Jablka a hrušky pro zdravé plíce

5.9.2003 00:00
Zdravá výživa

Jablka, hrušky a další ovoce obsahují flavonoidy, žluté pigmenty, které mají ochranný účinek před onemocněním dýchacích cest a plic. Také mohou snížit riziko onemocnění srdce a rakoviny.

Holandští vědci zkoumali 14000 lidí žijících ve městech. Zkoumané osoby rozdělili do tří skupin podle stravovacích zvyklostí. Vědci zjistili, že účastníci výzkumu, kteří jedli dostatek čerstvého ovoce s obsahem flavonoidů, měli menší výskyt chronického kašle a dýchacích potíží.

Mezi flavonoidy existují rozdíly. Jako nejúčinnější se ukázala látka nazývaná katechin. Lidí, kteří užívali více než 20mg této látky denně, měli lepší plicní funkce a onemocněli méně často na astma, zánět průdušek či rozedmu plic.

Dvě jablka obsahují přibližně 15 mg katechinu.

Zdroj: Surfmed

Související články

Šťáva z vodního melounu pro regeneraci organismu

2.9.2003 00:00

Pročistěte si tělo čerstvým ovocem a zeleninou

12.6.2003 00:00

Jak zabránit nadměrné tvorbě hlenů

20.5.2003 00:00

Karotka v těhotenství

14.5.2003 00:00

Přírodní zdroje vitamínů

30.10.2002 00:00

Miska jahod pro zdraví

7.6.2002 00:00

Fenykl - večeře pro labužníky, koření i léčivka

25.3.2002 00:00

Pomeranče

21.2.2002 00:00

Mango

18.12.2001 00:00

Mandarinky

11.12.2001 00:00

Léčivá síla v citronech

27.8.2001 00:00

Zdravý chřest

24.4.2001 00:00

Ovoce a zelenina

1.3.2000 00:00

Jablko jako lék

7.1.2000 00:00

Co jedí lidé, kteří nedostanou rakovinu

1.1.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *