Jak sladili naši předkové?

5.10.2001 00:00
Zdravá výživa

Především si vyráběli různé sirupy, například z hrušek, jablk, mrkve a řepy. Také připravovali ze švestek povidla bez cukru. Především však sušili velké množství ovoce. Křížaly nebyly ve staré lidové výživě jen pamlskem, ale součástí denního jídla.

Také se s oblibou pekly tzv. mrkvance, tj. sladké moučníky z mrkve. Z malých rozdrcených usušených hrušek se připravoval prášek, tzv. prachanda, s níž se sladily kaše. Pokud se užíval med, pak vždy jen v malých dávkách, byl pokládán spíše za lék.

K těmto inspiracím z výživy našich předků můžeme jako zdroj sladké chuti nabídnout ještě mnoho dalších substancí: cibuli v různé úpravě, včetně sušené, zelí, obilí - zvláště pšenici a ječmen, mák, kokosovou moučku, skořici, ořechy, mandle, fenykl, anýz, sladké dřevo, ječný slad a z něj vyrobená sladinka, rozinky, křížaly a čerstvé ovoce, popř. tmavý cukr. Je nezbytné ověřit si svou vlastní citlivost na tuto lákavou poživatinu. Velmi záleží na složení jídelníčku, na tělesné kondici, na počasí a ročním období i na typu energetického vybavení s větší složkou jin nebo jang. Cukr je extrémně jin potravinou, a proto škodí méně lidem s dostatkem jang energie.

Zdroj: Miluše Kubíčková - Vůle ke zdravému životu

Související články

Cukrová závislost

20.6.2001 00:00

Omezte nealko nápoje

22.5.2001 00:00

Proč ženy mají sladkosti raději než muži?

15.2.2001 00:00

Čím nahradit bílou drogu?

7.1.2001 00:00

Tak to by mě tedy zajímalo, co vlastně mám jíst ?

19.10.2000 00:00

Jak se léčil lid

19.3.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Především sbírali mízu břízy a v kanadě i javoru, a z ní vyráběli...
Jan Kola  |  12.12.2001 21:33

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *