Enzymy v naší stravě

10.10.2003 00:00
Zdravá výživa

Enzymy jsou látky bílkovinné povahy, bez kterých by nebyly možné žádné metabolické reakce. Jsou nezbytné pro správné trávení. Syrová strava obsahuje dostatečné množství enzymů. Jak však zajistit, aby i vařená strava, která je pro mnohé lidi stravitelnější, obsahovala též dostatečné množství enzymů?

Enzymy se dlouhodobým vařením ničí. Ztráty lze však kompenzovat:
  • přidáme-li ke konci vaření do jídel kvalitní sójové omáčky Tamari či Shoyu
  • požijeme-li lžičku přírodně kvašeného jablečného či bylinného octa po jídle
  • dopřejeme-li si malého množství kvašené zeleniny - tzv. pickles
  • konzumujeme-li švestky umeboši, které lze zakoupit v prodejně se zdravou výživou

    Dodání enzymů aktivizuje trávicí procesy a tím pádem dojde k lepšímu využití všech živin z konzumovaného pokrmu.

    Autor: mk
  • Přidat komentář

     
    * *