Důležitá bílkovina - jak nahradit maso

2.2.2007 00:00
Zdravá výživa

Spirulina, chlorella, mandle, sezamová semínka, mák, obilniny a luštěniny - to jsou bohaté zdroje neživočišných bílkovin.

Spirulina: se skládá ze 60% z velmi kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny se všemi esenciálními aminokyselinami. Má být zásaditá. Kdo má kvasící stolici, svědčící o špatném trávení uhlovodanů, ten by měl jíst více bílkovin a méně uhlovodanů. Spirulina je zelená řasa, pěstovaná v čistých sladkovodních jezerech, prostá jódu (což je vhodné při postních kůrách a nedostatku glukózy v krvi). Vedle ostatních vitamínů obsahuje i cenný komplex vitaminů B, včetně Bi2, důležitého při tvorbě krve (obsahuje 320 mcg, naproti tomu hovězí filé 2 mcg, hovězí játra 65 mcg/100 g), velmi mnoho chlorofylu (115 mg) a železa (15 mg). Důležitá je i vzácná kyselina linolenová (1350 mg).
Tato řasa má, jak je mi známo, nejvyšší obsah velmi důležitého beta karotenu (provitamin A), jež můžeme považovat za nejvýznamnější zbraň proti radikálům. Jak říká Kuklinski, ničí právě beta karoten nepředstavitelné množství volných radikálů ve tlustém střevě.

Chlorella: se rovněž pěstuje v čistých sladkovodních jezerech, pochází z Japonska a obsahuje 58% velmi hodnotné bílkoviny, mnohé vitaminy, částečně doplňující spirulinu, mj. beta karoten 33 mg, vitamin B6 1400 mcg, vitamin B12 130 mcg, vzácný a důležitý biotin 190 mcg, který zabraňuje lámání nehtů a vlasů. Má nejvyšší obsah chlorofylu - 2800 mg. Dodává i vzácné nukleinové kyseliny (RNS a DNS) k regeneraci buněk a velmi dobře doplňuje spirulinu a proto osobně obě řasy používám jako denní doplněk stravy. Bio Chlorella je nejlepší ve formě prášku.

Tablety z ječmenné a pšeničné slámy: obsahují 25% bílkovin se všemi esenciálními aminokyselinami. Mladá obilná stébla se sklidí, když dosáhla nejvyššího obsahu výživných látek, a šetrně se usuší. Obsahují víc balastu než otrub. Na příklad tablety z pšeničné slámy: beta karoten 41 mg, vitamin C 310 mg, B6 1280 mcg, B12 43 mcg a kyselina listová k tvorbě krve 1080 mcg, biotin 110 mcg a selen 100 mcg. Tablety z ječmenné slámy jsou s 6700 mg draslíku a 110 mg vápníku velmi zásadité a posilují kosti.

Mandle: (18,7% velmi hodnotné bílkoviny, 54% hodnotných tuků, mnoho vitaminu E - 25 mg, vitamin C - 800 -6500 mcg, fluor 90 mcg, biotin 0 - 20 mcg, kyselina listová 45 mcg, vitamin B komplex apod.) Celé, sladké mandle jsou lépe stravitelné, když je necháme přes noc ve vodě, ráno je krátce spaříme a odstraníme slupky. Při každém takovém naklíčení se rozvijí množství vitaminů, hlavně C. Kdo má potíže při trávení tuků, ten by měl začít dopoledne s minimálním množstvím, všechno dobře a dlouho kousat. Před spolknutím by měla být tato kaše co nejlépe rozmělněná a tekutá. Z naklíčených mandlí lze vyrobit chutný marcipán pro děti, které chtějí bezpodmínečné něco sladkého. Mandle roztlučeme v moždíři nebo pomeleme v mlýnku, přidáme řepkový nebo jetelový med, trochu skořice a růžovou vodu. Dostaneme posilující pokrm, bohatý na vitaminy (E a C), s nejlepší bílkovinou. Kdo nesnáší med, ten může sladit rýžovým sladem. Mandle i lískové ořechy mohou být napadeny plísní, zvlášť když jsou příliš staré nebo se jedná o zlomky. Nejlépe je vyzkoušet je pomocí kinesiologického testu paží. Ideální je použít k naklíčení oživenou vodu (86), což podstatně zvýší vitální sílu mandlí a díky jí zřejmě může i potlačit zárodky a plísně.

Sezamová semínka: (17,7% vysoce hodnotné bílkoviny, 50% hodnotného tuku). Měď 1600 mcg, důležitá při chronických zánětech. Slunečnicová semínka: (22,5% velmi hodnotné bílkoviny, 49% nejhodnotnějšího tuku). Železo 6300 mcg, měď 2800 mcg, zinek 5200 mcg, mangan 2400 mcg.

Mák: (20% velmi kvalitní bílkoviny, 42% nejlepšího tuku). Mák je vysoce zásaditý. Má mj. 10000 mcg zinku!, 9500 mcg železa, 1460 mg vápníku, 335 mg hořčíku, 160 mcg mědi, 6000 mcg manganu. Ideální jako posilující strava pro děti (makový koláč). Mák má vedle sušeného tymiánu, majoránu a čaje Lapacho nejvyšší obsah vápníku. Důležité pro stavbu kostí! (I mák je častou kořistí plísní. Bezpodmínečně kupovat ve speciálních prodejnách Bio a vyzkoušet kinesiologickým testem).

Naklíčená pšenice: (pšeničné klíčky obsahují 29% bílkovin, 8% tuků, vitamin E 28 mg, vitamin Bj 2200 mcg, vitamin B2 800 mcg, zinek 12000 mcg, železo 8000 mcg, mangan 9000 mcg, měď 700 mcg (velmi bohaté na draslík). I zde potřebujeme ke klíčeni jakostní, v suchu skladované obilí.K tomu použít pokud možno oživenou vodu, zamezující, jak zdá, i vývoji plísní během klíčeni.

Obilniny a luštěniny:
cizrna: (20% bílkovin, 3,4% tuku, 7,2 mg železa, 180 mcg karotenu, vitamin Bi 480 mcg). Je to nejzásaditější potravina, jakou známe. Necháme 2 - 3 dny klíčit a pak vaříme do měkká. Můžeme z ní vyrobit i pikantně kořeněné pomazánky. Jak jsme slyšeli, kombinujeme luštěniny např. s obilninami (těstoviny ze špaldy, celozrnné pšenice, celozrnný chléb), abychom dostali plnohodnotnou bílkovinu. Naklíčení zvýší zužitkovatelnost bílkoviny a všeobecně činí luštěniny lépe stravitelnými.

čočka: 23,5% bílkoviny, 1,4% tuku

hrách: 23% bílkoviny, 1,4% tuku
Zelený hrách je naklíčený mnohem lépe stravitelný než nenaklíčený. Klíčky dosáhnou délky až 1 l/2cm. Uvařit do měkká. Napřed nechat hrách přes noc nabobtnat. Dále pak několikrát denně opláchnout, pokud možno oživenou vodou a přikrýt vlhkou utěrkou, dokud se neobjeví klíčky.

fazole: 21% bílkoviny, 1,6% tuku

sojové boby: 33,7% bílkoviny, 18,1% tuku, vitamin E 1500 mcg, karoten 380 mcg, železo 8590 mcg atd.

tofu: se vyrábí z vymačkaného mléka ze sojových bobů - ze sedlého sojového mléka. Je lehce stravitelné. Tofu si můžeme lehce vyrobit sami.

sojové maso: sojové párky apod. Vyrábí se z čisté sojové masy a je hůř stravitelné než tofu. Sušené sojové maso je na můj vkus už zase příliš “průmyslové“ a je pravděpodobně i chemicky upravené. Návrh: mléko si můžeme vyrobit sami.

domácí sojové mléko: 11/2 šálku sojových bobů (pokud možno bio a čerstvé) dát změknout na deset hodin do studené vody. Vnitřek bobu smí mít jen jednu barvu. Nenechat stát déle, jinak začnou kvasit. 18-20 šálků studené vody ohřát ve velkém hrnci, pak dát do mixeru a na jemno rozmixovat s nabobtnalou sójou. Tuto masu dát zpět do hrnce a nechat asi sedm minut vařit. Stále míchat. Tak se zničí kyselina rytinová, jinak způsobující průjem. Přes sítko lít do vyvařených sklenic až po okraj. Zbylá sojová hmota se může použít na pečivo, pomazánku (náhražka uzenin) nebo jako krmivo pro slepice. Dostaneme asi 3 litry sojového mléka. Brzy spotřebovat, mít v ledničce.

špalda: bílkovina 13%, tuk 2%, velmi zdravá

pšenice: bílkovina 11,7%, tuk 2% (jen vysoce kvalitní, celozrnná)

žito: bílkovina 8,8%, tuk 1,7%

proso: bílkovina 10,3%, tuk 3,2%

rýže celozrnná: bílkovina 7,2%, tuk 2,2%

oves: bílkovina 12,5%, tuk 7%

pohanka: bílkovina 7,5%, tuk 1,6%

Zdroj: Christine Heideklang - Nebezpečné plísně kolem nás, nakladatelství Pragma

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Dobrý den, článek je dobrý, až na jednu věc. Spirulina obsahuje tzv....
klara  |  18.1.2012 16:02

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *