Jablko jako lék

7.1.2000 00:00
Zdravá výživa

Je nejen poživatinou, ale také lékem. Povzbudivě působí na nervovou soustavu, množstvím minerálů a vitaminů celkově posiluje organismus. Dovoleno je i lidem nemocným cukrovkou. Jablka mají protizánětlivé, mikrobiální a krvetvorné účinky.

Existuje hodně druhů jablek s různým obsahem vitaminů a minerálních látek. Z lidové medicíny je známo, že zelená jablka léčí i zastaralé katary žaludku. (Oloupané jablko se rozmačká na kašičku a hned se sní, protože velmi rychle oxiduje a černá).

Vnitřní použití

REGENERACE A DETOXIKACE - každé ráno a večer konzumovat jedno jablko (nejsou-li chemicky ošetřena, pak včetně slupky).
PRŮJEM - během dvou dní jíst strouhaná jablka, množství má být přiměřené věku. ZÁCPA - kyselá jablka povzbuzují činnost střev.
PORUCHY TRÁVENÍ, PORUCHY ŽALUDEČNĚ-STŘEVNÍHO TRAKTU, VODNATELNOST, SKLERÓZA, DNA, REVMATISMUS, CHUDOKREVNOST, HYPERTONIE, BOLESTI HLAVY, ZÁVRATĚ, ŠUMĚNÍ V HLAVĚ - syrová, vařená nebo pečená jablka.
NACHLAZENÍ A CHRAPOT - výluh ze sušených jablečných listů spařených vařící vodou.
HYPERACIDNÍ GASTRITIDA, VŘEDY ŽALUDKU, DVANÁCTERNÍKU - užívají se sladké plody jablek.
HYPOACIDNÍ GASTRITIDA A SPASTICHÁ KOLITIDA - užívají se kyselé druhy jablek. CHŘIPKA, NACHLAZENÍ - přejde rychleji, jestliže jako jediný pokrm za 2-3 dny zkonzumujeme přibližně 1 kg syrových strouhaných jablek denně.
VYSOKÁ HLADINA CHOLESTEROLU - látky obsažené v jablku snižují hladinu cholesterolu.
HOREČKA - nastrouhané jablko a šťáva z něj účinně sráží teplotu.
BRONCHITIDY, REVMATISMUS, ŽALUDEČNÍ PROBLÉMY - každý den pít jakékoliv množství odvaru ze dvou nebo tří jablek vařených v 1 1 vody - vaříme 15 minut. Odvar z rozmačkaných jablečných slupek v poměru 1 lžička na 1 sklenici vařící vody, necháme vylouhovat 1/2 hodiny. Denně vypít 4-6 sklenic.
PÉČE O ZUBY - jablko zkonzumované po večeři čistí a bělí chrup, před použitím zubní pasty a kartáčku. Zchroupáním jednoho jablka dosáhneme odstranění zubního plaku.
KAŠEL - odvar z jabloňových květů (30 g na 1 1 vody) uklidňuje a zmírňuje záchvaty kašle.
JABLEČNÝ OCET - snižuje nadváhu, spaluje tuky a potlačuje pocit hladu.

Vnější působení

POPÁLENINY, OMRZLINY, DLOUHO SE HOJÍCÍ RÁNY, JIZVY - užívá se čerstvá kašička z jablek.
TRHLINKY NA PRSNÍCH BRADAVKÁCH A V ÚSTECH - užívá se směs čerstvé kašičky s máslem.
PÉČE O PLEŤ - čerstvá jablečná šťáva používaná ke zvlhčování posiluje a regeneruje pokožku tváře, prsou a šíje.

Zdroj: Johan Richter - Léčení ovocem a zeleninou

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Jablka mám ráda,jím jedno denně,jsou zdravá.Doporučuji,zasytí žaludek...
Zdena  |  11.6.2007 08:01

vazeni po jablkach neni nikomu spatně,ten pocit je jen o odchazení špíny...
lubos  |  1.9.2007 10:52

Ahojky, jsem atopička a alergička! Donedávna jsem nemohla jablka a jiná...
Niki  |  27.9.2007 20:36

luboši,taky se na věci takto dívám,jen se o tom těžko s lidmi mluví.
danda  |  27.9.2007 22:47

Magore, já bych ti dal Stvořitele
Karel Uzdichcal  |  3.2.2009 13:48

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *