Jak se zbavit závislosti na pečivu

12.5.2016 00:01
Zdravá výživa

Přečtěte si tipy, jak postupně vyřazovat běžné pečivo ze svých jídelníčků.

1.tip: Pokud jste rozhodnuti jíst více syrové rostlinné stravy, ale pořád vás doma láká pohled na pečivo, které váš zbytek rodiny miluje, požádejte je, aby před vámi toto pečivo uskladňovali na místě, kde jej nebudete mít běžně na očích. Nebude vás tak často lákat a vy si jej třeba všimnete až večer, kdy budete připravovat své rodině večeři.


2.tip: Pokud denně sami nakupujete, zkuste pečivo kupovat např. s třídenním intervalem, tzn. ne každý den, ale co tři dny. Ve dnech, kdy doma pečivo nebude, zkuste vytvořit večeře bez této položky.


3. tip: Začněte si péct pečivo doma. Z naší zkušenosti je skvělé zadělat na kváskový chléb. Kvásek se v prvním, druhém a třetím dni přikrmuje a až čtvrtý den se zpracuje v chléb, který pak kyne přes noc a další den ráno se upeče. Tento chléb je výborný ze žitné mouky a je bez droždí. Navíc pokud si dáte 2 krajíce, cítíte se dostatečně syti a nehrozí přejedení klasickým „nafouknutým“ chlebem z obchodu, který je kolikrát svým složením více než záhadný! Ke všemu, když tři dny čekáte na vytvoření kvásku, můžete tyto dny využít k vypuštění jakéhokoli pečivá a těšit se na krajíček toho vašeho vlastního.
nm snadné trávení jezte buď s medem, ten obsahuje enzym amylázu, který pomůže chléb v těle lépe natrávit, nebo jezte chléb jen k zelenině.
Nekombinujte jej s živočišnými produkty. Při trávení pečivá v kombinaci s máslem či sýrem dochází ke střetnutí bílkovin, tuků a sacharidů, a tím k acidóze - překyselení.


4. tip: Další možností, jak se zbavit závislosti na pečivu, může být jeho nahrazení syrovými sušenými tzv. raw chleby, raw plackami, raw sušenkami, vše připravované do 42 °C. Například když budeme chystat jídlo tvořené klasickým pečivem svým členům rodiny, s nějakou opravdu výjimečnou raw pomazánkou, mějme po ruce vždy kus sušeného raw chlebu nebo raw placky a pomazánku si na něj pěkně namažme. Já jsem zvyklá „uždibovat“ už při chystání jídla, takže i tento způsob mi v mém snažení odolat klasickému pečivu pomohl.


Vše nakonec může směřovat k tomu, že si uvědomíme, jak funguje naše trávení ve dnech s rostlinnou stravou bez pečivá a ve dnech, kdy pečivo jíme. Pokud se nám zalíbí pocity s trávením spojené v období bez chleba či rohlíků, my sami při vnímání našich těl začneme automaticky pečivo více a více vyřazovat, až si nakonec uvědomíme, že jej vůbec nechceme. K tomu však, jako ke všemu v našich životech, musíme dospět každý sám za sebe. Jak jednoduše připravit raw chleba či placky, raw sušenky i raw „sýr“ se můžete dozvědět v jedné z mých e-knih na www.vitarianstyle.com.

Zdroj: Eva Peršinová - Raw food jako zážitek, nakladatelství Grada

Související články

5 zajímavostí o syrové stravě

9.5.2016 00:01

Ortorexie - zdravá strava zahnaná do extrému

3.3.2016 00:01

Bezlepkový jídelníček pro udržení váhy - ženy

25.11.2015 00:01

Odlehčete tělu omezením lepku ve stravě

2.11.2015 00:01

15 stravovacích návyků staletých

14.9.2015 00:01

7 důvodů, proč nemůžete zhubnout

20.8.2015 00:01

Bez lepku. Bez laktózy. S chutí!

28.7.2015 09:51

Zkuste očistu raw stravou

9.4.2015 00:01

Jak připravit své vlastní domácí mandlové mléko

27.2.2015 00:01

Nejlepší rostlinné zdroje bílkovin a kolik bílkovin potřebujete

19.9.2014 00:01

22 rad, jak omládnout se zdravými potravinami

26.8.2014 00:01

3 plevele účinnější než léky

28.5.2014 00:01

Pšenice má negativní vliv na mozek

7.3.2014 00:01

Kterou zeleninu raději syrovou a kterou vařenou

17.9.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Chia semínka

30.5.2013 00:01

VZP výrazně zvýšila příspěvky na bezlepkovou dietu

16.5.2013 00:01

Jak jíst semena

13.5.2013 00:01

Vaření s klíčky

9.4.2013 00:01

Namáčení a klíčení zrn, semen a ořechů

13.11.2012 00:01

Brokolicové klíčky nejen proti rakovině prsu

23.7.2012 00:01

10 rostlin, které byste neměli vyhazovat z jarní zahrady

8.6.2012 00:01

Pochutnejte si na květinách

29.3.2011 00:00

Syrová, vařená, nebo kupovaná strava pro kočky?

7.1.2011 00:00

Pečivo při redukci váhy? Jistě, ale vybírejme dobře

28.5.2010 00:00

Vegetariánské zdroje vitamínu B12

21.5.2010 00:00

Potraviny podporující rozvoj zánětů v těle

17.12.2009 00:00

Ne každé tmavé pečivo je celozrnné

29.8.2007 00:00

Snesitelnost syrové stravy

26.10.2006 00:00

Co byste neměli jíst v zimě

9.1.2006 00:00

Škrob v obilovinách neprospívá zdraví

18.10.2005 00:00

Slezina má ráda sladkou chuť

16.9.2005 00:00

Obilná tráva v boji proti rakovině

16.11.2004 00:00

Jak se zbavit závislosti na cukru

6.1.2004 00:00

Enzymy v naší stravě

10.10.2003 00:00

Strava pro zdravé tlusté střevo

13.12.2002 00:00

Syrová strava - pro a proti

12.11.2002 00:00

Zelenina a koření pomáhá léčit

11.9.2002 00:00

Potraviny podporující váhový přírůstek

24.10.2001 00:00

Průmyslově zpracované potraviny přispívají k nadváze

10.10.2001 00:00

Zajatecká dieta

21.5.2001 00:00

Náš denní chléb

18.5.2000 00:00

Starobylý výživový systém - mazdaznan

8.5.2000 00:00

Jablko jako lék

7.1.2000 00:00

Související produkty

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Díky za článek, jsem závislá na pečivu, každý den si kupuju do práce...
Saraj  |  8.6.2016 14:34

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *