Jak grilovat mořské ryby

10.7.2015 00:01
Zdravá výživa

Mořské ryby jsou nejen výborným zdrojem jódu a omega 3 mastných kyselin, ale zároveň mohou být i velmi chutným a nízkokalorickým zpestřením v jídelníčku. Grilování ryb však s sebou přináší i mnohá úskalí. Víte například, která ryba se má připravovat podobně jako hovězí steak? Musí se ryba marinovat? A jakými způsoby lze vlastně ryby grilovat? To vše se dozvíte v následujícím článku.

Rada 1: Vyberte vhodnou rybu
Základem úspěchu při grilování je správný výběr vhodné ryby. „Při nákupu si všímejte několika základních věcí. Čerstvá ryba by měla mít červené nebo fialové žábry, napjatou kůži s kovovým leskem a jasné, průhledné a vypouklé oči. Starou rybu často snadno poznáte i podle vůně, respektive podle zápachu. Čerstvá mořská ryba voní vodou a mořem, nikoliv rybinou,“ vyjmenovává Marek Sedlák z restaurace Nordsee.


Před samotným grilováním rybu dobře opláchněte. Pokud hodláte grilovat menší ryby, jako jsou například makrely či sardinky, pak je ponechejte vcelku, pouze je nařízněte a potřete olejem. Do nařízlých míst můžete vetřít marinádu či umístit bylinky. Některé druhy, jako jsou tuňák, mečoun či losos lze připravovat nakrájené na filety. Při grilování se totiž tak snadno nerozpadají. Například tuňák se pak správně připravuje podobně jako hovězí steak. Tedy nakrájený na silnější plátky a propečený jen velmi zlehka.


Rada 2: Připalování masa zabrání vhodné pomůcky
Při grilování ryb musíte především postupovat rychle. Příliš dlouhé opékání by totiž maso zbytečně vysušilo. Obecně platí, že filety stačí grilovat pár minut. Pokud ovšem opékáte větší kusy ryb vcelku, připravte se i na delší čas pečení. Řada lidí dělá tu chybu, že rybu pokládají přímo na gril. Často se pak ryba přichytává přímo na rošť či při otáčení kusy masa roštem propadávají do ohně. Pokud jste nuceni rybu položit přímo na gril, pak alespoň rošt nejprve potřete olejem.


Propečené a křupavé kůže dosáhnete tak, že ryby umístíte při grilování do speciálních košů na ryby, na mřížku či na speciální grilovací tácky. „Pro grilování ryb jsou ideální speciální pláty, které umístíte přímo na rošt grilu. Narozdíl od něj jsou ale obvykle hladší a plošší, takže rybu snadněji otočíte. Ryby snadno upečete i na žulových grilovacích deskách. Abyste předešli připečení masa, povrch nejprve rozehřejte a následně potřete olejem,“ radí Marek Sedlák z restaurace Nordsee, která se přípravou ryb a rybích pochoutek zabývá už více než sto let.


Rada 3: Koše, desky či papiloty. Ryby lze na grilu nejen péct, ale i vařit
Zkušenější kuchaři mohou zkusit menší ryby vcelku propíchnout podél celé páteře očištěným a naolejovaným dřevěným prutem. „Ryby pečené na prutu lépe drží pohromadě, snadněji se otáčí, neboť se přichytnou na dřevo zevnitř, a díky pečení přímo na prutu hezky voní,“ doplňuje Marek Sedlák z restaurace Nordsee. Pro zachování maximální šťavnatosti rybího masa doporučují odborníci umístit rybu spolu s bylinkami, olejem, citrónem a solí či vlastní marinádou do alobalu či papiloty a péct na okraji grilu. Papilota je označení pro speciální alobalovou kapsu ve tvaru srdce, která se vlivem páry nafoukne a rybu tak připraví pomocí cirkulace horkého vzduchu. Tímto způsobem rybu spíše uvaříte, takže se nevysuší a zachová si svou šťavnatost.


Obecně pak při grilování ryb platí, že solit byste je měli až těsně před grilováním, manipulaci s nimi omezit na minimum a ponechávat ploutve a kůži, čímž zabráníte rozpadání. Výhodou ryb je, že se nemusí hodiny dopředu nakládat a silně ochucovat marinádami jako jiné maso. Stačí kvalitní čerstvé ryby, sůl, bylinky, citrón a olej a výsledek v podobě delikátní chuti na sebe nenechá dlouho čekat.


K dotažení kulinářského umění až do zdárného konce potřebujete ještě kvalitní recepty. Jak připravit plněnou grilovanou makrelu poradil šéfkuchař rybí restaurace Nordsee.


Plněná grilovaná makrela
Doba přípravy: asi 25 minut
Ingredience (4 osoby):
4 makrely , 350 g každá
2 stroužky česneku
1 snítka tymiánu
1 snítka meduňky
1 čajová lžička mořské soli
Černý pepř
Olivový olej
4 grilovací kleště na ryby
Postup:
Makrely omyjte pod tekoucí studenou vodou. Vysušte papírovým ubrouskem a prokrojte dle ilustrace. Oloupejte česnek a do každé makrely vložte 1 polovinu stroužku česneku, 2 lístky tymiánu a 4 až 6 lístků meduňky. Okořeňte vnitřek makrel mořskou solí a čerstvě umletým pepřem. Grilování si usnadníte použitím grilovacích kleští na ryby. Než ryby vložíte dovnitř, potřete kleště olivovým olejem. Makrely jsou hotovy zhruba po 15 minutách na grilu (pravidelně obracejte). Jako přílohu doporučujeme v alobalu pečené brambory s tzatziki, čerstvý farmářský chléb a olivy.

Související články

Jak naservírovat dětem rybu, aby jim chutnala

31.10.2014 00:01

Jak poznat čerstvou rybu?

29.8.2014 00:01

Vitamín E a selen snižují toxicitu rtuti

19.2.2014 00:01

Zdroje omega 3 mastných kyselin

15.5.2013 00:01

Při hubnutí je důležitý přísun jódu

12.4.2013 00:01

Jód je nezbytný pro dobrou imunitu i pro hubnutí

11.3.2013 00:01

Pětina těhotných Češek má poruchu štítné žlázy

20.2.2013 00:01

Jak správně zacházet s kaprem?

24.12.2012 00:01

Maminky nezapomínejte na jód!

21.12.2012 00:01

Omega-3 kyseliny: od posílení dětské imunity po prevenci stařecké demence

9.11.2012 00:01

Omega 3 masné kyseliny pomáhají ochraňovat periferní nervy po zranění

23.2.2012 00:01

Jód a jeho význam pro děti

27.1.2012 00:01

Jód a jeho význam pro lidský organismus

20.12.2011 00:01

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici: Losos na kapustě se zázvorem

10.11.2011 00:01

Nevolnost po nadměrné konzumaci ryb

25.7.2011 00:00

Nejhorší postupy při přípravě jídla

28.9.2010 00:00

Pozitivní účinky ryb na naše zdraví závisí na jejich přípravě

23.12.2009 00:00

Omega-3-mastné kyseliny chrání lidský zrak

24.9.2009 00:00

Vědci vylepší kapří maso a ověří jeho účinky na lidech v lázních

2.2.2009 00:00

Těžké kovy a chronická onemocnění

25.11.2008 00:00

Ryby v jídelníčku malých dětí prý snižují riziko ekzémů

21.10.2008 00:00

Středomořská strava v těhotenství omezuje u dětí riziko astmatu

25.1.2008 00:00

Omega 3 kyseliny

13.12.2007 00:00

Rybí tuk prý přispívá k duševní svěžesti ve stáří

16.5.2007 00:00

Rtuť v rybách může poškodit zdraví

23.2.2007 00:00

Rybí tuk ozdravuje i zkrášluje

24.11.2006 00:00

Zdraví prospěšné omega 3 mastné kyseliny

28.2.2006 00:00

Živočišná strava podporuje vznik zánětů při revmatismu

29.8.2005 00:00

Grilovat lze i zdravě

15.7.2005 00:00

Kyseliny omega-3 mohou snížit riziko úmrtí na srdce až o polovinu

10.6.2005 00:00

Evropané mají v zubech tuny rtuti; po smrti se dostane do vzduchu

30.8.2004 00:00

Atletům s dušností pomůže rybí tuk

12.3.2004 00:00

Rybí tuk aneb Omega-3 nenasycené mastné kyseliny

16.9.2003 00:00

V Německu berou akrylamid v potravinách vážně

19.11.2002 00:00

Jak se chránit před rakovinotvorným akrylamidem v potravinách

22.10.2002 00:00

Těhotné a kojící by měly mít větší přísun jódu

5.3.2002 00:00

Degenerující strava

12.2.2002 00:00

Test: Kolik toho víte o rybách?

6.6.2001 00:00

Dobré a špatné tuky

22.5.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Jasne pro by se nehodilo? Ma nejakou vyraznou chut nebo jake pivo myslite?
Kaja  |  1.7.2016 10:18

No nevim presne, je to pivo smichane s energetakem dohromady tak je to takove...
Adam  |  1.7.2016 13:13

Jako zni to zajimave. Zkousel jste to teda k te rybe nakonec?
Kaja  |  22.7.2016 15:23

No nakonec ne, ale pak jsme poradali grilovacku jeste normalne se stejkama a...
Adam  |  28.7.2016 16:09

Tak super ja to taky koupim a ochutnam, jsem zvedava.
Kaja  |  29.7.2016 13:13

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *