Důležitá role vlákniny

15.1.2015 00:01
Zdravá výživa

V dnešní době se stala vláknina téměř synonymem zdravé stravy. Dříve lidé pojem vláknina téměř neznali a nevěděli jak moc je pro tělo prospěšná. Existuje více typů vlákniny, my se níže seznámíme s dělením podle rozpustnosti.

Nejdříve si uvedeme co je rozpustná vláknina:
Má schopnost na sebe vázat vodu, při trávení bobtná. Jak pomůže lidem, kteří chtějí hubnout? Jednoduše, pomáhá zpomalovat vstřebávání přijatých sacharidů a zvyšuje pocit nasycení. Skvělý pomocník při snaze zhubnout. Dále reguluje cholesterol, zlepšuje trávení a imunitu. Funguje jako prebiotikum. Rozpustnou vlákninu najdeme v luštěninách, zelenině, ovoci, bramborách či ovesných vločkách.

Dále uvedeme nerozpustnou vlákninu:
Zde zdůrazníme význam v prevenci rakoviny střev, zmírňuje zácpu, naředí obsah ve střevech a urychlí průchod. Takže toxické produkty tolik neškodí. Nerozpustnou vlákninu najdeme hlavně v hnědé rýži, v celozrnných těstovinách a v některém ovoci a zelenině.

Doporučení:
Problém může způsobit nejen její nedostatek, ale také nadbytek.
Zvyšujte příjem vlákniny v jídelníčku opatrně, pokud jste doposud moc vlákniny nekonzumovali nebo jen v malém množství.
Dejte si pozor na vyšší příjem tekutin, který umožní lepší průchod trávením.
Nedávejte přednost obohaceným potravinám, ale určitě těm přirozeným.
Omezte příjem vlákniny v posledních dvou hodinách před tréninkem i po něm.
Skvělým řešením je posunutí dávky vlákniny do pozdější části dne.

Kde bychom vlákninu hledat neměli?
Ve vajíčkách, v mléčných výrobcích nebo masu. Ani z bílého pečiva, to se doporučuje vyměnit za jejich celozrnné kolegy.

K doporučenému množství uvedeme hodnotu 35 g vlákniny denně, tuto hodnotu získáte například tím, že do jídelníčku zapojíte 400 až 500 g zeleniny. Je jedno, jestli tepelně upravenou nebo v syrovém stavu.Nadměrné množství může způsobit zažívací potíže, zhoršuje se vstřebávání některých minerálu, dokonce může ovlivnit účinnost léků předepsaných lékařem.

Zařaďte do svého jídelníčku vlákninu a pozorujte na sobě zdravotní i fyzické zlepšení.

Autor: Olga Nováčková, osobní trenér fitness

Fitness-trenink-doma.cz

Související články

10 potravin, které pomáhají předcházet ucpávání tepen

28.10.2014 00:01

Prospěšnost hnědé rýže pro zdraví

8.11.2013 00:01

Jak získat ploché bříško?

11.10.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Lněná semínka

29.7.2013 00:01

Potíže se rafinovanými potravinami

26.7.2013 00:01

4 superpotraviny pro jemnou detoxikaci vašeho těla

8.4.2013 00:01

Potraviny vhodné pro detoxikaci těžkých kovů

5.2.2013 00:01

Jablečný pektin pomáhá udržovat hladinu krevního cukru, cholesterolu i odstraňovat těžké kovy

10.9.2012 00:01

Zelenina ve výživě dětí

16.4.2012 00:01

Jak užívat vlákninu ve formě doplňku stravy?

6.1.2012 00:01

Doplňky výživy vhodné v průběhu redukčních diet

29.10.2010 00:00

Pečivo při redukci váhy? Jistě, ale vybírejme dobře

28.5.2010 00:00

Co jsou to probiotika a prebiotika

26.1.2010 00:00

Strava bohatá na luštěniny pomáhá kontrolovat cukrovku

11.2.2009 00:00

Švestky a slívy - zdravé pochoutky

21.8.2008 00:00

Fíky - zdravá přesnídávka

17.6.2008 00:00

Chřest pro štíhlou linii

27.5.2008 00:00

Probiotika podporují imunitu, využívají se i k léčbě

22.5.2008 00:00

Dýně pomáhají ledvinám a při hubnutí

12.10.2007 00:00

Hubnutí přirozenou cestou

14.9.2006 00:00

Potraviny podporující střevní peristaltiku

4.1.2006 00:00

Vláknina je prevencí divertikulózy střev

11.4.2005 00:00

Vláknina může kojence ohrozit cukrovkou

9.10.2003 00:00

Pročistěte si tělo čerstvým ovocem a zeleninou

12.6.2003 00:00

Chlorella tabs

19.5.2003 00:00

Pravidelná stolice

18.4.2003 00:00

Výživa a rakovina

26.9.2001 00:00

Co jíst, abychom neměli hlad

7.1.2001 00:00

Stravou proti zácpě

5.6.2000 00:00

Vaše tlusté střevo a vaše strava

5.2.2000 00:00

Vláknina a nemoci

4.1.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *