jiného hrnce.

Zázvorový sirup: Přidáme 1 kg cukru (uvedené množství je přibližné) a dáme znovu vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs začne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plníme do skleněných lahví, uzavřeme a uchováme na chladnějším místě.

Kandovaný zázvor: Z přecezeného zázvoru vybereme kousky citronu a necháme chvíli okapat (například v sítku). Na plech připravíme pečící papír, rozložíme zázvor, zasypeme cca 200 g cukru, pečlivě promícháme a dáme péct do trouby na teplotu 160 stupňů po dobu cca 30 minut. Pravidelně po 10 minutách promícháváme (cukr se rozpustí) a kontrolujeme, zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký. Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndáme a necháme zcela vychladnout. Vychladlý zázvor můžeme ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchováváme nejlépe ve skleněné dóze s víčkem.    

Tajný tip: Ze sirupu si můžete kdykoliv vyrobit výborný horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dáme cca 0,4 dcl sirupu (podle sladkosti), přidáme pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citrónu a zalijeme horkou vodou. „Experimentujte! Do hrnku před zalitím přidejte plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo vánoční koření jako například celá skořice, hřebíček nebo i badyán,“ doporučuje Sabina Kmecová.

Zdroj: www.nebespan.cz

Související články

Jezte kari 3x týdně

11.1.2016 00:01

10 tipů pro zahřátí

16.11.2015 00:01

Pouze polovina lžíce skořice denně udělá zázraky pro vaše zdraví

11.3.2015 00:01

Jak odstranit kyselinu močovou z bolestivých kloubů

9.1.2015 00:01

Kurkuma bojuje proti rakovině slinivky

18.12.2014 00:01

Dr. Carolyn Anderson: Směs 3 běžných látek zabraňuje vývoji rakoviny

12.12.2014 00:01

Zázvor dokáže selektivně zabíjet buňky rakoviny prsu

20.11.2014 00:01

Kurkuma - nejen koření

12.11.2014 00:01

Recept na koktejl s konopným proteinem

23.9.2014 00:01

Užívání zázvoru zlepšuje 8 hodnot u pacientů s diabetem 2. typu

4.3.2014 00:01

17 zdraví prospěšných účinků kajenského pepře

24.2.2014 00:01

Stále studené ruce a nohy

3.2.2014 00:01

Solná lázeň pro prohřátí organismu

30.1.2014 00:01

Kurkuma - neuvěřitelně zázračná bylina

29.11.2013 08:31

Kurkuma způsobuje znatelné zlepšení u pacientů s Alzheimerovou chorobou

19.11.2013 00:01

Recept na speciální česnečku, která zatočí s viry

1.11.2013 00:01

Účinek kurkumy je srovnatelný s mnoha léky

10.10.2013 00:01

Bylinky prevencí rakoviny tlustého střeva

13.9.2013 00:01

Příznaky chronického zánětu v těle a přírodní prostředky pro úlevu

12.9.2013 00:01

Potraviny, které pomáhají při artritidě a zánětlivé bolesti

30.8.2013 00:01

Kajenský pepř - pán bylin

18.6.2013 00:01

Koření, které zvyšuje chuť na sex

1.5.2013 00:01

10 nejvíce protizánětlivých potravin

19.4.2013 00:01

Recept na výrobu bylinných pilulek pro podporu trávení

15.4.2013 00:01

Potraviny, které vám pročistí játra

21.3.2013 00:01

Přírodní prostředky, které vám mohou zachránit život: Kurkuma

15.3.2013 00:01

Citronovo-zázvorový med proti kašli

12.3.2013 00:01

10 způsobů, jak přidávat kurkumu do vašich jídel

14.2.2013 00:01

Moxování

28.12.2012 00:01

7 pozitivních účinků zázvoru na vaše zdraví

14.9.2012 00:01

Přírodní látky ředící krev

20.7.2012 00:01

10 léčivých účinků zázvoru

19.6.2012 00:01

Potraviny ve spíži

20.2.2012 00:01

Kajenský pepř a trávicí trakt

16.12.2011 00:01

Koření a potraviny

20.4.2011 00:00

Zázvor proti nevolnosti a kinetózám

18.3.2011 00:00

Ajurvéda a koření

18.2.2011 00:00

Recepty na užívání lékořice

19.4.2010 00:00

Káva na prohřátí či prokrvení organismu

25.2.2010 00:00

Látka obsažená v kari ničí zhoubné buňky

6.1.2010 00:00

Silný protivirový čaj

4.1.2010 00:00

Vyrobte svým blízkým zdravý dárek

10.12.2009 00:00

Nejúčinnější stimulant krevní cirkulace – kajenský pepř

23.11.2009 00:00

Zázvor pomáhá při nevolnostech z léčby rakoviny

8.6.2009 00:00

Zázvor - koření i léčivo

29.5.2008 00:00

Skořice má velikou sílu

19.2.2007 00:00

Využití saunové lázně - indikace saunování

10.11.2006 00:00

Kurkuma čelí rakovině prostaty

5.9.2006 00:00

Kajenský pepř - stimulant krevního oběhu

30.6.2006 00:00

Zázvor - podpora trávení

14.6.2006 00:00

Pomeranče, banány a kurkuma proti leukémii

9.5.2006 00:00

Skořice a máta udržuje bdělost řidičů

4.4.2006 00:00

Javorová čistící kúra

27.3.2006 00:00

Skořice proti cukrovce 2.typu

24.2.2006 00:00

Žluť z kari koření je prý účinná proti rakovině kůže

20.7.2005 00:00

Kurkuma jako lék

31.3.2004 00:00

Báječné přírodní léky - Kajenský pepř

12.1.2004 00:00

Snídaně pro zahřátí, energii a štíhlou linii

4.4.2003 00:00

Koupel v zimě

7.1.2003 00:00

Pomoc při studených končetinách

14.2.2002 00:00

Teorie zmírňujících látek

12.12.2001 00:00

Kouzla s kořením

14.11.2001 00:00

Působení koření na duševně-duchovní oblast

11.9.2001 00:00

Vliv stravy na pocit chladu

13.6.2001 00:00

Aloe, cibule, česnek, okurka a další byliny v indiánské medicíně

7.3.2001 00:00

Strava podle sezóny

4.9.2000 00:00

Koření jako lék

7.6.2000 00:00

12 rad a předpisů pro zvýšení vitality

9.3.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *