Fenykl - večeře pro labužníky, koření i léčivka

25.3.2002 00:00
Zdravá výživa

Znáte fenykl? Drobná semena, tvarem i barvou podobná kmínu? Toto koření se často používá k posypání slaného pečiva nebo do nakládaných okurek a jiné zeleniny. Určitě si říkáte, jak by se z něj dala uvařit večeře. Tu připravíme z řapíků fenyklu sladkého, které se konzumují jako zelenina. Nechte se překvapit jednoduchým receptem na závěr.

Semena fenyklu mají široké uplatnění v lidovém léčitelství. Odvar se používá při očních potížích na obklady nebo jako oční kapky. Funguje jako prostředek ke snižování chuti k jídlu. Podobně jako kmín pomáhá proti bolestem žaludku, nadýmání a křečím trávicí soustavy. Působí proti překyselení žaludku. Podporuje funkci ledvin, jater, sleziny, čistí plíce, usnadňuje vykašlávání. Vhodný je též po chemoterapii a ozařování.

Fenykl jako zelenina se dá koupit ve větších obchodech s potravinami a zeleninou. Jedná se o bílé zdužnatělé listové řapíky, které tvoří jakousi nepravou cibuli. Jsou asi 10 cm vysoké a mají příjemnou, nasládlou vůni.

Za syrova se z jemně nakrájeného fenyklu připravují saláty. Jednotlivá lůžka se dají plnit různými náplněmi a dusit. Někdy se prodávají i s mladými výhonky podobnými kopru. Těmi dochucujeme saláty i teplé pokrmy. Řapíky fenyklu obsahují větší množství vitamínu C, železo a hořčík.

Jako lehkou a hlavně rychlou večeři vyzkoušejte dušený fenykl. Řapíky rozebereme na jednotlivá lůžka (ty větší případně překrojíme) a vložíme na 5 až 7 minut do vroucí osolené vody. Po vyjmutí necháme dobře okapat, rozprostřeme na talíře, hustě posypeme na hrubo nastrouhaným sýrem a polijeme rozpuštěným máslem. Velkým hladovcům podáváme s uvařenými bramborami, ale běžně stačí samotné dva fenykly na osobu.

Gita Strollová

Přidat komentář

 
* *