Jak správně vybrat nápoj k rybímu pokrmu

16.4.2015 00:01
Zdravá výživa

Odborníci často informují o nenahraditelných živinách, které pro lidský organismus rybí pokrmy představují. Ryby bychom podle výživových specialistů měli konzumovat dokonce až 3x týdně. Konzumace rybího masa však podporuje vylučování většího množství vody a solí z organismu a je proto třeba tyto pokrmy spojit také s dostatečným příjmem tekutin. Čím ale rybí pokrmy zapíjet, abychom chuť křehkého rybího masa podpořili? A které nápoje se naopak k rybě nehodí vůbec? To vše objasníme v následujících odstavcích.

Konzumací ryb získáváme důležité živiny, ale máme žízeň

Říká se, že s rybou si kupujeme kousek svého budoucího zdraví. Rybí maso totiž obsahuje plnohodnotné a lehce stravitelné bílkoviny, kvalitní tuky a také důležité vitamíny a minerály. Odborníci proto doporučují konzumovat ryby 2x až 3x týdně a střídat jak sladkovodní, tak i mořské. Vynechávat bychom neměli ani tučnější makrely, tuňáky či lososy, které obsahují více omega-3 nenasycených mastných kyselin. Důležitý je však při konzumaci ryb i dostatečný příjem tekutin. Při konzumaci jídla složeného převážně z rybího masa se totiž z těla vylučuje více vody a solí. Tělo si chybějící živiny nahrazuje z tělních zásob a dostavuje se pocit žízně. Které nápoje jsou však k rybám nejvhodnější? Prvním měřítkem je teplota moku. Ta by měla být chladná.

K pokrmům z mořských ryb vynechejte červené víno

Jak u pokrmů ze sladkovodních, tak i mořských ryb, je obvykle doporučováno víno. Gurmáni k rybám nejčastěji doporučují bílé, které se dále vybírá dle druhů ryb a dle tepelné úpravy. V současnosti však nejsou výjimkou ani vína  červená, která se dříve podávala výhradně k červenému masu. Červenému vínu bychom se však měli vyhnout u mořských ryb. „Při výběru vína je dobré vždy pamatovat na to, že u mořských ryb je vyšší koncentrace soli. Kvůli tomu se u těchto ryb vyhýbáme tříslovinám, které jsou obsaženy v červených odrůdách vín. Sůl a třísloviny se navzájem ovlivňují, vzniká hořká chuť a mohou tak dojem z rybího pokrmu úplně zničit,“ radí Marek Sedlák z restaurace Nordsee.

Chardonnay, ryzlink nebo šampaňské?

U většiny rybích pokrmů v České republice dominují bílá, případně šumivá či růžová vína. K jemným rybím pokrmům například z tresky se hodí lehká, suchá bílá vína na bázi sauvignonů, suchých ryzlinků či veltlínů. Pokud se rozhodneme pro hutnější a tučnější ryby jako jsou tuňák či losos, je vhodné volit spíše odrůdy vín jako je Rulandské šedé či burgundské Chardonnay. Zapomínat nesmíme ani na stále oblíbenější mořské plody. „K humru, krabům, ústřicím nebo langustě se výborně hodí šumivá vína, kupříkladu Prosecco či kvalitní šampaňské, dále třeba Chablis nebo dobře vychlazené rosé. Ke grilovanému humru ladí Brunello di Montalcino. Kalamáry nebo pokrmy z mušlí je pak možné vhodně doplnit jasně červeným vínem burgundským,“ doporučuje Marek Sedlák z Nordsee. Pokud se rozhodnete pro červené víno, vyhněte se plným a těžkým jídlům. Lehká červená vína, třeba Rioja nebo Dornfelder, se ale dají vhodně zkombinovat s grilovaným tuňákem nebo mečounem.

S pivem si rybu nevychutnáte, zkuste raději minerálku

Čechy často k rybímu pokrmu vábí vedle vína také pivo, které je v tuzemsku značně populární. Milovníky zlatého moku však od pití při konzumaci spíše odradíme. Ačkoliv se výborně hodí ke smažené variantě ryby nebo k pečenému kapru, kvůli specificky nahořklé chuti nápoje si řada lidí jemnou chuť ryby správně nevychutná. Velmi příjemná a vhodná je však tradiční chlazená minerálka nebo sodovka. Volit bychom měli spíše neslazené varianty, které mají neutrální chuť. Pokud jsme zvyklí na sladší nápoje, přidáme sirup, ale jen v takovém množství, že lze jen nepatrně cítit nasládlou příchuť. Příliš sladká chuť by opět kazila celkový dojem z rybího pokrmu. Tato zásada platí i v případě již hotových slazených nápojů. V restauraci si lze ve většině případů například objednat džus naředěný s vodou, který je rovněž vhodnou alternativou.

Související články

Jak naservírovat dětem rybu, aby jim chutnala

31.10.2014 00:01

Jak poznat čerstvou rybu?

29.8.2014 00:01

Filé z aljašské tresky pro děti

19.5.2014 00:01

3 potraviny, které obsahují vitamín D

6.12.2013 00:01

Zdroje omega 3 mastných kyselin

15.5.2013 00:01

Omega-3 kyseliny: od posílení dětské imunity po prevenci stařecké demence

9.11.2012 00:01

Ryba fugu - jídlo s příchutí smrti

20.6.2012 00:01

Jak se vyhnout otravě z jídla

8.11.2011 00:01

Nevolnost po nadměrné konzumaci ryb

25.7.2011 00:00

Kontaminující cizorodé látky v potravě

15.6.2011 00:00

Pravidelná konzumace ryb může chránit před rakovinou

2.10.2009 00:00

Konzumace sladkovodních ryb pomáhá snižovat hladinu cholesterolu

24.4.2009 00:00

Potraviny pro zdravou štítnou žlázu

26.3.2009 00:00

Vědci vylepší kapří maso a ověří jeho účinky na lidech v lázních

2.2.2009 00:00

Ryby v jídelníčku malých dětí prý snižují riziko ekzémů

21.10.2008 00:00

Středomořská strava v těhotenství omezuje u dětí riziko astmatu

25.1.2008 00:00

Omega 3 kyseliny

13.12.2007 00:00

Zahraniční kuchyně a děti

29.6.2007 00:00

Rybí tuk prý přispívá k duševní svěžesti ve stáří

16.5.2007 00:00

Rtuť v rybách může poškodit zdraví

23.2.2007 00:00

I tradiční štědrovečerní menu může být dietní

20.12.2006 00:00

Rybí tuk ozdravuje i zkrášluje

24.11.2006 00:00

Ryby mění pohlaví pod vlivem lidské antikoncepce

17.8.2006 00:00

Reakce na histamin v potravinách

26.8.2005 00:00

Kyseliny omega-3 mohou snížit riziko úmrtí na srdce až o polovinu

10.6.2005 00:00

Stravování podle bible jako zdravý životní styl

27.5.2005 00:00

Přírodní zdroje jódu

15.2.2005 00:00

Ryby a alergie

15.12.2004 00:00

Sója a rybí tuk chrání před Alzheimerovou chorobou

8.11.2004 00:00

Strava bohatá na ryby údajně podporuje růst plodu

21.5.2004 00:00

Středomořská strava chrání srdce

27.11.2003 00:00

Středomořská strava - balzám na srdce

12.11.2003 00:00

Přecitlivělost na potraviny

16.10.2003 00:00

Skryté nebezpečí v potravinách aneb Lékař detektivem

6.5.2003 00:00

Nebezpečí kontaminace vody a potravin

24.3.2003 00:00

Otrava jídlem

12.10.2001 00:00

Test: Kolik toho víte o rybách?

6.6.2001 00:00

Přidat komentář

 
* *