Gomasio - zdravé ochucovadlo

21.12.2005 00:00
Zdravá výživa
Gomasio je ochucovadlo připravené ze sezamových či jiných semen a mořské soli. Používá se jako přísadu do salátů, polévek, na uvařenou rýži či jiné obiloviny. Gomasio neutralizuje překyselení krve a tím mírní únavu i rozličné zdravotní potíže, vyživuje a posiluje nervový systém a zvyšuje imunitu. Je zdrojem cenných minerálních látek.
Lepší možností je využít tradičního postupu výroby gomasia:
Opraženou sůl dáme do speciálního hmoždíře suribachi a třeme, pak přidáme opražená semena a obě součásti pomalu třeme společně. Semena rozmělníme tak, aby 80% bylo rozemletých, 20% celých.
Gomasio (též někdy nazývané sezamová sůl) se uchovává v lednici maximálně po dobu jednoho týdně, pak hrozí jeho žluknutí. Obsahuje velké množství vápníku, železa a vitamínů skupiny B. Dodává slanou chuť s menším množstvím koncentrované soli, která je zde navíc vhodně navázána na sezamový olej.
Autor: mk
linkuj | google | vybrali SME komentovat | tisknout | doporučit
Související články
Sezam - pro zdravé kosti, vlasy a dlouhý život.
14.4.2003 00:00
Zvyšování ženské plodnosti
26.2.2003 00:00
Zvyšováni počtu spermií
4.2.2003 00:00
Vliv stravy na pocit chladu
13.6.2001 00:00