Hladina cukru v krvi

18.12.2006 00:00
Zdravá výživa

Svaly spalují tuk a glukózu na energii, ale mozek je vybíravější, přijímá jen glukózu. Tyto nejmenší stavební kameny uhlovodanů totiž velice rychle dodávají buňkám energii. Přesně na to jsou mozek a nervy odkázány. Musejí často bleskově reagovat na různé stresové faktory, v současné době to může být například rychlé zabránění autonehodě.

Tukové molekuly se spalují v mitochondriích, energetických spalovnách buněk, dlouho a intenzivně. Naproti tomu glukóza vzplane, jako kdybychom přiložili sirku na plynový vařič. Proto se glukóza také zvlášť rychle odbourává v žaludku a ve střevech a - jako krevní cukr - se dostává do krve. Pokud je koncentrace cukru v krvi na zdravé úrovni (asi mezi 80 a 105 mg glukózy na 100 ml krve), jsou mozek a nervy energií dobře zásobeny.

Když klesnou hodnoty na 60, 70 mg na 100 ml krve nebo ještě hlouběji, náš organismus reaguje nejprve únavou, vnitřním napětím a nedostatkem chuti k čemukoliv. Čím více se koncentrace cukru sníží, tím horší budou příznaky: dostaví se nervozita, depresivní nálady a stavy strachu. Nezřídka sáhneme po něčem sladkém - ženy častěji, protože disponují menšími rezervami glukózy než muži. Jenomže cukr, obsažený například v čokoládě, se rychle odbourává. Hladina krevního cukru se zvedne, a kratičkou dobu se cítíme lépe, dokud zase hladina cukru neklesne na ještě hlubší hodnotu než dříve. Pak se příznaky ještě zhorší.

Jsou také lidé, kteří se kvůli hypoglykémii stávají alkoholiky. Když hladina krevního cukru velmi silně klesne, na hodnotu mezi 35-50 mg na 100 ml krve, nervové buňky doslova volají po krevním cukru. Když pak sáhneme po láhvi s alkoholem - s okamžitě rozpustnou glukózou - přijde úleva, což se ovšem může stát osudné a návykové.

Proto odborníci doporučují co nejvíce omezit požívání cukru a všech sladkostí, bezpodmínečně přejít z bílého chleba na celozrnný nebo na tmavý chléb. Tu a tam je dovoleno sníst pár kousků bagety - třeba ke krabímu koktejlu nebo ke studené míse. Je to jednoduché - komplexní uhlovodany se pomalu ve střevech odbourávají, krev je cukrem zásobována průběžně (viz kniha GI dieta, nakladatelství Computer Press).

Snídaně by měla být bohatá na bílkoviny - studené pečené maso, libová šunka, párečky z tofu, ovčí nebo kozí sýr, netučný tvaroh, k tomu plátky vajec, rajčata, olivy, plátky okurky. Po takové snídani zaznamenáme s podivem, že dopolední únava je pryč. Celý den se cítíme lépe, protože nervy i mozek jsou dostatečně zásobeny energií.

Rychle vstřebatelné uhlovodany (jednoduché cukry) jen o zdánlivě zlepšují náš zdravotní stav. Ve skutečnosti způsobují výkyvy hladiny krevního cukru a způsobují nám potíže. Den bychom měli začínat snídaní bohatou na bílkoviny.

Zdroj: Klaus Oberbeil - 100 tipů, jak omládnout, nakladatelství Computer press

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Jsem tu zas a jsem rád, že mi hladina klesl na 4.5-5.8. Je to způsobeno...
Karel  |  24.11.2016 13:42

sůl a tuky na hladinu cukru nemají prakticky vliv. Pokud jde o cholesterol,...
Karle,  |  24.11.2016 16:00

Ale ano, mají. Zjistil jsem, že pojídání tučných a slanějších...
Karel  |  25.11.2016 14:18

Lék synjardy,pichal jsem si pres 80jednotek a nyni mám cukr 4-6-7,píchám...
Petr  |  5.12.2016 20:54

doktoři mě v rámci různých odběrů krve nahodile přišli na vyšší...
Jen takový postřeh  |  5.12.2016 20:59

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *