Doporučeni výživy při nesnášenlivosti mléčného cukru - laktózy

26.6.2009 00:00
Zdravá výživa

Základní princip terapie při nesnášenlivosti mléčného cukru závisí na stupni intolerance. Vzhledem k tomu, že jedinci velmi často snášejí pouze opravdu malé množství mléčného cukru (až 10 g na den), je třeba se zcela individuálně mléka a mléčných výrobků vzdát.

Mléčný cukr je obsažen v každém druhu mléka. Je součástí mateřského, kozího i buvolího mléka. Oslí a kobylí mléko obsahují největší množství mléčného cukru ze všech druhů mléka.

Konzumace fermentovaných mléčných výrobků (jogurt, kysané mléko, pod-máslí, kefír) je na místě, protože ty obsahují velmi málo laktózy (protože bakterie mléčných kyselin mléčný cukr ve výrobku již zpracovaly), a tím i pomáhají mléčný cukr ve střevech strávit. Podstatným způsobem také tělo zásobují biologicky kvalitními bílkovinami a vápníkem. Při lehké nesnášenlivosti laktózy bývá až půl kelímku jogurtu denně dobře snášena.

V sýru bývá mléčný cukr zpracováván bakteriemi již během procesu zrání. Tvrdý sýr (ementál, parmazán) neobsahuje prakticky žádný mléčný cukr. Všechny ostatní druhy sýra obsahují také velmi malé množství laktózy a bývají obvykle dobře snášeny. Obezřetnost je nutná v případě syrovátkového sýra a některých druhů plísňového sýra s přídavkem mléčného prášku. Těch by se jedinci trpící nesnášenlivostí laktózy měli vyvarovat.

Také syrovátka obsahuje laktózu, na 100 ml méně než 5 g. Patří tak k potravinám s vysokým podílem mléčného cukru. Proto laktózu najdeme i ve výrobcích, které obsahují syrovátku, tedy v margarínu a tuku na pečení.

Ve srovnání s mlékem také smetana a šlehačka obsahují velmi malé množství mléčného cukru. Tyto mléčné výrobky však na základě vysoké podílu tuku a vysokého obsahu nasycených kyselin ve větší míře nelze doporučit, stejně jako máslo a přepuštěné máslo, která laktózu neobsahují.

Laktóza je ovšem obsažena i v celé řadě jiných potravin. Mimo jiné i v mléčné čokoládě, smetanových a karamelových bonbonech, nugátu, ořechovo-nugáto-vém krému, pralinkách, čokoládových tyčinkách a zmrzlině. V podstatě všechny potraviny a pokrmy, při jejichž přípravě se používá mléko, obsahují mléčný cukr. K takovým patří pudink, mléčná rýže, krupičná kaše, sladké nákypy a palačinky a také mnoho polotovarů.

Chléb a pečivo často obsahují mléko, sušené mléko a sušenou syrovátku. Typickými výrobky tohoto typu jsou knáckebrot, krekry, keksy, mléčný chléb, koláče, směsi músli, ale také směsi na výrobu chleba a koláčů.

Prášek na výrobu bramborové kaše, instatní polévky, hotové omáčky a krémy jsou potenciální zdroje mléčného cukru, stejně jako jídla z konzervy, hluboce zmrazená masová a zeleninová jídla, párky a játrovky, masové konzervy a zvláště uzeniny se sníženým podílem tuku.

Také určité léky mohou obsahovat mléčný cukr. Sladidlo v tabletách obsahuje laktózu jako nosnou látku, stejně jako otruby v tabletách.

Tip
Velmi citliví jedinci by se měli vyvarovat všech výše uvedených výrobků a u každé potraviny v seznamu ingrediencí zvážit, jestli neobsar je mléko nebo jeho složky.


Mléčný cukr není obsažen v:

  • ovoci,
  • zelenině,
  • obilí,
  • masu,
  • rybách,
  • vejcích,
  • cukru, medu,
  • bramborách, rýži, těstovinách.

    Alternativní produkty, v nichž není obsažen žádný mléčný cukr
    Existuje celá řada takzvaných náhražkových produktů, které lze konzumovat místo mléka a mléčných výrobků nebo používat k vaření. Mnoho těchto potravin je k dostání v obchodech se zdravou výživou a bio výrobky.
  • Mléčné výrobky s nízkým či žádným obsahem mléčného cukru
  • Sójové mléko
  • Ovesné mléko
  • Rýžové mléko
  • Mandlové mléko
  • Sójový krém
  • Sójové jogurty
  • Sójové dezerty
  • Sójové pudinky

    Laktázové preparáty:
    Potraviny obsahující mléčný cukr mohou být dobře snášeny díky paralelnímu požití preparátu obsahujícího enzym štěpící mléčný cukr - laktázu. Dávka se řídí podle rozsahu deficitu laktázy a podle množství požitého mléčného cukru. Preparáty existují v podobě tablet a prášku. Umožňují to, že mléčný cukr je v trávicím traktu správně štěpen a jeho jednotlivé složky organismus může přijímat.

    Zdroj: Laktóza a fruktóza - Co smím vůbec jíst a co mám vařit?, nakladatelství Grada

  • Přehled komentářů

    zobrazit všechny komentáře 

    Doporučuji, především pro děti Ganoschokolade(horká čokoláda)s houbou...
    Jana  |  26.6.2009 15:00

    Vsichni, kdo intoleranci laktozy nebo celiakii trpi mohou nyni zdarma...
    19iveta  |  14.11.2009 13:57

    Dobrý den, ráda bych Vás touto cestou informovala o novém webu...
    bezlaktózáč  |  30.1.2014 16:13

    zobrazit všechny komentáře

    Přidat komentář

     
    * *