Enzymy pro správné trávení

14.1.2003 00:00
Zdravá výživa

Enzymy jsou důležité pro trávení a chemické reakce v organismu. Enzymy jsou obsaženy ve slinách, žaludeční šťávě, produkuje je slinivka břišní i buňky střevní sliznice. Pokud je v organismu nedostatek enzymů, je narušeno trávení a asimilace tuků, cukrů, bílkovin i dalších látek, které přijímáme ve stravě. Na enzymy jsou však bohaté přímo i některé potraviny, jejichž konzumace může zlepšovat trávicí proces, popř. kompenzovat sníženou produkci vnitřních enzymů.

Bohatým zdrojem enzymů jsou syrové potraviny – především zelenina, ovoce či naklíčená semena. Tyto potraviny však nejsou vhodné k časté konzumaci v zimním období pro svůj ochlazující účinek na organismus, navíc některým lidem konzumace syrových potravin způsobuje trávicí potíže.

Jak tedy dostat do organismu enzymy, když tepelná úprava je ničí? Existují potraviny, které můžeme do jídla přidat ke konci vaření a zvýšit tak množství enzymů a stravitelnost pokrmu. Jedná se především o ocet, švestky umeboši nebo sójové omáčky Tamari či Shoyu.

Čínská či makrobiotická kuchyně kompenzuje nedostatek enzymů ve vařené stravě konzumací malého množství kvašené zeleniny – tzv. pickles.

V restauracích je asi nejpřijatelnějším řešením požádat o malý salát, který je vhodné sníst před hlavním chodem.

Pro lidi s velmi narušeným trávením, nadýmáním, pálením žáhy, průjmy či zácpou se doporučuje i užívání potravinových doplňků.

Autor: mk

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Trápí mě již půl roku zahlenění organismu nejspíš spojená s...
Tamara  |  25.2.2007 19:22

od té doby co jsem před cca 12 lety přestal pít mléko a omezil ostatní...
paja  |  25.2.2007 19:33

Já nepiji mléko a nemám ani ráda ml.výrobky, tak asi tím to nebude, pa...
Tamara  |  25.2.2007 19:38

Hmm Tamaro ... tak to asi určitě bude něčím a bohužel Ti neporadím....
 |  25.2.2007 20:08

Hmm Tamaro ... tak to asi určitě bude něčím a bohužel Ti neporadím....
 |  25.2.2007 20:08

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *