Gomasio - zdravé ochucovadlo

21.12.2005 00:00
Zdravá výživa

Gomasio je ochucovadlo připravené ze sezamových či jiných semen a mořské soli. Používá se jako přísadu do salátů, polévek, na uvařenou rýži či jiné obiloviny. Gomasio neutralizuje překyselení krve a tím mírní únavu i rozličné zdravotní potíže, vyživuje a posiluje nervový systém a zvyšuje imunitu. Je zdrojem cenných minerálních látek.

Gomasio se připravuje v poměru od 14:1 - 22:1 (semena k soli). Poměr se stanoví podle ročního období, a také zda připravujeme gomasio pro dospělé či děti. 18:1 pro dospělé, 22:1 pro děti. Příprava: Propláchnutá semínka (sezamová, lněná, slunečnicová, ale i maková aj. lehce opražíme na suché předehřáté pánvi, opatrně mícháme dřevěnou vařečkou (dostatečně opražená jsou tehdy, když začínají praskat). Pak opražíme mořskou sůl několik minut na pánvi a stále mícháme. Opraženou sůl a semínka potom vložíme do mlýnku na mák a umeleme.

Lepší možností je využít tradičního postupu výroby gomasia:
Opraženou sůl dáme do speciálního hmoždíře suribachi a třeme, pak přidáme opražená semena a obě součásti pomalu třeme společně. Semena rozmělníme tak, aby 80% bylo rozemletých, 20% celých.

Gomasio (též někdy nazývané sezamová sůl) se uchovává v lednici maximálně po dobu jednoho týdně, pak hrozí jeho žluknutí. Obsahuje velké množství vápníku, železa a vitamínů skupiny B. Dodává slanou chuť s menším množstvím koncentrované soli, která je zde navíc vhodně navázána na sezamový olej.

Autor: mk

Související články

Sezam - pro zdravé kosti, vlasy a dlouhý život.

14.4.2003 00:00

Zvyšování ženské plodnosti

26.2.2003 00:00

Zvyšováni počtu spermií

4.2.2003 00:00

Vliv stravy na pocit chladu

13.6.2001 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Trvanlivost (stabilita) gomasia závisí na použitém druhu semínek. Rychle...
Vladimír  |  10.2.2008 10:49

zajímalo by mě, jak se má správně gomasio připravovat. nevím, zda...
jana  |  10.2.2008 16:21

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *