Co jedí na vánoce vegetariáni

20.12.2001 00:00
Zdravá výživa

Rozhodně ne maso. Pokud si chtěji udělat řízky či karbanátky, vyrobí si je ze sýru, speciálních náhražek masa jako je seitam, tofu, robi, klaso, sójové maso či z různých druhů zeleniny, luštěnin, obilovin či dokonce ořechů. Na ukázku vám přinášíme pár receptů.

Celerové karbanátky
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1 větší celer - 3 lžíce mouky - 2 vejce 1 - cibule - zelená petrželka - špetka soli a kmínu.
Příprava: Větší hlávku celerového kořene oškrábeme, opereme a na bramborovém struhadle sestrouháme. Pak přidáme rozstrouhanou nebo jemně rozsekanou cibuli, zelenou petrželku, tlučený kmín, špetku soli, žloutky, mouku a z bílků tuhý sníh. Těsto lžící klademe na plochou pánev a po obou stranách na oleji nebo másle opékáme. Podáváme a bramborovou kaší, salátem a pod.

Fazolovo-sójové karbanátky

Přísady: konzerva červených fazolí sójová drť cibule vejce houska (může nahradit strouhanka) hl. mouka nebo strouhanka dle potřeby česnek, majoránka, sůl, pepř, paprika....
Příprava: sójovou drť připravíme podle návodu, fazole, cibuli a housku umeleme, smícháme se sójou a zbytkem ingrediencí, konzistenci upravíme moukou nebo strouhankou. Smažíme na rostlinném (nejlépe olivovém) oleji. Zkuste si dát část těsta nastranu a to smíchejte s rýží - získáte tak náplň do paprik. Ani masožrouti nepoznají že se nejedná o maso.

Houbové karbanátky

Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 4 deka másla - malá cibulka - plný talíř čerstvých hub (hříbků a pod.) - 1/4 l strouhanky - 1/8 l smetany - 2 vejce - špetka soli a pepře - strouhanka na obalená a olej nebo máslo na smažení.
Příprava: Na pánev dáme máslo a drobně rozkrájenou cibulku. Očištěné houby kvapně opereme, pak rozkrájíme a dáme na zrůžovělou cibulku chvíli dusit. K dušeným houbám přidáme strouhanku, sůl, pepř, smetanu a vejce (můžeme přidat na špičku malého nože tlučeného kmínu). Těsto necháme na míse půl hodiny odpočinouti a pak lžící z něho vykrajované bochánečky obalujeme zlehka ve strouhance a opékáme.

Kapustové řízky

Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1 kapusta - zelená petrželka - česnek - kapánkové těsto - strouhanka na obalení - omastek na osmažení.
Příprava: Oprané kapustové listy vaříme 10 minut. Pak vodu z nich slijeme (do polévky), listy necháme okapat, Pak vezmeme jeden list, posypeme rozkrájenou zelenou petrželkou, položíme naň asi 5 tenkých plátků česneku. Pokryjeme takto upravený list druhým listem, zase posypeme petrželkou, poklademe česnekem, přikryjeme třetím listem kapusty. Takto upravené tři listy omočíme v kapánkovém, osoleném těstě (jak se upravuje, viz "Kapání") vložíme do strouhanky, aby obě strany byly obaleny a do horkého omastku dáme smažiti. Jsou velmi chutné tyto řízky k bramborové kaši.

Kotlety sýrové

Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 3/4 l mléka - 4 deka másla - 6 lžic mouky - 2 žloutky - 5 deka parmezánského sýra - 5 deka ementálského sýra - plnou lžíci rozkrájené zelené petrželky vejce a strouhanku na obalení - omastek na smažená.
Příprava: Do horkého mléka vmícháme s uškvařeným máslem rozmíchanou mouku, za stálého míchání necháme na ohni zhoustnouti, pak odstavíme s ohně a do prochladlé omáčky zamícháme ustrouhaný parmezánský sýr, žloutky, zelenou petrželku, drobně rozsekaný ementálský sýr; z hmoty lžicí vykrajované kousky obalíme v rozmíchaném vejci, pak strouhance a na omeletníkové pánvi na oleji nebo másle po obou stranách opékáme. Kdyby těstíčko bylo řídké, přidáme trochu strouhanky. Upečené kotlety podáváme s hlávkovým nebo některým zeleninovým salátem.

Kotlety z vlašských ořechů

Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 12 deka umletých, vlašských ořechů - 12 deka strouhanky nebo chleba - 3 deka omastku - 1 lžíce sekané cibule - 2 vejce - 1 lžička citronové šťávy - 1 lžíce mouky - 1/4 l mléka - sůl - koření.
Příprava: Cibuli smažíme na omastku, nenecháme ji však zhnědnout, jen zrůžovět, přidáme mouku, pak mléko a mícháme, až směs zhoustne. Přimícháme ořechy, 1 vejce, sůl a koření a necháme směs vychladnouti. Vytvoříme kotlety, obalíme ve vejci a strouhance a usmažíme do zlatova. Můžeme podávati s cibulovou omáčkou Béchamel (1 cibuli a kousek celeru usekáme a smažíme 10 minut na 6 dkg omastku, přidáme lžíci mouky nebo více, 1/41 mléka, 1 bobkový list, nové koření a vaříme na mírném ohni 15 min., načež omáčku procedíme).

Pšeničné karbanátky

Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1 litr mléka - 1/2 l pšeničné tluče (šrotu) - 1 malá cibulka - 1-2 vejce - 5 zrnek pepře - sůl - 3 lžíce strouhanky - olej nebo máslo na smažení.
Příprava: Do horkého mléka nebo vody vsypeme rozemletou pšenici (pšeničnou tluč) a necháme 1/4 hod. vařit. Pak ji dáme na mísu prochladnout, přidáme ustrouhanou cibulku, tluč. pepř, špetku soli, jedno nebo 2 vejce a strouhanku. Z umíchaného těsta vykrajujeme lžící malé bochánky, které na omeletníkové pánvi na oleji po obou stranách opékáme. Podáváme je k bramborovému salátu, kedlubnovému zelí, bramborové kaši, nebo hlávkovému zelí a pod. Jsou velmi dobré.

Řízky z rajských jablíček.

Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1 vejce - 30 deka rajských jablíček - špetka soli - půl lžičky rozkrájené zelené petrželky - mouka a strouhanka na obalení - omastek na smaženi.
Příprava: Zralá, tvrdá rajská jablíčka opereme, otřeme, na půl cm silná kolečka nakrájíme, obalíme v mouce, pak ve vejci smíchaném se špetkou soli a drobně rozkrájenou zelenou petrželkou, posléze ve strouhance. Řízky po obou stranách v omeletové pánvi opečeme. Místo špetky soli můžeme dát do vajíčka půl ustrouhané cibulky.

Autor receptů: Vilma Hoschlová - Přímá
www.veg.cz

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Můj kolega byl vegetariánem 10 let a nakonec toho musel nechat pro celkové...
Petr  |  3.2.2014 19:48

Já jsem vegetariánem 17 let. A jsem zdravější, než když jsem...
.  |  4.2.2014 08:31

obiraji vanocni strom
treba  |  6.2.2014 20:22

Kapr je také maso,je to ze zvířete.
Retardér  |  20.8.2015 16:31

Opravdu jste tak vypatlaná že nevíte,že bílkoviny nejsou jen v mase a...
Retardér  |  20.8.2015 16:35

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *