Jaké potraviny mohou vyvolávat zdravotní potíže?

26.1.2012 00:01
Zdravá výživa

Určitě potraviny jsou známé tím, že vyvolávají řadu reakcí.

Astma - mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby, ořechy, určité potravinové přísady, zejména tartrazin (E102), oxid siřičitý (E220) a benzoan sodný (E211).


Ekzém - kravské mléko a mléčné výrobky, vejce.


Trávicí potíže, například průjem, nadýmání - mléko a mléčné výrobky, pšenice a obilí, kvasnice.


Syndrom dráždivého tračníku - pšenice a mléčné výrobky.


Urtikárie (vyrážka nebo kopřivka) - u citlivých lidí může urtikárii způsobit téměř každá potravina, včetně jahod, korýšů a měkkýšů, papáje a potravinářských přísad, zvláště tartrazinu (E102) a benzoanu sodného (E211).


Sinusitida a zánět nosní sliznice (chronická rýma) - pšenice, vejce, potravinářská barviva (zejména azorubin E122), salicyláty (jsou obsaženy v aspirinu a některých druzích ovoce, například jahodách) a benzoan sodný (E211).


Migréna a bolesti hlavy - obvykle je vyvolává sýr, čokoláda, citrusové plody, kofein nebo červené víno.

Zdroj: Celý život ve formě - nakladatelství Reader´s Digest Výběr

Související články

Nevolnost po nadměrné konzumaci ryb

25.7.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci korýšů a měkýšů

1.7.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci soli

26.5.2011 00:00

Cukrová intolerance u kojenců

13.5.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci cukru

26.4.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci vajec

25.3.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci masa

25.2.2011 00:00

Onemocnění, která mohou souviset s potravinovou alergií

21.1.2011 00:00

Sójová omáčka; pozor na kvalitu

26.2.2010 00:00

Doporučeni výživy při nesnášenlivosti mléčného cukru - laktózy

26.6.2009 00:00

Éčka v nápojích

25.6.2009 00:00

Škodlivé látky v potravinách

30.3.2009 00:00

Detoxikace cukru

13.5.2008 00:00

Intolerance na laktózu - nesnášenlivost mléčného cukru může způsobovat průjmy u dětí i dospělých

6.3.2008 00:00

Složení potravy z něho dělá neposedu

7.1.2008 00:00

Glutamát sodný - Umělý orgasmus jazyku

23.8.2007 00:00

Aditiva, která mohou způsobovat zdravotní problémy

8.3.2007 00:00

Hyperaktivita dětí může být vyvolána konzervačními látkami

5.12.2006 00:00

Benzen v nealkoholických nápojích

20.11.2006 00:00

Snesitelnost syrové stravy

26.10.2006 00:00

Dieta s vyloučením lepku

20.10.2006 00:00

Negativní dopad bezlepkové diety na občana České republiky

7.4.2006 00:00

Nápoje obohacené vitaminy A, C a E spíš škodí

17.3.2006 00:00

Mléko je pro telata

16.11.2005 00:00

Laktáza pro lepší trávení mléčných výrobků

19.10.2005 00:00

Nesnášenlivost slunce

29.6.2005 00:00

Alergie, nesnášenlivost nebo přecitlivělost na potraviny?

4.5.2005 00:00

Alergie na sulfáty v potravinách

28.4.2004 00:00

Ucpaný nos mohou způsobovat přísady v jídlech

21.4.2004 00:00

Přecitlivělost na potraviny

16.10.2003 00:00

Poruchy vstřebávání živin

24.6.2003 00:00

117 způsobů, jak bílý cukr ničí vaše zdraví

2.12.2002 00:00

Může být příčinou potratů nesnášenlivost obilí?

17.10.2002 00:00

Toxické látky v mase

27.11.2000 00:00

Skrytá sůl

9.10.2000 00:00

Pozor na skrytý cukr ! - v kečupu je o 8% více cukru než ve zmrzlině

20.9.2000 00:00

Před trháním mandlí zkuste vynechat mléko a vejce aneb Dietní program dr. K. Werthmanna

18.9.2000 00:00

Pět bílých zel

22.6.2000 00:00

Potravinářské přísady

31.5.2000 00:00

Vaše mučivé bolesti může vyvolávat strava. Aneb potravinová alergie a nesnášenlivost.

2.1.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Kdyby jsme měli čisté tělo tak poznáte na co jste citlivý. Po té co...
pepa1  |  27.1.2012 16:53

Dobrá cesta je vyhýbat se polotovarům a vařit ze surovin, i když to...
Mary  |  28.1.2012 00:15

Velký nárůst různých alergií je prokazatelně také dán dlouhodobým...
Renata Šimíčková  |  31.1.2012 13:50

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *