Jak začít a jak postupovat s živou stravou

9.6.2016 00:01
Zdravá výživa

Kladete si otázky, jak na živou stravu? Jak ji začít aplikovat do svých stávajících jídelníčků, jak si s ní pohrát, aby byla zábavná, pestrá, abyste z ní měli radost a hlavně, aby byla pro vaše tělo a zdraví velmi přínosná?

První možné kroky, jak začít s živou stravou:
Vyměníme svou klasickou snídani (pečivo, jogurt, rohlík, salám) za jakékoli čerstvé ovoce. Ovoce může být v jakékoli formě, kusové, odšťavněné i jako zelený koktejl, tzn. ovoce plus tmavá zelená listová zelenina. Záleží to jenom na vás, co máte rádi, co vám vyhovuje.

Jak potom můžeme pokračovat dál? Myslím si, že tělu musíme dát nějaký ten čas a prostor na to, aby si na změnu tohoto ranního stravování postupně zvyklo. Takže dál pokračujte klasickým obědem, klasickou večeří, jak jste prostě a jednoduše zvyklí. Velmi podstatné je to, že už v dopoledních hodinách podpoříte své tělo v očistném procesu pomocí čerstvého ovoce. Tělo se přes noc a v dopoledních hodinách čistí a regeneruje a čerstvé ovoce tomuto procesu ještě více napomůže.

Po nějakém čase, až si na tuto snídani zvyknete, můžete zařadit druhou změnu ve své večeři. A to tak, že své klasické večerní jídlo nahradíte čerstvým salátem tvořeným zeleninou, listovou zeleninou, oříšky, semínky, avokády i rostlinnými oleji. Pokud byste měli pocit, že vás toto jídlo nemůže dostatečně zasytit, klidně si k němu dejte povařené bezlepkové pseudoobilniny jako jáhly, amarant, pohanku, quinou apod. nebo i třeba kousek klasického chleba. Chléb a zelenina, je z hlediska trávení pořád lepší kombinace než chléb se sýrem či šunkou nebo se salámem a máslem. Postupem času samozřejmě dojde k tomu, že se dokážete zbavit i chuti na tento klasický chléb. Může to být například tím, že se naučíte připravovat syrový raw chleba, který je plný výživy, enzymů...

Za prvé máme tedy ovocné snídaně, na ty jsme si už za tu dobu zvykli, pořád máme šetrně vařený vegetariánský či veganský oběd a teď už s přehledem zařazujeme čerstvé pestré zeleninové saláty na naše večeře.
Takto to může jít dál a dál, až zjistíte, že vám to takto plně vyhovuje, a nebo budete vyzkoušel a v živé stravě se svým vlastním způsobem zorientoval. Můžete také postupovat tak, že si budete dělat ovocné snídaně, dopoledne si dáte další kusové ovoce, na oběd ony zeleninové saláty s namočenými ořechy či raw ořechovými sýry a na večeři si dáte šetrně vařené vegetariánské či veganské jídlo.

Když už tedy budete nějakou tu dobu na ovocné snídani, s šetrně vařeným vegetarián- ským/veganským obědem a zeleninovým salátem s oříšky či semínky k večeři a najednou dostanete chuť na klasický sýr, tak si jej prostě dejte. Vůbec to neřešte, netrapte se tím, neobviňujte se tím, je to prostě přirozený vývoj, i toto k tomu patří. Vůbec si to nemějte za zlé. Samozřejmě i na toto existuje řešení. V rámci živé stravy se dají vytvořit úžasné, výborné raw sýry, které jsou tvořeny semínky, oříšky a dalšími pochoutkami.

Takže jsme si nastínili, jak by mohl přechod a postupné začleňování živé stravy do našich jídelníčků začínat, jak by mohl probíhat. Znovu připomínám, že vše musí být postupné a pomalé, protože při rychlém přechodu na stoprocentně syrovou rostlinnou stravu se mohou vyskytnout kolikrát i docela nepříjemné detoxikační symptomy.


Chci vám ještě znovu připomenout jednu podstatnou věc, a to že živá strava není žádné dogma. Nejde o to, abychom na živou stravu přešli hned, co nejrychleji, a aby naše jídelníčky tvořila jen stoprocentní syrová rostlinná strava. Člověk si musí uvědomit další důležitou věc, a to takovou, že my jsem v podstatě zvyklí, si jídlem uspokojovat své emoce. Hlavně v případě nějakého nezdaru, v případě stresu či jiného vypětí, nebo naopak v případě velkého úspěchu, kdy velmi rádi v takových situacích chodíme do restaurací a hodujeme, co hrdlo ráčí. Proto nikdy tvrdošíjně netrvejte na tom, že musíte za každé situace setrvat jen na syrové rostlinné stravě. Pokud se vám daří ji každý den z většinového množství zařadit do svého jídelníčku, už to je obrovský úspěch. Když pak ve vašem životě nastane situace, která si bude z hlediska zátěže na vaši psychiku vyžadovat malé uspokojení vařeným jídlem, s chutí si jej dejte! Dojde u vás k uvolnění napětí a vy se pak zase můžete příští den vrhnout s nadšením zase na většinové množství živé stravy. To, že si dáte to vařené jídlo, vůbec neřešte. Prostě jste zrovna danou situaci potřebovali takto vyřešit a uspokojit své chutě, které takovýmto způsobem řešení zatěžkávacích zkoušek máme odmalička vytrénované. Takže udělejte tlustou čáru, žádné zbytečné výčitky a jedeme dál.

Zdroj: Eva Peršinová - Raw foof jako zážitek, nakladatelství Grada

Související články

Jak se zbavit závislosti na pečivu

12.5.2016 00:01

5 zajímavostí o syrové stravě

9.5.2016 00:01

15 nejzdravějších potravin, které vás udrží ve formě

31.3.2016 00:01

Ortorexie - zdravá strava zahnaná do extrému

3.3.2016 00:01

10 tipů, jak zvýšit výživovou hodnotu vašeho jídla

2.2.2016 00:01

Odlehčete tělo frutariánstvím

14.5.2015 00:01

Zkuste očistu raw stravou

9.4.2015 00:01

Jak připravit své vlastní domácí mandlové mléko

27.2.2015 00:01

Veganský detox

6.2.2015 00:01

Dýňový pudink s chia semínky

28.11.2014 00:01

8 nejlepších superpotravin, které dodají energii a zlepší vaší náladu

31.10.2014 00:01

Jak zařadit superpotraviny do svého jídelníčku: Konopný protein

21.10.2014 00:01

RAW energetický salát

15.10.2014 00:01

Jak zařadit superpotraviny do svého jídelníčku: Maca

14.10.2014 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Meruňková jádra

8.10.2014 00:01

V chladných dnech jezte potraviny, které zahřívají

7.10.2014 00:01

Jak zařadit superpotraviny do svého jídelníčku: Acai

1.10.2014 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Kešu oříšky

26.9.2014 00:01

Jak zařadit superpotraviny do svého jídelníčku: Spirulina

24.9.2014 00:01

Recept na koktejl s konopným proteinem

23.9.2014 00:01

Nejlepší rostlinné zdroje bílkovin a kolik bílkovin potřebujete

19.9.2014 00:01

3 největší přírodní zdroje vitamínu C

8.9.2014 07:11

22 rad, jak omládnout se zdravými potravinami

26.8.2014 00:01

Chia Pudink

6.8.2014 00:01

3 plevele účinnější než léky

28.5.2014 00:01

Kešu a další potraviny proti depresi

29.4.2014 00:01

9 potravin pro vaše zdraví

21.3.2014 00:01

Avokáda jako perfektní potravina

8.1.2014 00:01

Jak konzumace sezamové pasty tahini může ochránti vaše srdce a cévy

3.1.2014 00:01

Kterou zeleninu raději syrovou a kterou vařenou

17.9.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Lněná semínka

29.7.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Semena z granátových jablek

15.7.2013 00:01

Léčivé nápoje na bázi semen

11.7.2013 00:01

Vaříme se semínky chia

3.7.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Konopná semena

27.6.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Chia semínka

30.5.2013 00:01

Konopí jako zdroj energie a zdravých potravin

30.5.2013 00:01

Jak jíst semena

13.5.2013 00:01

Vaření s klíčky

9.4.2013 00:01

Namáčení a klíčení zrn, semen a ořechů

13.11.2012 00:01

Vlašské ořechy pro zdravé spermie

27.9.2012 00:01

Brokolicové klíčky nejen proti rakovině prsu

23.7.2012 00:01

Dýňová semínka vykazují pozitivní účinky proti inkontinenci

1.2.2012 00:01

Zdravá lehká letní jídla: Středomořský salát se zeleninou

13.7.2011 00:00

Jaru sluší zelená

11.5.2011 00:00

Léčivé polévky z celého světa: Španělské ochlazující Gaspacho pro snížení cholesterolu

28.7.2010 00:00

Vegetariánské zdroje vitamínu B12

21.5.2010 00:00

Což takhle dát si trochu jiný špenát?

7.4.2010 00:00

Ořechy a semena jako zdroj živin

3.2.2010 00:00

Kuřáci, jezte syrovou brokolici!

16.7.2009 00:00

Snesitelnost syrové stravy

26.10.2006 00:00

Enzymy v naší stravě

10.10.2003 00:00

Strava pro zdravé tlusté střevo

13.12.2002 00:00

Syrová strava - pro a proti

12.11.2002 00:00

Související produkty

Přidat komentář

 
* *