Jedy v zemědělství

21.3.2006 00:00
Zdravá výživa

Přestože nás velké společnosti ujišťují, že chemikálie použité při výrobě potravin jsou naprosto bezpečné, dnes už víme, že mnohé mohou poškozovat nervový systém a vést k pomalé smrti mozkových buněk. Už se objevila varování, že pesticidy a další jedovaté látky mohou mít zásadní podíl na zvýšeném výskytu Parkinsonovy choroby, chronického únavového syndromu a osteoporózy.

Insekticidy
Insekticidy jsou látky, které se používají k hubení lezoucího a létajícího hmyzu. Působí podobně jako nervové plyny. Některé typy postřiků mají schopnost vázat se na látky tukové povahy a tak se dostávají například do kravského mléka, masa, sýrů nebo lidského mateřského mléka. Kromě potenciálního poškození nervového systému mohou některé z těchto látek působit také jako karcinogeny a podle některých odborníků dlouhodobé hromadění těchto látek v tukové tkáni může vést k potížím při hubnutí.

Herbicidy
Využívají se k hubení plevelů, fungují dvojím způsobem - buď způsobují vyčerpání rostlin nepřirozeně urychleným růstem, nebo přímou likvidaci všech rostlin. Některé herbicidy pracují postupně a jsou absorbovány do rostlin, odkud se už nedají vymýt. Protože se ale množství chemických látek měří jen na povrchu ovoce a zeleniny, je těžké určit skutečné množství chemikálií, které se nám dostávají do těla. Pokud si budete ovoce a zeleninu loupat, můžete tak množství chemikálií výrazně omezit, ale zcela vás to před kontaminací neochrání.

Fungicidy
Jsou určeny k hubení hub a plísní, které napadají ovoce, zeleninu a obilniny. Bylo dokázáno, že u ptáků mohou způsobovat vrozené defekty a nádory. Oficiálně je jimi ošetřeno ve Velké Británii 70 procent brambor, 40 procent jablek a 10 procent pšenice.

Zdroj: Katrhryn Marsdenová - Velká kniha o dělené stravě

Přidat komentář

 
* *