Hořké potraviny regulují chuť k jídlu i chrání před nádory

19.12.2017 09:01
Zdravá výživa

Grapefruity a jablka jsou dnes sladší než bývaly, učiníme však lépe, jestliže oceníme příjemně nahořklé ovoce a zeleninu. Ty jsou zdravé a díky své chuti rovněž regulují chuť k jídlu, píše italský deník Corriere della Sera.

Co se stalo se starými grapefruity, z nichž jsme vymačkávali natrpklou šťávu, takže mnohé z nás přešla chuť jíst dále? Díky komerčnímu výběru, křížení mezi druhy a metodám přeměny potravin hořká chuť téměř vymizela z našich stolů. Do supermarketů jsou dodávány červené grapefruity, které nejsou tak kyselé. Rajská jablíčka dnes obsahují asi dvěstěkrát méně své původně výrazné chuti a průmysl při přípravě ovocných džusů odstraňuje z plodů substance, které vyvolávají hořkou chuť.

Tyto volby nijak nepřekvapují, protože člověk odjakživa choval vůči hořké chuti podezření. Sladké je symbolem okamžité energie, slané slouží organismu k tomu, aby mohl fungovat, zatímco hořkost je varovným signálem, abychom potravinu nejedli. Mnohé přirozené látky s trpkou chutí totiž vyrábějí rostliny jako pesticidy, aby odradily bakterie a hmyz. Bohužel právě tyto látky, které některým druhům zeleniny a ovoce dodávají hořkou chuť, jsou jejich tajemstvím: ve vysokých dávkách mohou být nebezpečné a člověk se vyvíjel tak, že rozpoznával nebezpečí, ale v malém množství jsou velmi vhodné k tomu, abychom si udrželi zdraví.

Hořká jídla jsou zdravá právě proto, že jsou “toxická“. Hořké látky obsažené v citrusových plodech působí proti zánětům, brokolice, zelí a kapusta působí proti rakovině. Tytéž látky působící proti nádorům se nalézají v zeleném čaji a čisté kakao, červené víno a káva mohou mít příznivé účinky právě díky svým trpkým substancím.

“Fytonutrienty (živiny rostlinného původu, které se nacházejí v ovoci a zelenině) pomáhají předcházet nádorům, protože narušují buňky: jsou zdravé právě proto, že jsou toxické,“ uvádí epidemiolog Adam Drewnowski z Univerzity Johnse Hopkinse v Baltimoru, který studoval protinádorové působení zeleného čaje, brokolice a červeného vína u silných kuřáků.

Jed Fahey rovněž z této univerzity tak trochu provokuje: “Jíst selektované ovoce a zeleninu nebo plody zbavené hořké chuti je totéž, jako jíst prázdné kalorie,“ říká. Rozhodně bychom si pro své dobro měli zvyknut tolerovat poněkud více trochu hořkou chuť i z toho důvodu, že fytonutrienty s nepříjemnou chutí jsou nejlepším regulátorem chuti k jídlu. “Jestliže vyloučíme ze svého jídelníčku hořké potraviny rostlinného původu, připravíme se nejen o látky užitečné pro naše zdraví, ale narušíme si schopnost konzumovat menší porce,“ vysvětluje Daniele Del Rio z Parmské univerzity.

Mohli bychom namítnout, že tím, jak byla z rostlin odstraněna hořká chuť, vzrostla jejich spotřeba, především u dětí. “Potraviny rostlinného původu mají rovněž nízký energetický obsah, obsahují vlákninu, vitamín C, ale jejich ozdravný účinek klesá, jestliže z nich odstraníme hořké fytonutrienty: naším cílem budiž tedy dávat přednost méně sladkým druhům ovoce a zeleniny,“ říká Adam Drewnowski

To není nemožné: káva a pivo se nám líbí, protože hořkou chuť přisuzujeme kofeinu a alkoholu, které chápeme jako odměnu. Tuto koncepci lze však aplikovat i na zdravější jídla. Nepříjemnou chuť můžeme spojovat s jinou, která nám vyhovuje, například doplňovat těstoviny kapustou nebo zelím. Můžeme si dopřát i aperitiv hořké chuti, který zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a přispívá k trávení, abychom si tak zvykali na chuť, která není sladká.

Zdroj: ČTK

Související články

Strava proti rakovině

16.11.2017 09:01

Proč je zdravá japonská strava?

22.8.2017 00:01

Smoothie - zdravý nápoj pro tělo i duši

1.6.2017 00:01

Pěstujte si vitamíny doma v misce

22.3.2017 00:01

Jak v zimě jíst zdravě a ušetřit

14.2.2017 00:01

Jak získat největší zdravotní účinek z brokolice

20.9.2016 00:01

Hořčiny vám dodají energii

12.9.2016 00:01

5 nejlepších divokých rostlin do smoothie

9.8.2016 00:01

Jarní salát se sedmikráskami, šťovíkem a pampeliškou

3.4.2015 00:01

Potraviny jako léky

28.10.2013 00:01

Kterou zeleninu raději syrovou a kterou vařenou

17.9.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Semena z granátových jablek

15.7.2013 00:01

Zdravotní účinky a potenciální rizika brokolice

5.4.2013 00:01

Grepy a léky nejdou dohromady

20.12.2012 00:01

Dr. Mindellovy dietní návrhy

12.9.2012 00:01

Brokolicové klíčky nejen proti rakovině prsu

23.7.2012 00:01

Plané byliny a zelené natě

25.4.2012 00:01

Protirakovinné účinky citrusů

11.10.2011 00:01

Pochutnejte si na květinách

29.3.2011 00:00

Důležité informace o antiparazitárních rostlinách

4.3.2011 00:00

Zdravá barevnost zeleniny

21.7.2010 00:00

Jak užívat Šťávu z celých listů aloe vera při zdravotních potížích?

26.3.2010 16:50

Zelený čaj - pro snižování váhy a udržení dobrého zdraví

16.3.2010 00:00

Zelenina a ovoce v zimě

26.1.2010 00:00

Pampeliška je lehce dostupná léčivka

6.5.2009 00:00

Potvrzeno: brokolice chrání proti rakovině

15.8.2008 00:00

Zelený čaj

1.3.2007 00:00

Brokolice je super potravina

8.2.2007 00:00

Citlivost na počasí

11.12.2006 00:00

Šťáva z celých listů aloe - potravinový doplněk zlepšující tonus a vitalitu

8.9.2006 00:00

Jak užívat Šťávu z celých listů aloe vera při zdravotních potížích?

10.8.2006 00:00

Brokolice, květák a zelí proti rakovině

28.6.2006 00:00

Účinnost léků může ovlivnit i nesprávná skladba stravy

27.4.2006 00:00

Co byste neměli jíst v zimě

9.1.2006 00:00

Granátová jablka proti rakovině

20.10.2005 00:00

Čerstvé bylinky obsahují vitaminy a látky prospěšné zdraví

24.8.2005 00:00

Trávení, imunitní systém a mukopolysacharidy Aloe vera

11.8.2005 00:00

Sezónní strava v létě

19.7.2005 00:00

Šťáva z celých listů aloe vera

21.6.2005 00:00

Pozor na grepy při užívání léků a antikoncepce

21.2.2005 00:00

Zelený čaj jako povolený dopink?

17.2.2005 00:00

Obilná tráva v boji proti rakovině

16.11.2004 00:00

Zelený čaj chrání trávicí trakt před nádory

23.6.2004 00:00

Zelený čaj proti leukémii

20.4.2004 00:00

Pročišťovače jater z vaší zahrádky

1.4.2004 00:00

Výtažek ze zeleného čaje proti HIV

20.11.2003 00:00

Fytochemikálie proti rakovině

17.1.2003 00:00

Zelenina pro různá roční období

9.1.2003 00:00

Vliv zeleného čaje na rakovinu prsu

29.7.2002 00:00

Brokolice působí proti bakterii Helikobakter pylori

31.5.2002 00:00

Jaké vlastnosti mají chutě?

11.5.2001 00:00

Strava podle sezóny

4.9.2000 00:00

Regalen na podporu trávení, funkce jater a žlučníku

7.4.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *