Jak podpořit zažívání

27.3.2002 00:00
Zdravá výživa

Různé druhy koření a bylin pomáhají dodat jídlům dobrou chuť a zároveň mají mnoho zdraví prospěšných vlastností. Navíc jejich použití nám dovolí výrazně snížit dávku soli. V následujícím článku se budeme věnovat především těm druhům, které jsou prospěšné pro trávicí systém a mohou pomoci při léčbě zažívacích potíží.

Anýz
Zabraňuje nadýmání a trávicím potížím. Používá se především do pečiva, kompotů, červeného zelí, okurek, dýní a hub. Jeho chuť je velmi výrazná a proto je vhodná opatrnost při dávkování.

Bazalka
Posiluje žaludek a zlepšuje trávení. Je vhodná do salátů, masitých a bramborových jídel.

Česnek
Upravuje trávení a působí proti rozmnožení kvasinek, plísní a choroboplodných mikroorganismů v trávicím systému. Lze použít do polévek, salátů, těstovin, zálivek na maso či do pomazánek.

Estragon
Je prospěšný u zažívacích potížích všeho druhu. Může se používat do omáček, polévek a pomazánek.

Fenykl
Pomáhá při žaludečních a střevních potíží. Působí proti nadýmání. Semínka fenyklu se mohou přidávat do pečiva a polévek.

Kerblík
Pomáhá čistit játra. Lze jím kořenit polévky, smetanové omáčky, ryby a zeleninové saláty.

Kmín
Působí blahodárně na žaludek a zažívání. Přidává se k těžce stravitelným jídlům, jako je vepřová pečeně a zelí. Dále se přidává do chleba, tvarohových pomazánek a při vaření brambor.

Kopr
Posiluje orgány trávicí soustavy. Přidává se do omáček, tvarohových pomazánek a okurkových salátů.

Mateřídouška
Může podpořit funkce žlučníku. Lze ji přidat do polévek, omáček a zeleniny.

Pampeliška
Podporuje funkce jater. Mladé čerstvé lístky lze využít pro přípravu špenátu či salátů. Sušené lístky lze přidávat do polévek a kořeněných omáček.

Pelyněk
Je účinný při nechutenství a poruchách trávení. Je vhodný pro okořenění tučných pokrmů, luštěninových jídel, bramboračky, bílého zelí, hub či kapusty.

Sedmikráska
Upravuje činnost jater. Je vhodná k tučným jídlům.

Šalvěj
Utišuje žaludeční bolesti a podporuje trávení. Hodí se k úpravě masitých jídel, ryb, drůbeže, zvěřiny.

Při používání koření můžete zapojit svou vlastní fantazii a vykouzlit stará známá jídla s novou chutí.

Autor:mk

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Holky mě ani číky nepomůžou, má střeva jsou nevychováná a vykadit se...
hjr  |  9.2.2009 19:20

Lenko a jak se Ti to povedlo, že jdeš srát hned ráno. Já tam mohu sedět...
Pavel  |  23.5.2010 13:29

Ahoj, začni užívat ráno a večer vlákninu - psylium 1čajovou lžičku...
Granvin  |  25.5.2010 08:39

Já když vstanu tak si dám glycerinový čípek nebo klystýr
Lukáš  |  16.12.2011 14:45

Trpela jsem nechutenstvim docela dlouhou dobu skrz stres v praci… Myslim ze...
pata  |  18.2.2016 11:55

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *