Jak otevřít kokos a jeho zdravotní účinky

29.10.2014 00:01
Zdravá výživa

V obchodech se zdravými potravinami bývají k dostání dva oblíbené druhy kokosových ořechů: klasické hnědé s pevnou vláknitou slupkou a mladé zelené. Mladé kokosy mají měkkou zelenou slupku a bílou jemnou dužinu. Prodávají se oloupané, se špičkou seříznutou do kónického tvaru. Najdete je většinou v oddělení s chlazenými potravinami, zabalené do potravinové fólie.

Zralé hnědé kokosy mají velmi hutnou a suchou dužinu a obsahují málo vody, zatímco mladé zelené mají jen málo měkké dužiny a obsahují 235 až 355 ml vody. Vybírejte plody s měk­kou, houbovitou slupkou bez tmavých nebo fialových skvrn nebo prasklin ve spodní části.

Kokosová voda obsahuje velké množství draslíku a dalších elektrolytů a je skvělou alternativou přesla­zených sportovních nápojů. Můžete ji přidávat do koktejlů nebo smíchat s hrstí špenátu a připravit si sladký a pěnivý revitalizační nápoj. Kokosovou dužinu lze skladovat tři dny v chladničce nebo libovol­ně dlouho v mrazáku.

Otvírání kokosu

  1. Na odstranění bílé skořápky ze „špičky“ kokosu použijte ostrý nůž. Po odkrojení se objeví hnědý ořech.
  2.  Kokos položte na bok a pevně přidržte za spodní část. Ostří nabrouše­ného sekáčku namiřte na vyčnívající špičku oloupaného ořechu a rázně ji odsekněte. Možná budete muset zaseknout několikrát, podle ořechu.
  3.  Jakmile se sekáček podaří pevně zaseknout, ořech postavte dnem dolů a sekáček nadzdvihněte i s odseknutou špičkou. Špička se přiroze­ně odlomí po obvodu vzniklé pukliny a vytvoří dokonalé „víčko“.
  4.  Kokosovou vodu před použitím přeceďte přes jemné síto, abyste odstra­nili zbytky skořápky.
  5.  Kokosová voda by měla být čirá nebo jen mírně zakalená a sladká.

Pokud je nachová, růžová nebo hodně kalná, nebo jestliže divně pách­ne, měli byste vyhodit celý ořech. Než kokosovou vodu použijete, vždy ji nejprve ochutnejte. Kokosovou vodu uložte do chladničky a spotřebujte během tří dnů.

Vydlabání kokosové dužiny

  1.  Na vydlabání dužiny použijte stěrku nebo velkou lžíci. Podle stáří kokosu může být dužina měkká jako želatina, nebo také silná a tuhá.
  2.  Loupacím nožem odstraňte všechny malé zbytky skořápky.
  3. Dužinu nakrájejte na proužky ostrým nožem.

Tuhá kokosová dužina je skvělá na přípravu nudlí a sušeného kokosového „masa“. Měkká dužina se hodí do omáček a koktejlů.

BLAHODÁRNÉ ÚČINKY KOKOSŮ

Kokosy mají na naše zdraví blahodárný vliv díky obsahu kyseliny laurové, která je prekurzorem monolaurinu, který má antimikrobiální, antioxidační, antimykotické a antibakteriální účinky. Kokosový olej je obzvlášť účinný při různých typech kožních onemocnění, jako je dermatitida, ekzém a lupénka. Užívá se jak vnitřně, tak zevně potíráním postižených oblastí.

Kokosový olej:

  • Pomáhá usmrcovat viry, které způsobují chřipku, opary, žloutenku a spalničky.
  • Pomáhá usmrcovat bakterie, které způsobují vředy, onemocnění dásní a infekce hrdla.
  • Pomáhá usmrcovat plísně a kvasinky, které způsobují kandidózy, pásový opar a atletickou nohu.
  • Snižuje produkci „špatného“ cholesterolu (LDL).
  • Je rychle odbouráván v játrech ve formě glukózy.
  • Zlepšuje činnost metabolismu.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Zmírňuje záněty a pomáhá při obnově tkání.
  • Zlepšuje zažívání a vstřebávání vitaminů a minerálů.


Bio kokosový olej můžete zakoupit na 001shop.cz

Přidat komentář

 
* *