Ideál je pět porcí ovoce či zeleniny denně

9.1.2015 00:01
Zdravá výživa

Podle jednoho z dosud nejrozsáhlejších průzkumů, jehož výsledky přinesla publikace British Medical Journal, je pět porcí denně doporučovaných WHO nanejvýše vhodnou dávkou k zajištění blahodárných účinků ovoce a zeleniny. Je zde totiž práh, za nímž se účinky již nezvyšují.

 “Analyzovali jsme výsledky 16 studií, v jejichž rámci bylo sledováno téměř 850.000 osob,“ vysvětluje Frank Hu z Harvardovy univerzity, který je autorem výzkumu. “Výsledky ukazují, že každá porce ovoce a zeleniny snižuje o pět procent pravděpodobnost úmrtí z nejrůznějších příčin a o čtyři procenta snižuje pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární nemoci a mrtvici. Děje se tak téměř jistě díky antioxidantům obsaženým v ovoci a zelenině, jako je vitamín C, karotenoidy a flavonoidy, které brání oxidaci cholesterolu v tepnách a snižují riziko tvorby aterosklerotických destiček,“ upozornil vědec.


   “Ovoce a zelenina navíc zřejmě dokážou snižovat cévní tonus, a tedy arteriální krevní tlak. Navíc jsou bohaté na minerály, jako je hořčík a draslík, které jsou spojovány se snižováním úmrtnosti,“ říká Frank Hu.


    Uvážíme-li tyto nesporné výhody konzumace ovoce a zeleniny, mohli bychom si myslet, že čím více je budeme jíst, tím lépe. Avšak nové výzkumy ukazují, že není dobré přehánět, upozorňuje italský deník Corriere della Sera. Sníme-li víc než oněch pět porcí, zvýšení pozitivních účinků brzdících rozvoj chorob, jako je infarkt, mrtvice či zhoubné nádory, totiž nenastane.


    Existuje cosi jako práh dosažitelných pozitivních účinků: stačí zkonzumovat pět porcí ovoce a zeleniny denně, vysvětlují autoři studie.


    Podle jednoho britského výzkumu je navíc oněch pět porcí ideálních i pro zlepšení duševního zdraví: u těch, kdo snědli za den pouze jednu porci ovoce či zeleniny, konstatovali vědci dobrý duševní stav v šesti procentech případů, zatímco u těch, kdo konzumovali pět porcí za den, byl dobrý duševní stav konstatován u 34 procent pozorovaných osob.


   Jak se dospělo k oněm doporučovaným pěti porcím za den? Máme denně sníst tři porce ovoce a dvě porce zeleniny. Tento poměr je však třeba obrátit, chceme-li snižovat váhu nebo máme-li vysokou hladinu glykémie, protože ovoce obsahuje ve větší míře jednoduché cukry. Za den máme sníst nejméně 400 gramů ovoce a zeleniny.


   Vypočítat si porce je ostatně snadné: v případě ovoce se jedna porce rovná 100 až 150 gramům, což je jedno jablko, jedna hruška nebo jedna broskev či celý pomeranč, anebo dva či tři kousky malého ovoce, jako jsou švestky nebo meruňky.


    Jedna porce zeleniny odpovídá zhruba 50 gramům v případě, že ji pojídáme syrovou, ať už samostatně, nebo v salátu. Jestliže dáváme přednost zelenině tepelně zpracované, pak je třeba počítat s přibližně 250 gramy za syrova.

Zdroj: ČTK

Související články

Jednoduchý trik na odstranění pesticidů z ovoce a zeleniny

10.12.2014 00:01

Dýňový pudink s chia semínky

28.11.2014 00:01

Papája může snížit riziko rakoviny děložního čípku o 81% u žen s virem HPV

24.11.2014 00:01

Jak používat křížaly

10.10.2014 00:01

SPIRALIZÉR, pomůcka která vám pomůže nakrájet zeleninu

1.10.2014 00:01

Granátové jablko může brzdit růst metastatického karcinomu prsu

9.6.2014 00:01

Sušené švestky jsou to nejlepší pro vaše kosti

10.4.2014 00:01

Avokáda jako perfektní potravina

8.1.2014 00:01

Acai bobule a jejich zdravotní účinky

15.11.2013 00:01

Kterou zeleninu raději syrovou a kterou vařenou

17.9.2013 00:01

Borůvka černá a její léčebné využití

19.7.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Semena z granátových jablek

15.7.2013 00:01

Jak odstranit toxický vosk z jablek

18.6.2013 00:01

Třešňová smoothies proti zánětům kloubů

24.5.2013 00:01

Čerstvý ovocný či zeleninový fresh, nebo džus z krabice?

14.5.2013 00:01

Pikles: Zdravá kvašená zelenina

20.3.2013 00:01

Jednoduchý půst s ovocnými a zeleninovými šťávami

7.3.2013 00:01

Kořenová zelenina v zimě

15.2.2013 00:01

Konzumace rajčat snižuje riziko mrtvice

9.1.2013 00:01

Grepy a léky nejdou dohromady

20.12.2012 00:01

Banány a jejich zdravotní účinky

8.11.2012 00:01

Objevte borůvku açai

24.9.2012 00:01

Jablka pro zdraví

18.9.2012 00:01

Dýňová semínka vykazují pozitivní účinky proti inkontinenci

1.2.2012 00:01

Draslík pomáhá snižovat krevní tlak

20.1.2012 00:01

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici: Dušené proso, tykev a fazole adzuki

25.11.2011 00:01

Zdravé ovoce z Amazonie: Acai

18.10.2011 00:01

Extrakt z lilku proti rakovině kůže

14.9.2011 00:00

Dieta: 3 jablka denně

16.8.2011 00:00

Třešňový sirup proti kašli

8.6.2011 00:00

Jaké ovoce konzumovat při redukční dietě?

10.5.2011 00:00

Česnek jako antibiotikum

1.11.2010 00:00

Hubnutí s barvami

7.10.2010 00:00

Medový meloun pro dobrý tok krve

10.8.2010 00:00

Milujete ovoce? Pozor, vaše zuby mohou trpět.

6.8.2010 00:00

Artyčoky - zelenina proti nadýmání

30.7.2010 00:00

Zdravá barevnost zeleniny

21.7.2010 00:00

Vyrobte svým dětem zdravou baby stravu

16.7.2010 00:00

Řapíkatý celer obohatí jídelníček i prospěje vašemu zdraví

15.7.2010 00:00

Papája a lidský papilomavirus (HPV)

18.6.2010 00:00

Čatní - ochucovadlo podporující trávení

28.5.2010 00:00

Batáty patří mezi nejvýživnější zeleninu

14.5.2010 00:00

Ovoce a zelenina 5x denně

12.5.2010 00:00

Zelenina a ovoce v zimě

26.1.2010 00:00

RAKYTNÍK – ROSTLINA BUDOUCNOSTI

18.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici – Zimní salát z červené řepy a kysaného zelí

27.11.2009 00:00

Salát na talíři

16.9.2009 00:00

Kuřáci, jezte syrovou brokolici!

16.7.2009 00:00

Jezte BIO, žijte BIO

2.6.2009 00:00

Zelí a jeho léčivé vlastnosti

9.2.2009 00:00

Banánová dieta pobláznila Japonsko

18.11.2008 00:00

Brokolice údajně pomáhá i proti následkům cukrovky

10.9.2008 00:00

Švestky a slívy - zdravé pochoutky

21.8.2008 00:00

Vodní melouny mohou fungovat jako viagra

20.8.2008 00:00

Potvrzeno: brokolice chrání proti rakovině

15.8.2008 00:00

Umebošky - léčivé švestky

8.4.2008 00:00

Sušené švestky mohou podle vědců ochránit zuby

14.1.2008 00:00

Šťáva z granátových jablek pomáhá v ložnici

31.12.2007 00:00

Dýně pomáhají ledvinám a při hubnutí

12.10.2007 00:00

Skoro všechno o šťávách

22.8.2007 00:00

Fenykl

7.3.2007 00:00

Brokolice je super potravina

8.2.2007 00:00

Biostrava dopomáhá k pevnějšímu zdraví

8.1.2007 00:00

Brokolice, květák a zelí proti rakovině

28.6.2006 00:00

Pomeranče, banány a kurkuma proti leukémii

9.5.2006 00:00

Zelím proti chřipce?

3.2.2006 00:00

Grapefruit v roli elixíru mládí

29.12.2005 00:00

Granátová jablka proti rakovině

20.10.2005 00:00

Brokolice chrání močový měchýř

17.8.2005 00:00

Zelenina k vínu

12.8.2005 00:00

Cibule zpomaluje řídnutí kostí

13.4.2005 00:00

Pozor na grepy při užívání léků a antikoncepce

21.2.2005 00:00

Třešně mohou pomoci léčit cukrovku

13.1.2005 00:00

Jablko denně ochrání střeva před rakovinou

2.12.2004 00:00

Léčivý ananas

13.9.2004 00:00

Borůvky téměř proti všem zdravotním neduhům

31.8.2004 00:00

Pickles - kvašené potraviny pro lepší zažívání

11.8.2004 00:00

Ovoce pro zdravé oči

22.6.2004 00:00

Strom noni se s úspěchem využívá i na Kubě

15.4.2004 00:00

Špenát může sehrát významnou roli při léčbě slepoty

3.4.2004 00:00

Čím více televize, tím méně ovoce a zeleniny

21.1.2004 00:00

Báječné přírodní léky - Citróny

5.1.2004 00:00

Středomořská strava chrání srdce

27.11.2003 00:00

Nedostatek ovoce a zeleniny hromadně zabíjí

18.11.2003 00:00

Jablka a hrušky pro zdravé plíce

5.9.2003 00:00

Šťáva z vodního melounu pro regeneraci organismu

2.9.2003 00:00

Pročistěte si tělo čerstvým ovocem a zeleninou

12.6.2003 00:00

Proti parazitům granátová jablka, česnek a cibule

11.3.2003 00:00

Fytochemikálie proti rakovině

17.1.2003 00:00

Zelenina pro různá roční období

9.1.2003 00:00

Zelenina a koření pomáhá léčit

11.9.2002 00:00

Brokolice působí proti bakterii Helikobakter pylori

31.5.2002 00:00

ŠPENÁT - mýtus Pepka námořníka

30.4.2002 00:00

Fenykl - večeře pro labužníky, koření i léčivka

25.3.2002 00:00

Pomeranče

21.2.2002 00:00

Pozor na plísně v potravinách

20.2.2002 00:00

Kvašené potraviny obohatí váš jídelníček

9.10.2001 00:00

Prehistorická dieta je zdravá

14.6.2001 00:00

Vliv stravy na pocit chladu

13.6.2001 00:00

Rajčata v boji proti rakovině prostaty

26.2.2001 00:00

Jsou ovoce a ořechy potraviny pro mozek?

28.12.2000 00:00

Šťáva z řepy pročišťuje žlučník

22.12.2000 00:00

Proti únavě pomáhá rostlinná strava

9.9.2000 00:00

Návod na správné zacházení s ovocem a zeleninou

22.8.2000 00:00

O zelí a králích

20.6.2000 00:00

Šťávy pro regeneraci (alkoholikova) organismu

6.6.2000 00:00

Ovoce a zelenina

1.3.2000 00:00

Jablko jako lék

7.1.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *